Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alliansens kalldusch: "Stort arbete att göra"

STÄRKT SIN POSITION. I dag, på extrakongressen, tar Anna Kinberg Batra över partiledarrollen i Moderaterna, och det sker i en rejäl uppförsbacke. Socialdemokraterna och Stefan Löfven går kraftigt framåt i Demoskop/Expressens väljarbarometer för januari. Foto: Olle Sporrong

Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra får en riktig kalldusch som välkomstpresent på partiledarposten.

Socialdemokraterna går upp kraftigt i Demoskop/Expressens senaste mätning och avståndet mellan blocken ökar på nytt.

– Regeringens ställning var svag och ifrågasatt inför budgetförhandlingarna. När decembermånads dramatik är till ända ser Socialdemokraterna ut att vara den största vinnaren, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Så säger partierna

Socialdemokraterna

''Det är givetvis glädjande att vårt väljarstöd ökar. Väljarna uppskattar det ansvar Löfven tagit för Sverige i och med decemberöverenskommelsen. De ser också vårt pågående arbete för att få ner arbetslösheten, vända de sjunkande skolresultaten och förbättra den svenska sjukvården efter åtta år av misslyckade försök från den tidigare regeringen.

Carin Jämtin, partisekreterare

 

Vänsterpartiet

''Vi har sett att många i det här läget vill stödja Stefan Löfven. Det är väldigt begriplig. Om det hade blivit extra val så hade det nog sett annorlunda ut till mars. Vi har fått en central roll efter decemberöverenskommelsen. Det var viktigt för oss. Nu måste vi också bli bättre på att visa att det spelar roll om människor stöder Vänsterpartiet.

Aron Etzler, partisekreterare

 

Miljöpartiet

''Ulf Lundell har sagt det bästa. En tiondel upp, en tiondel ner, som att stirra sig blind på vädret. Vi kommer att utvärderas i valet 2018 på det vi lyckats genomföra för skolan och klimatet.

Gustav Fridolin, språkrör och utbildningsminister

 

Moderaterna

''Opinionsmätningar varierar. Jag konstaterar att Moderaterna ligger fortfarande över vårt valresultat. Men det är ingen tvekan om att både vi och alliansen har ett stort arbete att göra för att svara bättre på väljarnas frågor.

Tomas Tobé, blivande partisekreterare

 

Folkpartiet

''Opinionsläget är bekymmersamt. Vi gjorde ett av våra sämsta valresultat någonsin. Direkt efter valet inledde vi ett gediget eftervalsanalysarbete och har nu med det som grund påbörjat förnyelsearbetet av Folkpartiet liberalerna.

Maria Arnholm, partisekreterare

 

Kristdemokraterna

''Det har varit en stökig tid i politiken men vi ser att vi ligger stabilt. Nu ska vi fortsätta att utveckla politiken. Vi har redan presenterat flera förslag och kommer att fortsätta utveckla politik på integrationsområdet och andra viktiga områden.

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare

 

Centerpartiet

''Jag tror att detta återspeglar den turbulenta situationen i december. Då har det varit diskussion om politiskt spel och om hur regeringens ska kunna sitta kvar. Det har gjort att de politiska skillnaderna har kommit i skymundan. Vi behöver fler jobb och förena tillväxt och miljö, och få en bra utveckling i hela Sverige.

Michael Arthursson, partisekreterare

 

Sverigedemokraterna

''Vi fortsätter växa och det finns ett allt större stöd för vår linje inte minst i budgetfrågan. I och med decemberöverenskommelsen har alliansen abdikerat som opposition och det skulle inte förvåna om detta också kommer att avspeglas i opinionen. När riksdagen öppnar axlar SD på allvar rollen som ledande oppositionsparti.

Mattias Karlsson, vikarierande partiledare

Fredrik Reinfeldt lämnar officiellt över ledarskapet till Anna Kinberg Batra på Moderaternas extrakongress i dag.

Men partiledarskapet börjar med uppförsbacke för Anna Kinberg Batra. Socialdemokraterna går upp med hela fem procentenheter i Demoskop/Expressens väljarbarometer för januari. Därmed ökar avståndet mellan blocken på nytt.

– När december månads dramatik är till ända ser Socialdemokraterna ut att vara den största vinnaren. Partiets ställning har nu stärkts, både genom regeringens framgångsrika förhandling, i partilandskapet i stort och inom det rödgröna blocket, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Statistiskt säkerställd ökning

Ökningen för Socialdemokraterna är statistiskt säkerställd och partisekreteraren Carin Jämtin jublar över de nya siffrorna.

– Det är givetvis glädjande att vårt väljarstöd ökar. Väljarna uppskattar det ansvar Stefan Löfven tagit för Sverige i och med decemberöverenskommelsen. De ser också vårt pågående arbete för att få ner arbetslösheten, vända de sjunkande skolresultaten och förbättra den svenska sjukvården efter åtta år av misslyckade försök från den tidigare regeringen, säger hon.

Socialdemokraternas medvind gäller däremot inte hela regeringen. Miljöpartiet backar till 6,6 procent vilket är partiets lägsta resultat sedan juni 2009.

– Miljöpartiet har på ett halvår halverat sitt väljarstöd. När Socialdemokraterna samtidigt stärker sin ställning innebär det att tyngdpunkten på den rödgröna sidan flyttas mot S, menar Peter Santesson.

De rödgröna partierna får sammanlagt 44,2 procent i mätningen medan allianspartierna samlar 38,6 procent. Från att ha legat lika i december har nu de rödgröna partierna återigen ryckt ifrån allianspartierna till en blockskillnad på 5,6 procentenheter.

Moderaternas blivande partisekreterare, Tomas Tobé, kommenterade de fallande siffrorna.

– Opinionsmätningar varierar. Jag konstaterar att Moderaterna ligger fortfarande över vårt valresultat. Men det är ingen tvekan om att både vi och alliansen har ett stort arbete att göra för att svara bättre på väljarnas frågor, säger han.

SD ökar igen

Samtliga allianspartier förutom Kristdemokraterna backar. Samtidigt går Sverigedemokraterna framåt och hämtar in förra månadens nedgång. Partiet når i mätningen 14,4 procent vilket är det högsta värde för Sverigedemokraterna som hittills uppmätts i väljarbarometern, och ligger därmed över den senaste toppnoteringen som uppmättes i november 2014.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!