Lena Nitz, ordförande Polisförbundet Foto: Pernille Tofte
Lena Nitz, ordförande Polisförbundet Foto: Pernille Tofte

Polisförbundet kräver utredning av mörkning

Publicerad

Polisförbundets ordförande kräver att mörkläggningen utreds efter avslöjandena i Dagens Nyheter. Hon säger sig vara överraskad av att polisen dolt information.

– När det gäller polisiär information så får det aldrig finnas politiska hänsynstaganden överhuvudtaget. Det har ingenting med polisen att göra, säger Lena Nitz.

Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, blir besviken när hon får höra om nyheten på Sälens Högfjällshotell där Folk och försvar pågår.

– Det är viktigt att man informerar sakligt och så verksamhetsnära som möjligt. Det är allvarligt. Man ger en annan bild av hur det har varit. Det här måste man se över så att det inte händer igen.

Blir du överraskad när du får höra om det?

– Ja, jag blir överraskad då jag inte ser någon anledning till att man ska hålla inne med information. Det är ingen utredning som pågår eller andra delar som skulle kunna vara sekretessbelagda. Här är det viktigt att all information kommer fram för att ge en bild av vad som försiggår vid sådana här evenemang, så man också kan göra något åt det.

Det kommer fram i artiklarna här att det finns en politisk dimension, att man inte vill spela Sverigedemokraterna i händerna. Vad tänker du om det?

– När det gäller polisiär information så får det aldrig finnas politiska hänsynstaganden över huvud taget. Det har ingenting med polisen att göra.

Är det något du känner igen i polisen sedan tidigare?

– Jag har inte hört talas om det tidigare. Men i det här fallet som jag förstår det så är det uttalat att man tar sådana hänsynstaganden. Det är inte acceptabelt.

Vad bör det här få för konsekvenser?

– Jag tycker att man ska utreda vad det är som har hänt och vad vi har för rutiner. Man bör också klargöra att det här är oacceptabelt och inte ska göras.

Behöver polisen bli mer öppen?

– Polisen ska alltid vara så öppen som det bara går. Det är en förtroendefråga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag