Polishelikopter ska bevaka asylboende

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Från när det brann i ett flyktingboende tidigare under hösten.
Foto: Adam Ihse/Tt
Polishelikopter. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Fritz Schibli

Nu sätter polisen in nya resurser för att skydda asylboenden från brandattentat.

De ska bevaka dem med helikopter.

– Vi kommer att börja redan i kväll, säger Bengt Grönlund, chef för polisflyget.

Över tjugo bränder i planerade och befintliga asylboenden misstänks ha anlagts hittills i år. Vakter sätts in för att bevaka asylboenden i Sydsverige och bara för några dagar sedan kopplades Säpo in.

Nu ska polisen bevaka asylboenden från luften, med polishelikoptrar. Polisflyget sätts in och kommer regelbundet övervaka flyktingboenden över hela landet.

– Tanken är att vi ska göra en regelbunden bevakning, men ändå oregelbundet. Vi kommer inte att kunna täcka alla förläggningar, men ändå ganska många eftersom helikoptrarna har en stor räckvidd, säger Bengt Grönlund, chef för polisflyget.

"Kan täcka stora ytor"

Planen är att de fem polishelikoptrar som finns, från Boden i norr till Malmö i söder, ska användas främst för att täcka stora områden i glesbygden, dit det annars tar lång tid att åka, enligt Jonas Hysing, nationell kommenderingschef för Alma.

– Främst kommer vi inrikta helikoptrarna till boenden i glesbygd där vi har långa framkörningstider för polispatruller på marken, säger han.

Ska prioritera akuta händelser

Vilka resultat man kommer att uppnå med helikopterbevakningen är nästan omöjligt att svara på, menar Hysing.

– Effektivitet i det här avseendet mäts i vad som inte händer. Det som är viktigt är att man ska veta om att polismyndigheten har övervakning vid boenden för att förhindra brottslig verksamhet.

Helikoptrarna är inte låsta till bevakningen, utan om något mer akut händer kommer det ärendet att prioriteras.

Spanar med värmekamera

Förhoppningen är att den tekniska utrustningen ombord på helikoptrarna ska hjälpa till med att motverka bränderna. Bland annat kan helikoptrarna upptäcka personer som gömmer sig på marken, eller bilar som står parkerade på konstiga ställen.

– Med värmekameran ser vi väldigt bra även i kompakt mörker och kan leda polispatruller fram till en misstänkt gärningsman, säger Bengt Grönlund.

Var helikoptrarna spanar kommer också styras av underrättelser.

– Vi kommer att få in information och ha regelbunden kontakt med de som jobbar med det här. När den informationen kommer flyger vi dit, säger Bengt Grönlund

Lyfter redan i kväll

Helikopterspaningen påbörjas med omedelbar verkan.

– Så fort som möjligt, vi kommer att börja redan i kväll. Vi brukar ändå vara ute och flyga på andra uppdrag så det är sånt som vi kommer att få prioritera löpande på ett bra sätt, säger Bengt Grönlund.

Leds av gamla rikskrim

NOA, polisens nationella operativa avdelning, före detta rikskrim, har fått ansvaret för att samordna alla förundersökningar gällande mordbränderna.

Nu samordnas personal från flera avdelningar inom polisen: sektionen för särskilt utredningsarbete (gamla riksmord), operativa ärendeanalytiker, kriminaltekniker, gärningsmannaprofilgruppen, personal från it-brottscentrum och personal från underrättelseenheten, skriver polisen i pressmeddelandet.

De olika brottsutredningarna kommer dock även i fortsättningen att genomföras ute i landets polisregioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.