Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polishatet gror bland grupper i Rinkeby

Expressen har träffat artisten som pekas ut för att vara den tändande gnistan till våldsamheterna.
Foto: Johanna Rapp
"Upploppen började för att polisen försökte skjuta folk," hävdar han.
Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Upploppen i Rinkeby startade när en ung rappare kontrollerades av polisen.

Expressen har träffat artisten som pekas ut för att vara den tändande gnistan till våldsamheterna.

– Upploppen började för att polisen försökte skjuta folk, hävdar han.

Polisen uppger att det fanns oro för livet.

Ett tiotal poliser, flera trygghetsvärdar och ordningsvakter rör sig på torget i Stockholmsförorten Rinkeby under natten mot lördag. Butikerna stänger igen.

I måndags kväll var det här vid t-banestationen upploppen startade och som fått internationell uppmärksamhet. Bilar sattes i brand, butiker attackerades och poliser fick stenar kastade mot sig.

Enligt polisuppgifter var startskottet för upploppet en kontroll av en känd rappare i 20-årsåldern. Han stod vid tunnelbanan i Rinkeby och blev misstänkt för narkotikabrott. Det är också uppgifter som rapporterats i Dagens Nyheter.

I samband med ingripandet kastades sten mot polisen.

– När polisen var klara så skulle man hämta den som kastade sten, men då hittade man en annan som var efterlyst, som omhändertogs. När man kommer ut har man börjat med ännu mer stenkastning, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva.

Det var då polisen sköts verkanseld.

– De var naturligtvis väldigt trängda. De var oroliga för sitt liv, säger Niclas Andersson.

Själv förnekar den utpekade och hyllade rapparen att det var på grund av honom som allt startade.

– Jag var någon annanstans då, hävdar han och ger flera förklaringar till var han befann sig.

Ungdomar kastade sten mot polisen under upploppet i Rinkeby.
Foto: Läsarbild / LÄSARBILD

Rapparen gripen en vecka tidigare

Samma dag hade han fått beskedet att han inte ska får vara med i en musiktalangtävling på Ungdomens Hus i Rinkeby.

– Vi vill inte att kriminella ska vara föredöme för yngre barn. Det ser inget vidare om han uppträder på scen när alla ungdomar vet om att han greps veckan innan, säger Stefan Lindström, enhetschef för förebyggande ungdomsinsatser inom Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Artisten greps en vecka tidigare misstänkt för grovt vapenbrott och narkotikabrott, enligt Dagens Nyheter.

När vi sitter ner med rapparen är han ledsen över beslutet.

Vi sitter i värmen i en restaurang på torget tillsammans med ett femtontal av hans kompisar som är i 20-årsåldern.

Flera medger att de var på plats under måndagens upplopp. Den här gången eskalerade allt efter att polisen sköt mot dem, hävdar de. Skottet var inte nödvändigt, anser de unga männen. De vi träffar menar att upploppet var nödvändigt för att markera mot polisen.

De resonerar så trots att de är medvetna att bilbränderna och vandaliseringen av lokaler drabbar deras egna grannar och kompisars föräldrar.

– Allt materiellt kan återbyggas, men en ungdom som aina (polisen) försöker skjuta, hur ska man få tillbaka hans liv? säger Mohamed, en av de unga männen.

Bland en liten grupp ungdomar och unga vuxna i Rinkeby finns ett hat mot polisen. De vi träffar menar att hatet grundar sig på upprepat övervåld i samband med ingripanden, förnedrande kroppsvisitationer mitt på torget och ständiga provokationer, särskilt från yngre poliser. Flera poliser pekas ut för att vara särskilt hänsynslösa och inte visa respekt.

– Vi blir nedtrycka mot marken inför alla här. Tänk om mina föräldrar ser, säger en de unga männen.

En ung rappare pekas ut som anledningen till upploppet.
Foto: Johanna Rapp

"Kändes bra att kasta sten mot polisen"

En av killarna hävdar att han vid ett tidigare tillfälle kastat sten mot polisen.

