Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polismannen åtalas för sexköp efter mobilfynd

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Polismannen filmades av bankomatens övervakningskamera i samband med att han köpte kontantkort till mobiltelefonen.
Foto: Polisen
Konversationer mellan den prostituerade och sexköparen – som i åtalet pekas ut som polismannen.
Foto: Polisen
Konversationer som säkrats i den belagtagna mobilen visar hur sexköparen chattar med kvinnan.
Foto: Polisen
Den beslagtagna telefonen.
Foto: Polisen

En polisman som jobbar med informatörer har åtalats för sexköp. 

Den misstänkta brottsligheten avslöjades när en kollega till mannen upptäckte en mobiltelefon han glömt i en tjänstebil – som innehöll chattar med prostituerade kvinnor.  

Han nekar till brott men har blivit utpekad av två olika sexsäljande kvinnor i fotokonfrontationer. 

– Jag har ingen aning om varför hon pekar ut mig, säger polisen i förhör. 

Polismannen jobbar som hanterare, en tjänst som innebär att sköta kontakter med informatörer i den undre världen. 

Nu har han mot sitt nekande åtalats för två fall av sexköp. 

– Han förnekar brott men i övrigt har jag inget mer att säga, säger advokat Hanna Lindblom som försvarar polismannen. 

Kvarglömd mobiltelefon ledde till misstankar

Det finns en omfattande teknisk bevisning i förundersökningen. 

– Jag tycker att polisen har gjort ett gediget arbete med utredningen. Men i Sverige gäller omedelbarhets- och muntlighetsprincipen så att även om förundersökningen ser bra ut kan det ändras i samband med en huvudförhandling. Tingsrätten har inte samma underlag som jag har om de fattar sitt beslut, de har det underlag som framkommer under rättegången, säger Martin Tidén, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren som utreder brott där poliser är misstänkta. 

Misstankarna väcktes i november förra året i samband med att polismannen glömt kvar en mobiltelefon i en tjänstebil som sedan togs över av en kollega. 

Den beslagtagna mobiltelefonen.
Foto: Polisen

Kollegan upptäckte telefonen i ett förvaringsutrymme i mittkonsolen. Den var olåst och han började bläddra i den för att försöka förstå vems den var. 

”Jag kollade några av meddelandena och jag fick känslan av att konversationerna handlade om ”sexträffar”, skriver kollegan i en tjänsteanteckning. 

Eskortsajt låg öppen på mobiltelefonen

Han såg att en av träffarna bestämts i stadsdelen där polismannen bor och fortsatte sedan bläddra i telefonen. 

”Jag öppnade därefter menyn där man ser vilka appar som ligger som aktiva i bakgrunden och såg då att webbläsaren var öppen och inne på hemsidan ”www.sex-tjejer.com”. Jag tryckte upp webbläsaren och det visade sig då att personen som hade använt telefonen innan hade klickat sig in i en specifik annons tillhörande en tjej som sålde sex”, skriver poliskollegan. 

Han upptäckte även meddelanden i appen Kik där det frågades om sexträffar. 

Kollegan skickade ett meddelande till polismannen och frågade om det hans telefon. Han blev sedan uppringd av polismannen som han beskriver som ”märkbart stressad”. 

”Han inledde tidigt i samtalet med att säga att det var hans telefon”, skriver kollegan som sa till polismannen att han skulle lämna över telefonen veckan efter. 

Ska ha påstått att telefonen användes i ”Insats torsk”

”Han fortsatte sedan med ett utlägg om att det där var hans smutsigaste telefon och skrattade till”, skriver kollegan, som frågade vad han menade. 

”Han svarade då att den använts i 'Insats torsk' i Stockholm”, skriver kollegan. 

Polismannen uppmanade därefter sin kollega, upprepade gånger enligt kollegan, att ta ur batteriet från telefonen. Men kollegan kontaktade i stället sin arbetsledare eftersom han misstänkte att polismannen använt telefonen för sexköp. 

Kriminalinspektör Simon Häggström, som fungerat som yttre förundersökningsledare i Insats torsk, berättade för utredarna att den misstänkte polisen inte deltagit i någon av insatserna. 

Polisen förhörde sedan två av kvinnorna som personen som använt telefonen köpt sex av. 

Kvinnornas uppgifter stämmer med teknisk bevisning

Kvinnornas berättelser om sexmötena stämmer med den tekniska bevisning som säkrats i utredningen. En av kvinnorna kunde detaljerat berätta för polisen om ett restaurangbesök hon och sexköparen gjort i Nacka. Hon berättade vad de hade ätit och druckit och nästan den exakta summan på notan, vilket sedan visade sig stämma med polismannens kontoutdrag från restaurangen. Mobilpejling, bilbeskrivning, bankomatuttag som motsvarade kontantsumman som en av kvinnorna tog betalt för för en timmes sex, stämmer med kvinnornas berättelser.  

En av kvinnorna begav sig till en stadsdel där sexköparen hävdade att han lånat en bostad. Kvinnans berättelse om huset och hur lägenheten såg ut stämmer med polismannens bostad i samma stadsdel. 

Polismannen menar i förhör att han aldrig har påstått att mobiltelefonen använts i Insats torsk. I stället hävdar han att telefonen tillhör en vän till honom som i perioder har bott i hans lägenhet. 

– Ja, han sov över hos mig, han glömde den hemma hos mig så jag skulle ta med den, säger polisen i förhör. 

Kvinnorna pekade ut polismannen i fotokonfrontationer

Vännen kallades till ett polisförhör där han hävdade att telefonen var hans. Han kunde dock inte lämna några detaljerade uppgifter kring vad som fanns i telefonen. I stället hävdade han att ett helt kompisgäng hade använt den som en ”skojtelefon” för bland annat svensexor. 

Polismannen nekar i förhör till att någonsin ha träffat kvinnorna. 

Det är dock polismannen, inte hans vän som har ett helt annat signalement, som kvinnorna pekat ut i fotokonfrontationer. 

Hur menar du att du har blivit utpekad på fotokonfrontation av två helt skilda kvinnor och att dom har pekat ut dig? frågar förhörsledaren. 

– Jag har ingen aning. Det kan jag omöjligen svara på, säger polisen. 

Polismannen filmades av bankomatens övervakningskamera.
Foto: Polisen

Utredningen har genom övervakningsfilmer från bankomater och kontotransaktioner kunnat knyta polismannen till två köp av vouchers för att fylla på kontantkortstelefonen. 

Något som polismannen i förhör hävdar att han gjorde åt vännen. 

Förhörsledaren: ”Vad betyder det för dig att vara polis?”

Efter ett längre förhör med polismannen, där han vid upprepade tillfällen, förnekar att han träffat kvinnorna som pekar ut honom, verkar förhörsledaren frustrerad. 

Hon frågar: 

Vad betyder det för dig att vara polis?

– Vad sa du? säger polismannen. 

Vad betyder det för dig att vara polis?

– Jag förstår inte riktigt frågan (skrattar) alltså vad då vad betyder det för mig att vara polis? 

Vad betyder polisyrket för dig?

– Eh... göra rätt för sig, arbeta mot brott, svarar polismannen. 

Rättegången är planerad att hållas i september. Dessförinnan kommer polisens personalansvarsnämnd att kunna fatta beslut om polismannen ska få behålla sin anställning ifall han fälls för sexköpen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.