Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polislärare: Unga och oerfarna poliser drar vapen snabbt

Polisläraren Rune Engström är kritisk mot polisutbildningen. Foto: PRIVAT
Eric Torell, 20, med Downs syndrom sköts ihjäl av polisen på Norrbackagatan i Vasastan i Stockholm. Foto: PRIVAT
Platsen där Eric Torell dog spärrades av efter händelsen. Foto: Elin Jönsson

Dagens poliser är unga och oerfarna – och benägna att dra vapen i oklara situationer.

Det kan vara en förklaring till dödsskjutningen av Eric Torell, anser den erfarne polisläraren Rune Engström, som är starkt kritisk till polisutbildningen.

Poliserna får för dålig utbildning och för lite praktisk träning. Detta i kombination med den tuffare och våldsammare miljö de möter i sitt arbete ger bakgrunden till att polisens dödsskjutningar ökar i antal.

Den förklaringen ger Rune Engström som har 33 års erfarenhet som polis och har arbetat 15 år som polisutbildare, som först uttalade sig i denna fråga för SVT. Han lägger fram sina synpunkter efter det att polisen i Stockholm fått stark kritik för att ha skjutit ihjäl 20-årige Eric Torell med Downs syndrom.

Mycket teori och lite praktik

– Vi har en väldigt ung poliskår. Det är stor omsättning av poliser i yttre tjänst, så det finns inte så många äldre. Och de får extremt mycket mer teoretisk utbildning än praktisk träning i verklighetsbaserade situationer, säger Rune Engström.

– Den nya polistaktiken går ut på att skapa kontroll i varje situation. Man övar in ett automatiserat beteende för att skapa kontroll i krissituationer. Det kan leda till att våldsanvändningen blir större.

– Om man bedömer att man inte har kontroll finns risk för att man skjuter skarpt. Det kan få förödande konsekvenser som i fallet med Eric i Stockholm, säger han.

 

LÄS MER: Leksaksbranschen: Ta bort realistiska vapen 

 

En bil med texten "Erik RIP" skrivet på står utanför den plats där Eric Torell blev ihjälskjuten av polisen. Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Grupptrycket ökar

Enligt Rune Engström kan en sådan taktik leda till att "de offensiva får tolkningsföreträde" och till att grupptrycket ökar när det gäller att dra vapen. En polis kan känna sig rädd för att inte dra vapen när hans kolleger gör det, säger han.

Hittills i år ligger poliser bakom sex dödsskjutningar, det högsta antalet sedan Sverige 1990 började föra statistik över dödsskjutningarna.

– När jag började som polis 1985 var vapenanvändningen minimal. I dag möts poliser av mera våld, av ett hotfullt klimat samtidigt som träningen är bristande. Jag är kritisk, vi vill inte ha det som i USA, säger Rune Engström.

”Skjut först och fråga sen”

Han slutade tidigare i år som lärare på polisutbildningen på  Södertörns högskola. Han är starkt kritisk mot utbildningen, som han själv var med om att bygga upp, och säger att den "inte möter kvalitetskraven". 

En lärare vid polisutbildningen på Södertörns högskola, som vill vara anonym, säger till SVT att poliser ofta talar om att "skjuta först och fråga sen". Detta i situationer där det finns misstankar om att person har skjutvapen.

 

LÄS MER: Erics mamma: ”Hela Sverige känner med oss” 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!