– Det kändes bra. Det var skönt att få uttrycka mina känslor, säger han.

Under intervjun visar en av killarna upp narkotika. Tre unga män går in på en restaurangtoalett samtidigt. Efter fem minuter kommer de ut igen och samlas ute på torget.

Flera är öppna med att droger är vanligt.

– Alla röker för att vi är deprimerade. Alla har adhd-här. Vi vill inte äta ritalin, för då blir man som en zombie. Så vi självmedicinerar med hasch, säger en 22-åring som tidigare dömts för rån.

Han jämför med mer välbärgade stadsdelar i Stockholm, där människor också missbrukar narkotika, som den dyrare drogen kokain.

– Här röker vi hasch öppet. Det är skillnaden mot Östermalm. Där tar folk ladd, men inte öppet som här.

Droganvändandet i området sker öppet.
Foto: Johanna Rapp

Känner sig utanför samhället

Fram till fyra månader sedan hade han ett butiksjobb via Arbetsförmedlingen. Nästan alla i kompisgänget som är med under intervjun säger att de är arbetslösa, att de haft dåliga betyg i skolan och flera har dömts för olika brott. Alla är födda i Sverige, med ursprung i länder i Afrika, men känner sig inte som en del av övriga samhället.

– Vi är fattiga och har olika sociala problem. Ingen här går i skolan. Ingen jobbar, säger Omar, en av killarna som bor i en trerummare med fyra familjemedlemmar.

Många av de andra här bor i trånga lägenheter med stora familjer. De säger att de saknar lokaler där de kan vara under kvällstid.

– Vi är nio i min familj och bor i en trea, säger Mohamed, en av de unga männen.

Som också är arbetslös.

– Vi samlas ihop här av en anledning. Jag skulle kunna nämna vissa här som inte ens vet vilken dag det är. Folk här har andra problem än de som bor i Danderyd, säger Mohamed.

När vi blir ensamma med en av de unga männen visar det sig att han studerar till apotekare. Men det vill han inte säga högt.

– Det är få som vet, säger han förklarar att han ”vill ha det så”.

Flera handlare i området är oroliga efter upploppet.
Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Handlare i området oroliga

Drivandet på torget om kvällarna sprider en oro bland handlarna, flera av dem har fått butiker länsade eller glasfönster sönderslagna av samma personer som nästa dag hänger där i värmen. Vi pratar med flera handlar som av rädsla för repressalier inte vill ställa upp på bild.

– Jag vill inte få min butik sönderslagen, viskar en av dem.

Vi hör många åsikter om att integrationen har misslyckats, att föräldrarna tappat kontrollen över sina barn och att polisen inte gör tillräckligt, för att busarna är lika snabbt ute på gatorna. Samtidigt vill de som ser brotten ske, inte lägga sig i andras problem. För de vill inte själva råka illa ut.

Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva, där Rinkeby ingår, berättar att polisen fått kritik för att man agerat för långsamt för att återta kontrollen i området. Orsaken är att resurser samlades från hela Stockholm.

– Vi kanske borde ha fyllt på resurser tidigare och hantera på något annat sätt. Vi försöker reda ut det nu, säger han.

Den negativa bilden av polisen som finns bland en grupp personer, är inte ny för honom. Majoriteten av invånarna i Rinkeby vill ha mer polisnärvaro och fler kontroller för att stoppa narkotikan, berättar han.

– Den grupp människor som ägnar sig åt kriminell verksamhet vill ha så lite inblandning från polisen som möjligt. De tycker att vi är ett störningsmoment, konstaterar han.

För att skapa trygghet i området kräver ett långsiktigt arbete. Mer polisnärvaro i samarbete med lokala föreningar och civilsamhället.

– Polisen kan inte lösa det själva, säger Niclas Andersson.


LÄS MER: Anna Dahlberg: Även unga kriminella måste kunna stoppas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.