Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliser skjutna efter våldsamma protester

Di:s Frida Wallnor följer oroligheterna i USA efter George Floyds död.
En polisman har skjutits i Las Vegas.
Foto: CHRISTOPHER DEVARGAS / AP TT NYHETSBYRÅN
Poliser och sjukvårdspersonal.
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen undersöker platsen i Las Vegas.
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

Upploppen fortsätter att skaka USA.

Under natten har flera poliser beskjutits i samband med våldsamma protester i olika delstater.

Fyra poliser har skjutits i Saint Louis, en i Las Vegas och två i Richmond.

Upploppen har pågått i över 70 amerikanska städer till följd av George Floyds död i Minneapolis. 

I Saint Louis i Missouri var protesterna till en början fredliga, men blev våldsamma under måndagsnatten. ABC News rapporterar att demonstranter plundrat butiker, startat bränder och slagit sönder fönster.

I samband med oroligheterna blev fyra poliser träffade av skott. Två träffades i benet, en i foten och en i armen, varefter de fördes till sjukhus, skriver CNN.

Alla är vid medvetande och andas. Deras skador tros inte vara livshotande”, skriver lokalpolisen på Twitter.

Våldsamma upplopp i Las Vegas

Även i centrala Las Vegas i Nevada drabbade polisen samman med demonstranter i natt.

Lokaltidningen Las Vegas Sun och nyhetsbyrån AP rapporterar om två skottlossningar i området, där två män skadats.

Den ene mannen uppges arbeta inom polismyndigheten US Marshal. Enligt nyhetssajten 8NewsNow.com ska han ha skjutits i huvudet.

Den andre mannen sköts av polis i samband med protesten. Vittnen uppger för lokaltidningen Reno Gazette Journal att mannen själv öppnade eld innan polisen agerade.

Efteråt vårdades mannen på platsen, enligt tidningen.

Två poliser skjutna i Richmond

Senare under tisdagsmorgonen rapporteras två poliser ha skottskadats i Richmond i Virginia. Det är dock oklart om händelsen är kopplad till upploppen.

NBC12 skriver att poliserna blev träffade efter att de svarat på ett larm om en beväpnad person. 

PROTESTERNA I USA – DETTA HAR HÄNT

Den 25 maj avled amerikanen George Floyd i Minneapolis. 

46-åringen greps av polis misstänkt för att ha försökt betala med falska sedlar. Fyra poliser skickades till platsen, varav en, Derek Chauvin, satte sitt knä mot George Floyds nacke. 46-åringen vädjade till poliserna och upprepade flera gånger att han inte kunde andas.

Ambulans skickades till platsen och George Floyd fördes till sjukhus. Han avled av sina skador och Derek Chauvin har sedermera gripits. Samtliga fyra poliser har fått sparken.

George Floyds död fick stor uppmärksamhet och i flera stora städer i USA har protester, bland annat organiserat av organisationen ”Black Lives Matter”, ägt rum.

I flera städer har även våldsamma upplopp brutit ut. Affärer har plundrats, byggnader har satts i brand och över 4 000 personer har gripits. 

Såväl poliserna som den misstänkta gärningspersonen har förts till sjukhus för vård av skador. Därtill har ytterligare två misstänkta personer gripits.

Flera civila dödsoffer

Sedan upploppen briserade har flera civila dödats.

Natten mot måndagen sköts restaurangägaren David McAtee ihjäl vid en protest nära hans restaurang i Louisville, Kentucky. Vid tillfället försökte polisen bryta upp folksamlingen, som menades ha beskjutit patruller.

Efter händelsen fick den lokala polischefen sparken, då det framkom att poliserna inte burit kroppskameror vid dödsskjutningen.

Under samma kväll dödades även två civila i samband med en demonstration i Cicero i Chicago. Det finns ännu inga uppgifter om händelserna som föranledde skjutningarna. 

Här tas George Floyd av polisen

Övervakningsfilmen visar ingripandet sekunderna innan han dödades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.