Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisman dödad av sin granne i Frankrike

Larossi Abballa misstänks vara den som ligger bakom dådet.
Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
En 42-årig polisman och hans flickvän har blivit mördade i Magnanville i Frankrike, skriver Le Parisien.
Foto: Matthieu Alexandre / AFP
Polisen i Magnanville, väster om Paris.
Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes president, François Hollande, att det "obestridligen" handlar om en terrorattack.
Foto: Etienne Laurent/Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

En 42-årig polisman och hans flickvän har blivit mördade i Magnanville i Frankrike, skriver Le Parisien.

Enligt BBC ska gärningsmannen ha svurit trohet till Islamiska staten och terrororganisationen har i ett uttalande sagt att en av deras krigare utfört dådet.

Enligt poliskällor till CNN har gärningsmannen identifierats som Larossi Abballa – som sände attacken live på Facebook.

Enligt nyhetsbyrån AP har ytterligare två personer med koppling till attacken gripits.

När franska polisens elitstyrka stormade bostaden dödades gärningsmannen, som enligt vittnen är granne till det mördade paret.

Den ledige polismannen dödades med flera knivhugg av sin granne vid 20.30-tiden på måndagskvällen i Magnanville, väster om Paris, skriver Le Parisien. Enligt vittnen ska gärningsmannen ha skrikit "Allahu Akbar" under attacken.

Gärningsmannen tog sig sedan in i offrets hus och barrikaderade sig med hans familj – en kvinna som också jobbar för polismyndigheten och deras treåriga son – som gisslan.

Kvarteret spärrades av och flera hus evakuerades medan polisen försökte förhandla med gärningsmannen. Under förhandlingen svor mannen sin trohet till den Islamiska staten och vägrade ge upp.

Vid midnatt stormade den franska polisens elitstyrka bostaden, efter att gärningsmannen skrivit på sociala medier att han dödat kvinnan. Enligt Daily Mail ska han även ha skrivit att han "inte visste vad han skulle göra med pojken".

Gärningsmannen dödades i stormningen, där treåringen som enligt polisen var "chockad men oskadd" kunde räddas. Kvinnan hittades dock död i huset.

– Han var en väldigt trevlig polisman och hade ett gott rykte, säger en av parets kolleger till Le Parisien.

Kopplingar till IS

I ett uttalande från Islamiska staten säger terrororganisationen att en av deras krigare har utfört attacken men de har inte officiellt tagit på sig dådet.

Samtidigt skriver flera medier att gärningsmannen enligt poliskällor identifierats som 25-åriga Larossi Abballa – som även livesände attacken på Facebook.

Enligt Daily Mail handlar det om en 13 minuter lång film och 15 foton av dådet. Dock ska Abballas Facebook-profil ha tagits bort tidigt på tisdagsmorgonen.

Enligt Mirror har Abballa kopplingar till IS och en tidigare dom på sig. 2013 dömdes han till tre års fängelse för samröre med kriminella vid förberedelse till terrorattack. Dock avtjänade han endast fem månader i fängelse.

Hollande: "Terrorattack"

Frankrikes president François Hollande lovar att myndigheterna ska ta reda på orsaken till överfallet och höll ett möte på tisdagsmorgonen.

Och på tisdagsförmiddagen kallade Hollande händelsen för en terrorattack och sa han att Frankrike står inför ett terrorhot av väldigt stora mått, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Frankrike är inte det enda land som är berört. Som vi har sett, igen, i USA, i Orlando, sa presidenten och syftade på masskjutningen på gayklubben Pulse på söndagen, då 49 personer miste livet.

Även frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve har kallat morden i Frankrike för en terrorattack. Efter morgonens krismöte som Hollande kallade till, sa Cazeneuve att över 100 personer som ses som potentiella hot, gripits i Frankrike det senaste året.

– Hotet är stort i Frankrike, det är stort i Europa och det är stort i västvärlden vilket bevisas av händelserna som skedde för 48 timmar sedan i USA, säger Cazeneuve enligt AP.

Franska terrorutredare kommer att ta del av förundersökningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.