Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisman misstänks ha köpt knark på darknet

Oxycontin-tabletter. OBS! Genrebild.
Foto: TOBY TALBOT / AP TT NYHETSBYRÅN

En polis som jobbat i ingripandeverksamhet misstänks för att ha köpt minst 30 oxycontin-tabletter på darknet. Mannen är tagen ur tjänst. Detta enligt uppgifter till Expressen.

En polis som tjänstgjort i Mellansverige utreds för narkotikabrott efter att polisen fått tips om att den nu brottsmisstänkte polisen fått brev hem innehållandes narkotika. I breven fann man oxycontin vilket ledde till husrannsakan. Detta skedde i början av oktober förra året. Vid husrannsakan fann man tomma kartor, det vill säga förpackningar från tidigare beställningar. 

Ärendet utreds nu av Särskilda utredningar.

FAKTA/SU

Avdelningen för särskilda utredningar, SU, är en fristående och oberoende avdelning inom Polismyndigheten som utreder misstänkta brott som bland annat polisanställda, polisstudenter, domare och åklagare kan ha gjort sig skyldiga till.

Den aktuella mannen har tidigare arbetat som ingripandepolis men även som utredare, enligt uppgifter till Expressen. 

Köpt droger på ökänd knarksajt

Under polisutredningens gång har man upptäckt att mannen loggat in och handlat på Darknet vid forumet Flugsvamp, ett slags Blocket som används huvudsakligen för försäljning av droger. 

Forumet har stängts ned flera gånger men återuppstår ideligen. Enligt uppskattningar säljs narkotika där för cirka 30 miljoner kronor - varje månad.

Forumet kan bara nås genom att använda webbläsaren Tor, som innebär att användaren kan surfa dolt. I februari 2020 väcktes ett stort åtal som innebar att 10 000 köpare identifierades med personnummer. Enligt polisens underrättelsearbete finns köpare och säljare över hela landet. 

Nicklas Englund är åklagare och håller i ärendet.

– Misstanken är narkotikabrott. Jag hoppas kunna ta beslut om eventuellt åtal i februari. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.