Lena Nitz.
Lena Nitz.

Polisförbundets kritik: "Är helt oförklarligt"

Publicerad

Massiva interna protester, larmrapporter och facklig kritik gällande polisens IT-system.

Nu riktar Polisförbundet - som tidigt varnade för systemet - svidande kritik mot Rikspolisstyrelsens ledning.

- Det är ofattbart att man vägrat lyssna, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Expressen avslöjade under torsdagen att IT-leverantören hade ett starkt inflytande när Rikspolisstyrelsens ledning bestämde sig för att byta

till det hårt kritiserade systemet Pust Siebel.

En optimistisk rapport från leverantören, mjukvaruföretaget Oracle, manipulerades till att se ut som en oberoende rapport från rikspolisstyrelsen.

Den rapporten är också den enda rapporten som är positiv till införandet av det nya IT-systemet.

Expressen har tagit del av en lång rad förstudier och rapporter om systemet, kallat Pust Siebel. Alla är kritiska. Samtidigt har en lång rad larmrapporter kommit från poliser runtom i landet som drabbats av omfattande tekniska problem.

För Polisförbundet - som även de riktade tidig kritik mot systemet - är det "obegribligt" att Rikspolisstyrelsens ledning och ansvariga struntat i kritiken.

"Helt oförklarligt"

Enligt Polisförbundets ordförande Lena Nitz gjordes även riskbedömningar tidigt som visade att systemet var opålitligt både tekniskt och vad gäller arbetsmiljö och hälsa.

- Vi fanns med i olika arbetsgrupper och var tidigt ute och sa nej. Systemet var inte driftsfärdigt och ej användarvänligt. Sedan har det kommit olika rapporter, och även intern kritik, men man har ändå valt att fortsätta arbeta med systemet, säger Lena Nitz.

- Denna vägran att lyssna har jag svårt att förstå. Det är helt oförklarligt.

Expressen har den senaste tiden varit i kontakt med en lång rad polismän som riktar avgångskrav mot rikspolischefen Bengt Svenson, som anses vara den som drivit fram problemen.

Inga avgångskrav – än

Lena Nitz på Polisförbundet säger att man inte har några avgångskrav mot Svenson - ännu:

- Irritationen är stor inom kåren just nu och vi är medvetna om att det finns en sådan kritik mot Bengt Svenson, men det är inget vi diskuterat i förbundsstyrelsen än. Vi har inte haft frågan uppe än men vi får avvakta utvecklingen framöver.

Bengt Svenson har i sin tur riktat kritiken vidare mot de inom rikspolisstyrelsen som ansvarat för systemet.

Inom kort väntas han fatta beslut om framtiden för Pust Siebel som enligt rikspolisstyrelsen hittills kostat 85 miljoner kronor, 30 miljoner kronor över budget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag