Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polismannen var med och räddade flickan

En ambulanshelikopter fick kallas till platsen.
Foto: / POLISEN
Händelsen inträffade vid en kraftverksdamm i Ragunda.
Foto: / POLISEN

I början av augusti kastade en pappa sitt spädbarn ned i ett kraftverk.

Polisen Christer Nilsson var en av dem som kallades till platsen.

I tidningen Svensk Polis berättar han nu om vad han själv kallar sitt livs ”värsta ärende”.

”Jag tittade ut över utloppet och tänkte att jag bara måste ta mig ner till henne: 'Hon får inte dö!'”, berättar han för tidningen.

På torsdagen kom domen mot pappan som i mitten av augusti kastade ned sitt spädbarn vid ett kraftverk i Ragunda, Jämtland. Han dömdes till tio års fängelse för försök till mord, grov misshandel samt grovt olaga hot.

En av dem som var med när det inträffade den 14 augusti är polisen Christer Nilsson. I branschtidningen Svensk Polis berättar han nu om vad han själv kallar det ”värsta ärende” han varit på.

”Tittade rätt ner i avgrunden”

Christer Nilsson berättar att han satt på polisstationen när larmet inkom. I början verkade det vara ett lägenhetsbråk, men ju närmare de kom platsen, desto klarare blev det att händelsen eskalerat.


LÄS MER: Mannen misstänks ha kastat ned flickan


Förutom Christer Nilsson och hans kollega kallades även en annan patrull till platsen. Innan de kommit fram fick de också information om att en bebis var inblandad, och att mannen uttryckt att han skulle skada barnet och sig själv.

När Christer Nilsson kom till platsen hade den andra patrullen redan anlänt. De hade sett barnet ”bakom ett staket”, vilket visade sig vara ett stängsel ovanför en dammlucka.

”Jag tittade rätt ner i avgrunden och såg en naken bebis cirka 25-30 meter ner, liggande på en torrlagd del av kraftverkets botten. Jag såg hennes nakna kropp, massor med blod och att hon rörde ena armen lite grand”, berättar Christer Nilsson.

Christer Nilsson simmade till flickan

Han började ta sig mot utloppet och förberedde sig för att simma till flickan. Han tog av sig allt utom sina kängor, byxor och sin T-shirt.

Sedan gick han ned i det kalla vattnet. Det blev en svår simtur och han berättar för tidningen att det blev en svår uppgift. Han blev snabbt utpumpad och han kände att han höll på att sjunka.

Men efter att han simmat mellan 80 och 100 meter lyckades han komma fram till flickan, dit även två ambulansmän lyckats ta sig. Orken var på väg att tryta, men polismannen kämpade sig hela vägen fram.

”Jag lade mig bredvid henne, tog hennes hand samtidigt som synen var så otäck på grund av alla hennes skador i ansiktet. Flickans blick var helt stilla och tom. Jag bara skrek ”nej!” flera gånger, jag ville inte att hon skulle dö, allt var så jäkla orättvist, och fortsatte hålla hennes hand hela tiden”, berättar han för Svensk Polis.


Flickan hade kastats ned i kraftverksdammen.
Foto: / POLISEN

LÄS MER: Pappan åtalas för dådet


En ambulanshelikopter kom till platsen och man satte på flickan en andningsmask. För Svensk Polis berättar Christer Nilsson att han vid ett tillfälle kände att flickan rörde sitt finger kring hans finger. En känsla han säger att han aldrig kommer glömma.

Har fortfarande kontakt med mamman

Mannen som kastat barnet greps på platsen. Det är den man som i dag dömts för bland annat försök till mord.

Den lilla flickan överlevde.

”Jag har fortfarande kontakt med mamman. Mirakulöst nog överlevde flickan och nu håller hon på att försöka lära sig gå. Några veckor efter att allt det här hände, fyllde hon ett år. Det är tack vare henne som jag överlevde, har jag tänkt efteråt”, berättar Christer Nilsson för Svensk Polis.

Fotnot: Expressen har varit i kontakt med Christer Nilsson som har godkänt att hans namn framgår i artikeln.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.