Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ankarberg hoppar av som KD-kandidat

"Jag kandiderar inte som partiledare. Utifrån vad jag kan bedöma har jag inte det stöd som krävs för att bli partiledare", säger Acko Ankarberg Johansson till TT. Foto: Olle Sporrong

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare i Kristdemokraterna, ger upp försöken att bli partiledare efter Göran Hägglund.

– Jag har gjort bedömningen att jag har inte tillräckligt med stöd för att föreslås som partledare, säger hon till Expressen.

Det var TT som var först med nyheten att Acko Ankarberg hoppar av partiledarrejset. Därmed står det också klart att hon inte heller kandiderar till en plats i partistyrelsen.

– Jag har de senaste dagarna fått ta del av de distrikt och avdelningar som har nominerat mig och jag är väldigt glad över det stödet. Men jag gjorde bedömningen, när jag summerade i går kväll: Jag har inte tillräckligt stöd för att föreslås som partledare. Därför har jag meddelat valberedningen att jag inte längre kandiderar, säger Acko Ankarberg.

Var landar det här i slutändan – vem tar över efter Göran Hägglund?

– Det återstår att se, det är medlemmarna som bestämmer.

Vad är ditt tips?

– Jag har inget tips, det är medlemmarna som avgör det framöver.

Tre andra kandidater kvarstår nu till partiledarposten: Ebba Busch Thor, Jakob Forssmed och Pernilla Gunther.

Inom Kristdemokraterna kommer beskedet att Acko Ankarberg Johansson hoppar närmast som en chock.

Anders Sellström, distriktsordförande i Västerbotten, säger:

– Det här var någonting nytt. Det har jag inte noterat.

Spontant, vad säger du om det?

– Det var tråligt. Vi hade distriktsstyrelsemöte i går, och nominerade då bland annat Acko men också Ebba och Jakob. Så det här var tråkigt att höra.

Blir du förvånad?

– Ja, varför kliver hon av nu? Vi har ju hearingen på måndag. Då skulle hon väl ha väntat till efter den. Nä, det var konstigt. Jag blir mycket förvånad. Nu har vi bara två kvar som ligger och rejsar om det här, som jag ser det. Det är Jakob och Ebba. I det fallet vill jag inte ge något tips än så länge. Vi bestämmer oss den 10 mars.

David Lega, andre vice partiordförande i kd, säger så här om avhoppet:

– Acko är en oerhört duktig person och hade säkert gjort bra ifrån sig. Hon har en stor erfarenhet. Det som händer nu är en fråga för valberedningen.

Är det förvånande?

– Det här är Ackos beslut. Om hon känner att hon inte har stödet tycker jag att det är rätt att hon gör som hon gör. Jag har tidigare sagt att Jakob Forssmed är den bästa kandidaten, och det står jag fast vid av många olika skäl. Ett av dem är att han redan sitter i riksdagen. Plus regeringserfarenheten han haft under åtta år, säger David Lega.