Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Poliskvinnan frikänns efter batongslag

I februari dömdes poliskvinnan till villkorlig dom för misshandel efter att ha slagit en berusad man med sin batong tretton gånger.

Hon släppte även lös sin tjänstehund som gick till attack och utdelade hugg.

Filmen här intill visar hela det dramatiska förloppet på platsen, sekund för sekund.

Nu frikänns kvinnan.

Klockan 11 kom den nya domen mot den kvinnliga polisen, i Svea hovrätt.

I domen ogillar hovrätten åtalet.

Hovrätten skriver i domen:

"I motsats till tingsrätten har hovrätten dock bedömt att "NN" felaktigt har uppfattat att hon befann sig i en laga befogenhets- och nödvärnssituation som gav henne rätt att agera på det sätt hon gjort, vilket innebär att hon inte ska dömas för misshandel. Hovrätten har vidare funnit att "NN":s missuppfattning av den föreliggande situationen inte kan anses vara oaktsam och att hon därför inte heller ska dömas för tjänstefel. Alltså ska tingsrättens dom i skulddelen ändras och åtalet ogillas."

Den kvinnliga polisen dömdes i februari för misshandel till villkorlig dom efter händelsen en morgon i juli. Platsen var Brunnsgatan i centrala Stockholm. Larmet som gick ut handlade om att en berusad man hade misshandlat människor och krossat en ruta.

Det blev dramatiskt när den kvinnliga polisen och hennes tjänstehund kom till adressen i stadsdelen Norrmalm:

– Lägg dig ned! skrek hon. Vad är det frågan om? Lägg dig ner!

När mannen vägrade att lyda henens order, och i stället sa att han skulle spränga gatan där de befann sig, fick han tretton slag med batongen. Hon lät även sin tjänstehund attackera och bita mannen. Till slut kröp mannen ihop på gatan och belades med handfängsel.

En privatperson såg dramat på nära håll och filmade händelseförloppet. Filmen hamnade senare på Dagens Nyheters nätsajt, där reaktionerna blev starka. Sekvensen åberopades som bevisning mot kvinnan. Expressen.se har tidigare visat filmen – nu kan du se den igen.

Valde att åtala poliskvinnan

Åklagaren Mats Åhlund valde senare att åtala poliskvinnan, misstänkt för misshandel. Han ansåg att hennes agerande innehöll ett "massivt övervåld" och att den misshandlade mannen som "utåtagerande, humörväxlande och förvirrad."

Den åtalade polisen har hela tiden hävdat att hon agerat i självförsvar, då hon uppfattade situationen som mycket hotfull. Hon har också berättat att hon var rädd för att mannen skulle ge sig på henne.

Men Stockholms tingsrätt gav åklagaren rätt, då man ansåg i domen att den kvinnliga polisen inte kan ha agerat i nödvärn. I domen stod det:

"Som konstaterats ovan har det inte framkommit något som tyder på att "NN" (mannen, red:s anm.) skulle attackera NN (polisen, red:s anm.). Även om hon trodde att han skulle gå till angrepp för att han spände ansiktsmuskler och nacke är detta inte tillräckligt för att anse att hon befann sig i en nödvärnssituation eller ens i en inbillad nödvärnssituation."

"Befogenhet att använda ett visst mått av våld"

Åklagaren Mats Åhlund var nöjd med domen.

Däremot överklagades den av kvinnans advokat Johan Eriksson:

Till Expressens reporter Tommy Schönstedt, sa han:

– Tingsrätten har ju dömt henne för ett uppsåtligt brott, men min klient anser sig ha befogenhet att använda ett visst mått av våld i sin yrkesutövning om det behövs. Att hon skulle ha uppsåt att skada mannen är inte sant. Möjligtvis skulle man kunna tänka sig att hon har begått tjänstefel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.