Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisjakten på
medhjälparen

Polisen söker efter medhjälpare till terrormisstänkte Rakhmat Akilov - och har anhållit en uzbekisk man i 30-årsåldern.
Polisens har även slagit till mot företag i Solna och Sollentuna med koppling till 39-årige Akilov. Polisen vill inte kommentera vilka bevis som säkrats.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Polisen söker efter medhjälpare till terrormisstänkte Rakhmat Akilov - och har anhållit en uzbekisk man i 30-årsåldern.

Uzbeken greps i ett tillslag mot en lägenhet i Sollentuna i söndags.

Personen som bor i lägenheten hävdar att han inte känner den anhållne.

- Jag vill inte ha någonting med honom att göra, säger han.

Polisen arbetar brett i jakten på eventuella medhjälpare till terrormisstänkte Rakhmat Akilov, 39.

Akilov greps i Märsta bara timmar efter dådet på Drottninggatan i fredags. Därefter har polisen hållit 600 förhör och hämtat in en rad personer ur hans närmaste umgängeskrets.

- Vi jobbar fortfarande brett för att se om det finns fler inblandande än de två anhållna, säger Dan Eliasson, rikspolischef.

På lördagen slog polisen till mot en lägenhet i Stockholmsförorten Vårberg. Enligt uppgifter till Expressen bodde Rakhmat Akilov i lägenheten på 64 kvadratmeter tillsammans med flera andra uzbeker. I samband med tillslaget följde man även efter en bil in till Kungsholmen. Totalt sex uzbeker omhändertogs och hämtades in till förhör. Personerna släpptes sen.

"Vet ingenting"

Men tidigt på söndagsmorgonen slog insatsstyrkan till mot en lägenhet i Sollentuna norr om Stockholm.

Insatsstyrkan slog till mot lägenheten i Sollentuna i en gryningsräd. En förstörd ruta på utsidan och en uppbruten dörr vittnar om tillslaget. Expressen har talat med flera grannar - men ingen hörde något av polisaktionen.


LÄS MER: Polisförbundet: Extra pengar räcker inte


Expressen har även talat med den person som bor i lägenheten. Han berättar att han var ute och drack och att det var en bekant och dennes vän som fördes bort av polisen på söndagsmorgonen.

- Jag är chockad och vet ingenting om det, säger han.

"Finns en koppling"

Den boende berättar att hans vän ska utvisas, men att han inte vet någonting om den andre mannen - mer än att det är en uzbek.

- Jag vill inte ha någonting med honom att göra, säger han och hävdar att han inte blivit förhörd av polisen.


LÄS MER: Politikerns varning två veckor före dådet


Uzbeken, som ska vara i 30-årsåldern, greps och anhölls senare skäligen misstänkt för terrorbrott genom mord. Det är oklart vilken relation den anhållne har till Rakhmat Akilov.

- Det finns en koppling mellan de här två men jag vill vara noga och säga att den här mannen är mycket mer löst kopplad, bevisningen mot honom är väsentligt svagare. Min uppfattning är att bevisningen mot honom är väsentligt svagare än mot man nummer ett, säger Mats Löfving chef för polismyndighetens operativa avdelning.

Det är oklart vilken relation den anhållne har till Rakhmat Akilov.
Foto: Markus Schreiber / AP / TT

Utredningen kan ta ett år

Den anhållne uzbekens advokat Johan Åkermark får inte uttala sig om sin klients inställning till misstankarna:

- Jag har tyvärr inga kommentarer alls nu, på grund av yppandeförbud, säger han.


LÄS MER: Åkesson portas från terrorsamtal


Polisens har även slagit till mot företag i Solna och Sollentuna med koppling till 39-årige Akilov. Polisen vill inte kommentera vilka bevis som säkrats.

- När vi gör husrannsakningar, kan det ibland vara i syfte att avfärda människor från utredningar, säger Dan Eliasson, rikspolischef.

Terrorutredningen är omfattande och enligt polisen kan det ta upp emot ett år att genomföra den.

- Min preliminära uppskattning är att det kommer ta upp emot ett år att driva den här förundersökningen i hamn, säger Jan Evensson, regional kommenderingschef Stockholm.

Polisens tillslag

7/4 HJULSTA: Lägenhetstillslag

Redan på fredagskvällen gick Nationella insatsstyrkan in i en bostad i Hjulsta där misstänkte Rakhmat Akilov tidigare har varit skriven. En kvinna och hennes 17-årige son, som båda bor på adressen, togs med in för förhör men försattes sedan på fri fot.

7/4 MÄRSTA: Anhölls 01.15

Efter dådet på Drottninggatan lyckas polisen spåra Akilov med hjälp av vittnesuppgifter och kameraövervakning till Märsta. Han grips vid Steningebadet och anhålls vid 01.15 natten mot lördagen.

8/4 VÅRBERG & KUNGSHOLMEN

Vid 17-tiden på lördagen slog polisen till mot den lägenhet i Vårberg som Rakhmat Akilov tidigare ska ha bott i. Fyra personer togs in för förhör.

Polisen följer efter en bil från Vårbergslägenheten och slår till mot bilen inne på Kungsholmen i centrala Stockholm samtidigt som insatsen i Vårberg inleds. Polisen stoppar två personer i en vit Mercedes vid Kronobergsparken och tar med dem till förhör.

9/4 SOLLENTUNA: Insatsstyrkan slår till mot lägenhet

Nationella insatsstyrkan slår vid 05-tiden till mot en lägenhet i Sollentuna. Polisen för med sig två personer till förhör. En uzbekisk man i 30-årsåldern anhålls sedan på den lägre misstankegraden misstänkt för terrorbrott genom mord. Vid 23-tiden natten mot måndagen slår polisen till mot ett asbestföretag i Sollentuna, där Akilov tidigare sökt jobb. Poliserna tar med sig en rad föremål i bevispåsar.

10/4 SOLNA: Nytt tillslag

Vid 11.30-tiden på måndagen gjordes ett nytt tillslag på en adress i Solna där flera företag har kontorslokaler. Bland hyresgästerna finns både bygg- och sprängningsföretag, samt andra typer av hantverksbolag.

10/4 Presskonferens

Mats Löfving, chef för NOA, polisens nationella operativa avdelning, Dan Eliasson, rikspolischef och Anders Thornberg, Säpo, vid polisens presskonferens i går.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.