Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alf Svensson: Busch Thor är ett naturbarn

Alf Svensson har inte tidigare velat uttala sig om partiledarstriden. Men nu säger han att Ebba Busch Thor är mycket lämplig.Foto: Sven Lindwall

Han var partiledare för Kristdemokraterna i 31 år.

Nu tror Alf Svensson att Ebba Busch Thor är en framtida statsministerkandidat.

– Hon är ett naturbarn och kommer klara sig mycket bra i politiken, säger han.

Riksdagsledamoten Jakob Forssmed meddelade tidigare på onsdagen att han drar tillbaka sin kandidatur som partiledare för KD. Det innebär att Uppsalas kommunalråd Ebba Busch Thor, 28, är ensam kvar som officiell kandidat.

Hon hyllas nu av sin företrädare Alf Svensson, som tidigare valt att hålla en låg profil och inte uttala sig om någon av de olika kandidaterna.

– Nu är racet över och Ebba är mycket lämplig som ny partiledare. Hon är ett naturbarn och kommer klara sig mycket bra i politiken. Hon har talang, hon tar frågor på studs och är snabb i repliken, säger Alf Svensson.

Han har inte själv talat med Ebba Busch Thor sedan det stod klart att hon tar över som ny partiledare - och vill gärna framföra ett gott råd:

– Ensam är inte stark. Man ska se till att välja bra medarbetare, det är det allra viktigaste att tänka på.

Men den största utmaningen för Ebba Busch Thor tror Alf Svensson blir att hålla sig till den traditionella KD-linjen och inte lyfta fram värdekonservativa frågor.

– Det blir en stor utmaning för henne att se till att hon blir en genuin kristdemokrat, så som politiken ser ut bland kristdemokrater i Europa, och inte förespråka värdekonservativa frågor, säger Alf Svensson.