Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisförbundets kritik: "Är helt oförklarligt"

Lena Nitz.

Massiva interna protester, larmrapporter och facklig kritik gällande polisens IT-system.

Nu riktar Polisförbundet - som tidigt varnade för systemet - svidande kritik mot Rikspolisstyrelsens ledning.

- Det är ofattbart att man vägrat lyssna, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Expressen avslöjade under torsdagen att IT-leverantören hade ett starkt inflytande när Rikspolisstyrelsens ledning bestämde sig för att byta

till det hårt kritiserade systemet Pust Siebel.

En optimistisk rapport från leverantören, mjukvaruföretaget Oracle, manipulerades till att se ut som en oberoende rapport från rikspolisstyrelsen.

Den rapporten är också den enda rapporten som är positiv till införandet av det nya IT-systemet.

Expressen har tagit del av en lång rad förstudier och rapporter om systemet, kallat Pust Siebel. Alla är kritiska. Samtidigt har en lång rad larmrapporter kommit från poliser runtom i landet som drabbats av omfattande tekniska problem.

För Polisförbundet - som även de riktade tidig kritik mot systemet - är det "obegribligt" att Rikspolisstyrelsens ledning och ansvariga struntat i kritiken.

"Helt oförklarligt"

Enligt Polisförbundets ordförande Lena Nitz gjordes även riskbedömningar tidigt som visade att systemet var opålitligt både tekniskt och vad gäller arbetsmiljö och hälsa.

- Vi fanns med i olika arbetsgrupper och var tidigt ute och sa nej. Systemet var inte driftsfärdigt och ej användarvänligt. Sedan har det kommit olika rapporter, och även intern kritik, men man har ändå valt att fortsätta arbeta med systemet, säger Lena Nitz.

- Denna vägran att lyssna har jag svårt att förstå. Det är helt oförklarligt.

Expressen har den senaste tiden varit i kontakt med en lång rad polismän som riktar avgångskrav mot rikspolischefen Bengt Svenson, som anses vara den som drivit fram problemen.

Inga avgångskrav – än

Lena Nitz på Polisförbundet säger att man inte har några avgångskrav mot Svenson - ännu:

- Irritationen är stor inom kåren just nu och vi är medvetna om att det finns en sådan kritik mot Bengt Svenson, men det är inget vi diskuterat i förbundsstyrelsen än. Vi har inte haft frågan uppe än men vi får avvakta utvecklingen framöver.

Bengt Svenson har i sin tur riktat kritiken vidare mot de inom rikspolisstyrelsen som ansvarat för systemet.

Inom kort väntas han fatta beslut om framtiden för Pust Siebel som enligt rikspolisstyrelsen hittills kostat 85 miljoner kronor, 30 miljoner kronor över budget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.