Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polishunden Gibbs spårade upp smitarna

Polisen är mycket stolta över hunden Gibbs
Foto: Polisen

Att hitta personer som har flytt från brottsplatsen kan verka kämpigt för polisen.

Men med polishundar som Gibbs blir det lite lättare.

Nu berättar polisen i Uppsala län på Facebook om polishundens senaste bravad.

Det var vid 17-tiden påder söndagseftermiddagen som ett par polispatruller kallades till Morgongåva, ett par mil väster om Uppsala. En trafikolycka hade inträffat i området och två personer hade setts springa från platsen.

Uppsalapolisen kallade därför in polishunden Gibbs, som tillsammans med sin förare fick upp spår från det övergivna fordonet.

"Gibbs hade bra drag i spårlinan"

Gibbs fick omgående upp ett spår, och satte i väg i bra fart. Spåret tog polishunden och föraren över ett järnvägsspår och sedan rakt ut i terrängen. Det var inte helt lätt för föraren att hinna med.

"Gibbs hade bra drag i spårlinan och hans förare gjorde vad hon kunde för att hänga med i hans tempo, men då terrängen var oländig blev det många vurpor för den tvåbenta konstapeln", skriver polisen på Facebook.

Gibbs stoppade misstänkta gärningsmännen

Efter ungefär tre kilometer ökade Gibbs intensiteten, vilket innebar att spåret var tydligare och att man nu närmade sig de misstänkta gärningsmännen.

Och mycket riktigt, efter ytterligare en kilometer fick man syn på två stycken män. När hundföraren sa åt dem att stanna började de omedelbart springa, men efter att Gibbs hade släppts lös gav de båda männen upp och la sig ner på marken.

De misstänks nu för olovlig körning, smitning från trafikolycka samt vårdslöshet i trafik.

"Fantastisk nos"

Gibbs insats delades av polisen på Facebook, och nu hyllas polishundens insats på sociala medier. Inlägget har i skrivande stund gillats av drygt 7500 personer och delats mer än 200 gånger på bara några timmar.

Och polisen är onekligen stolt över Gibbs, som till vardags tillhör Försvarsmakten.

"Detta jobbet är bara ett i raden av exempel på hur ovärderliga de fyrfota kollegerna är i det polisiära arbetet. Utan hundens fantastiska nos skulle många brott inte kunna klaras upp" skriver polisen på Facebook.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.