Vi presterar redan över vår förmåga och resultaten är extrem övertid och en arbetssituation som är svår för polisen överlag, säger Lena Nitz som är polisförbundets ordförande Foto: Sven LindwallVi presterar redan över vår förmåga och resultaten är extrem övertid och en arbetssituation som är svår för polisen överlag, säger Lena Nitz som är polisförbundets ordförande Foto: Sven Lindwall
Vi presterar redan över vår förmåga och resultaten är extrem övertid och en arbetssituation som är svår för polisen överlag, säger Lena Nitz som är polisförbundets ordförande Foto: Sven Lindwall
Inrikesminister Anders Ygeman tror att antalet utvisningar ökar till 80 000 nästa år. Foto: Sven LindwallInrikesminister Anders Ygeman tror att antalet utvisningar ökar till 80 000 nästa år. Foto: Sven Lindwall
Inrikesminister Anders Ygeman tror att antalet utvisningar ökar till 80 000 nästa år. Foto: Sven Lindwall

Polisfacket slår larm: Klarar inte situationen

Publicerad

Polisen lyckades bara genomföra en tredjedel av alla avvisningar i fjol, skriver Dagens industri.

Det ökade antalet avvisningar sätter hård press på polisen vilket får polisförbundets ordförande att slå larm om att man inte kommer att klara situationen.

Det var på onsdagen som inrikesminister Anders Ygeman, S, meddelade att upp till 80 000 människor kan få avslag på sina asylansökningar och därför bli avvisade ut ur Sverige.

Regeringen har gett polisen och Migrationsverket i uppdrag att förbereda för avvisningarna, som pågrund av de långa handläggningstiderna inte kommer att komma i gång förrän i början av 2017.

Men samtidigt finns stora frågetecken kring hur detta praktiskt ska kunna gå till. I fjol skulle 21 000 människor avvisas och av dessa reste mindre än hälften självmant tillbaka till sina hemländer, skriver Dagens industri.

Det blir därmed upp till polisen att hantera de som inte självmant lämnar Sverige. Av de 11 000 som skulle avvisas lyckades man bara genomföra 3600, skriver tidningen.

Det finns enligt Di omkring 21 000 personer som har fått avslag på sina asylansökningar som fortfarande befinner sig i Sverige.

Ett nedslående resultat säger inrikesminister Anders Ygeman.

– Det har varit ett område som Sverige har misskött under ganska lång tid. Vi måste kraftigt förbättra det här arbetet, säger Ygeman till Di.

För att få bukt med problemet kräver han att ribban höjs hos polismyndigheten.

I samband med att Ygeman aviserade prognosen med uppemot 80 000 avvisningar nästa år meddelade han även att gränspolisen får utökade resurser i form av 1000 nya tjänster.

Men trots detta är gränspolisen själva skeptiska och tror att siffran på antalet avvisningar trots allt kommer vara ganska oförändrad.

– Andelen avvisningar som vi lyckas genomföra kan nog hamna på samma nivå som i fjol, säger Per Löwenberg, biträdande chef över gränspolisen, till Di.

Även polisförbundet riktar kritik mot den arbetsbörda som de ökade antalet avvisningar kommer att innebära.

– Vi är inte rustade för den här situationen. Vi presterar redan över vår förmåga och resultaten är extrem övertid och en arbetssituation som är svår för polisen överlag, säger Lena Nitz som är polisförbundets ordförande till Di.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag