Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisförbundet kräver utredning av mörkning

Lena Nitz, ordförande Polisförbundet
Foto: Pernille Tofte

Polisförbundets ordförande kräver att mörkläggningen utreds efter avslöjandena i Dagens Nyheter. Hon säger sig vara överraskad av att polisen dolt information.

– När det gäller polisiär information så får det aldrig finnas politiska hänsynstaganden överhuvudtaget. Det har ingenting med polisen att göra, säger Lena Nitz.

Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, blir besviken när hon får höra om nyheten på Sälens Högfjällshotell där Folk och försvar pågår.

– Det är viktigt att man informerar sakligt och så verksamhetsnära som möjligt. Det är allvarligt. Man ger en annan bild av hur det har varit. Det här måste man se över så att det inte händer igen.

Blir du överraskad när du får höra om det?

– Ja, jag blir överraskad då jag inte ser någon anledning till att man ska hålla inne med information. Det är ingen utredning som pågår eller andra delar som skulle kunna vara sekretessbelagda. Här är det viktigt att all information kommer fram för att ge en bild av vad som försiggår vid sådana här evenemang, så man också kan göra något åt det.

Det kommer fram i artiklarna här att det finns en politisk dimension, att man inte vill spela Sverigedemokraterna i händerna. Vad tänker du om det?

– När det gäller polisiär information så får det aldrig finnas politiska hänsynstaganden över huvud taget. Det har ingenting med polisen att göra.

Är det något du känner igen i polisen sedan tidigare?

– Jag har inte hört talas om det tidigare. Men i det här fallet som jag förstår det så är det uttalat att man tar sådana hänsynstaganden. Det är inte acceptabelt.

Vad bör det här få för konsekvenser?

– Jag tycker att man ska utreda vad det är som har hänt och vad vi har för rutiner. Man bör också klargöra att det här är oacceptabelt och inte ska göras.

Behöver polisen bli mer öppen?

– Polisen ska alltid vara så öppen som det bara går. Det är en förtroendefråga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.