Från när det brann i ett flyktingboende tidigare under hösten. Foto: Adam Ihse/TtFrån när det brann i ett flyktingboende tidigare under hösten. Foto: Adam Ihse/Tt
Från när det brann i ett flyktingboende tidigare under hösten.  Foto: Adam Ihse/Tt
Polishelikopter. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Fritz SchibliPolishelikopter. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Fritz Schibli
Polishelikopter. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.  Foto: Fritz Schibli

Polishelikopter ska bevaka asylboende

Publicerad

Nu sätter polisen in nya resurser för att skydda asylboenden från brandattentat.

De ska bevaka dem med helikopter.

– Vi kommer att börja redan i kväll, säger Bengt Grönlund, chef för polisflyget.

Över tjugo bränder i planerade och befintliga asylboenden misstänks ha anlagts hittills i år. Vakter sätts in för att bevaka asylboenden i Sydsverige och bara för några dagar sedan kopplades Säpo in.

Nu ska polisen bevaka asylboenden från luften, med polishelikoptrar. Polisflyget sätts in och kommer regelbundet övervaka flyktingboenden över hela landet.

– Tanken är att vi ska göra en regelbunden bevakning, men ändå oregelbundet. Vi kommer inte att kunna täcka alla förläggningar, men ändå ganska många eftersom helikoptrarna har en stor räckvidd, säger Bengt Grönlund, chef för polisflyget.

"Kan täcka stora ytor"

Planen är att de fem polishelikoptrar som finns, från Boden i norr till Malmö i söder, ska användas främst för att täcka stora områden i glesbygden, dit det annars tar lång tid att åka, enligt Jonas Hysing, nationell kommenderingschef för Alma.

– Främst kommer vi inrikta helikoptrarna till boenden i glesbygd där vi har långa framkörningstider för polispatruller på marken, säger han.

Ska prioritera akuta händelser

Vilka resultat man kommer att uppnå med helikopterbevakningen är nästan omöjligt att svara på, menar Hysing.

– Effektivitet i det här avseendet mäts i vad som inte händer. Det som är viktigt är att man ska veta om att polismyndigheten har övervakning vid boenden för att förhindra brottslig verksamhet.

Helikoptrarna är inte låsta till bevakningen, utan om något mer akut händer kommer det ärendet att prioriteras.

Spanar med värmekamera

Förhoppningen är att den tekniska utrustningen ombord på helikoptrarna ska hjälpa till med att motverka bränderna. Bland annat kan helikoptrarna upptäcka personer som gömmer sig på marken, eller bilar som står parkerade på konstiga ställen.

– Med värmekameran ser vi väldigt bra även i kompakt mörker och kan leda polispatruller fram till en misstänkt gärningsman, säger Bengt Grönlund.

Var helikoptrarna spanar kommer också styras av underrättelser.

– Vi kommer att få in information och ha regelbunden kontakt med de som jobbar med det här. När den informationen kommer flyger vi dit, säger Bengt Grönlund

Lyfter redan i kväll

Helikopterspaningen påbörjas med omedelbar verkan.

– Så fort som möjligt, vi kommer att börja redan i kväll. Vi brukar ändå vara ute och flyga på andra uppdrag så det är sånt som vi kommer att få prioritera löpande på ett bra sätt, säger Bengt Grönlund.

Leds av gamla rikskrim

NOA, polisens nationella operativa avdelning, före detta rikskrim, har fått ansvaret för att samordna alla förundersökningar gällande mordbränderna.

Nu samordnas personal från flera avdelningar inom polisen: sektionen för särskilt utredningsarbete (gamla riksmord), operativa ärendeanalytiker, kriminaltekniker, gärningsmannaprofilgruppen, personal från it-brottscentrum och personal från underrättelseenheten, skriver polisen i pressmeddelandet.

De olika brottsutredningarna kommer dock även i fortsättningen att genomföras ute i landets polisregioner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag