Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polistidning hyllar våldtäktsdömde chefen

Här är uppslaget från polistidningen där våldtäktsdömde polischefen Göran Lindberg hyllas i texten.
Foto: Roger Vikström

Nyligen fyllde Uppsalapolisens personaltidning 10 år. Det firades med en nostalgisk tillbakablick.

Ett uppslag ägnas åt den våldtäktsdömde ex-länspolismästaren Göran Lindberg i samband med hans avtackning, med hyllande bildtexter.

Numret ifrågasätts nu av offrens advokater och polisfacket.

– Det finns många som farit väldigt illa av det här och om något av brottsoffren, eller någon anhörig, skulle läsa är det ganska osmakligt, säger målsägandebiträdet Max Fredriksson.

I jubileumsnumret av "C-Upp" har Uppsalapolisen publicerat gamla texter och bilder från de senaste tio åren. Ett uppslag är hämtat från Göran Lindbergs avtackning 2006.

Inga texter har skrivits om och under porträttbilden av Göran Lindberg kan man läsa: "Göran talar och blir talad till... Många slöt upp och ville ta avsked efter hans nio år som länspolismästare i Uppsala län. Med facit i hand blev listan över Görans prestationer under dessa år lång, längre än många visste om!"

"Många har farit illa"

Flera av de advokater som var målsägandebiträden för Lindbergs offer reagerar nu på jubileumsnumret.

Advokaten Max Fredriksson förvånades när han hörde talas om uppslaget med Lindberg.

– Man kan ju inte kalla det han gjorde sista tiden för prestationer, det är ett positivt ord. Det han gjorde var allt annat än positivt.

Han anser att man, om tidningen ville ha med Lindberg, skulle ha informerat om vad han dömts för.

– Det verkar ju lite som någon slags mörkning. Polismyndigheten tyckte nog inte att det här är så angenämt.

– Man måste tänka lite ur offerperspektivet också. Det finns ju många som farit väldigt illa av det här och om något av brottsoffren, eller någon anhörig, skulle läsa är det ganska osmakligt.

Elisabeth Massi Fritz, också målsägarbiträde till ett av offren, skriver i ett mejl till Expressen:

"Min uppfattning är att det är högst anmärkningsvärt och opassande att ta med avtackningen. Det hade varit bättre att skriva om de brott han blev dömd för av domstolen om man nu nödvändigtvis måste ha med honom."

Caroline Reiner, målsägandebiträde för ett av Lindbergs offer:

– Jag tycker att det är märkligt att Uppsalapolisens jubileumstidning ger Göran Lindberg utrymme i numret. För bara ungefär två år sedan dömdes Lindberg till sex års fängelse för bland annat grov våldtäkt, våldtäkt och koppleri, säger hon.

Anna Ramsten, är facklig representant på Uppsalapolisen, säger att det inte rör sig om något nygjort reportage utan axplock från tidigare nummer.

– Men jag kan tycka att det är väldigt olyckligt att han är med i tidningen, men vi kan inte påverka vad myndigheten väljer att skriva i sin personaltidning.

Vill inte dölja historien

Borde man ha hoppat över honom?

– Ja, samtidigt är han ju en del av vår historia. Han har varit en del av Uppsalapolisen, det kan vi tyvärr inte förneka.

- Absolut kan man diskutera vad som är etiskt rätt och fel, det väcker ju känslor hos folk. Det måste man vara medveten om. Då kanske man måste göra en konsekvensanalys och fråga sig om det är värt det. Det är kanske det man missat den här gången, säger Ramsten.

Enligt Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen, vill man inte dölja delar av historien.

– Han var länspolismästare här under ett antal år, att han sedan blir misstänkt och dömd för grova brott när han har lämnat sin tjänst här, har vi inte tagit hänsyn till, säger han.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Det är väl någon som har hört av sig och undrat, men det har inte varit någon "storm". Det är inget unikt för vi har haft kommentarer på andra artiklar också.

Göran Lindberg fick öknamnet Kapten Klänning på grund av sitt arbete för jämställdhet. För två år sedan dömdes han till sex års fängelse av Svea hovrätt för bland annat ett fall av grov våldtäkt, ett fall av våldtäkt, koppleri och misshandel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.