Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt föremål skjutet av polis – nu hävs avspärrningarna

Ludwig Wahlström, 19: ”Man blir lite nervös”.
Platsen är nu avspärrad och polisens nationella bombskydd är på väg till platsen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / TT NYHETSBYRÅN
Ett stort område har spärrats av.
Foto: Ludwig Wahlström
Polishuset i Linköping. OBS! Bild från tidigare tillfälle.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyligen inträffade en stor explosion i Linköping.
Foto: Google maps
Både tingsrätt och en skola håller stängt under dagen, skriver Corren.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagsmorgonen hittades ett misstänkt föremål vid polishuset i Linköping.

Föremålet sköts senare sönder av polisens nationella bombgrupp och inga sprängmedel hittades. 

– Jag bor inte så långt bort från huset där den förra sprängningen inträffade. Man tänker ju på hur många som kan komma till skada i nästa, säger Ludwig Wahlström som bor i närheten av polishuset till. 

Polisen har nu inlett en förundersökning om grovt olaga hot. 

Det var klockan 05.40 som polisen fick uppgifter om att ett misstänkt föremål ska ha placerats utanför polishuset i Linköping. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det varit ett en kylväska innehållande kablar som ska ha placerats vid polishusets reception. 

– Vi har gjort bedömningen att det inte går att utesluta att föremålet kan skada omgivningen, sa Thomas Agnevik vid polisen under morgonen. 

I samband med händelsen spärrades ett stort område kring garnisonen av och boende innanför avspärrningarna uppmanades att stanna inomhus. 

Avspärrningarna hävs 

På onsdagsförmiddagen anlände polisens bombgrupp till platsen och polisen meddelar på sin hemsida att man skjutit sönder föremålet strax innan klockan 11 utan att det detonerat. 

Inte heller vid närmare undersökning hittade man några sprängämnen i föremålet. Polisens kriminaltekniker har nu påbörjat en undersökning.

Efter händelsen har polisen inlett en förundersökning om grovt olaga hot. 

Stora områden kring garnisonen fortsatte vara avspärrade efter att det misstänkta föremålet oskadliggjorts för att polisen skulle kunna avsöka platsen. 

– Inga obehöriga släpps in på Garnisonsområdet för närvarande, sa Thomas Agnevik

Under onsdagseftermiddagen har dock alla avspärrningar hävts och allmänheten kan återigen röra sig på platsen. 

Kunde inte ta sig in till jobbet 

Lena Aslan, är civilutredare på polisen i Linköping och möttes av avspärrningar när hon skulle till jobbet imorse.  

– Jag förstod direkt när jag såg avspärrningar vad som hänt. Vi fick snabbt ett meddelande där de stod att vår arbetsgivare skickade hem oss, vi fick inte komma in på området. Vi ska stanna där vi är och vara beredda att komma in så snabbt som möjligt så vi kan börja jobba igen. Jag väntar bara på direktiv just nu.  

Hur kändes det att mötas av detta på morgonen?

– Det är en sådan arbetsplats att vad som helst kan hända. Det har hänt mycket nu både i Malmö och nu senast på Hamngatan i Linköping. Jag försöker bara förbereda mig mentalt, säger Lena Aslan, civilutredare på Linköpingspolisen. 

Tingsrätten och förvaltningsrätten har hållit stängt under under dagen. 

– Ett tiotal förhandlingar var inplanerade men kommer inte att bli av, säger en person som jobbar på tingsrätten till Corren

Även mellanstadieskolan Atlasskolan kommer att höll stängt, bekräftade rektorn Monika Shaffeir för Corren. Ytterligare en skola har fick evakuera – men det ska bara röra sig om ett fåtal elever som hunnit ta sig dit. 

– De föräldrar som kan hämta eller ta med sina barn hem får göra det. För de som inte kan det, så samlar vi både barn och personal på fotbollsplanen bakom skolan, säger hon till tidningen. 

Många polisbilar i rörelse

Ludwig Wahlström, 19, bor i närheten av polishuset. Han väcktes på onsdagsmorgonen av ett samtal från sin mamma som sa att det var flera polisbilar i rörelse. 

– Det är flera polisbilar som cirkulerar kring avspärrningarna och ett tiotal poliser som patrullerar området. När jag frågade vad det handlade om sa de att det var en misstänkt bomb, sa han i Expressen TV. 

Ludwig Wahlström, 19, bor nära polishuset.

Efter fredagens händelse där en explosion inträffade i centrala Linköping känner sig Ludwig orolig.

– Jag bor inte så långt ifrån där den förra sprängningen skedde. Så man tänker ju på när nästa explosion kan komma och hur många som kan skadas då. 

Ingen koppling till fredagens explosion

Trots oron efter fredagens explosion menar polisen att det inte finns något som tyder på en koppling mellan händelserna. 

– Vi får se hur det här ärendet utvecklar sig. Nu är det mer av karaktären att det inte går att utesluta att det här kan vara farligt. Det är mer av säkerhetshöjande åtgärder som vi arbetar nu. Sedan får vi ser om vi kommer inleda någon förundersökning eller något liknande, sa Thomas Agnevik till Expressen TV. 

Polisen menar att händelserna kan trigga till liknande händelser och understryker att det inte går att utesluta att föremålet är farligt. 

– Det är tyvärr så att vissa personer kan triggas av den här spänningen och oron som sprids i samhället. Det kan göra att det bli flera liknande händelser. Jag vill inte överdramatisera det, men det går inte att säga att föremålet är ofarligt.

Föremålet är nu undanröjt och har blivit omhändertaget. Polisen har inlett en förundersökning om grovt olaga hot. 

Här berättar polisens Thomas Agnevik om arbetet med att spärra av området.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.