Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisfacket slår larm: Klarar inte situationen

Vi presterar redan över vår förmåga och resultaten är extrem övertid och en arbetssituation som är svår för polisen överlag, säger Lena Nitz som är polisförbundets ordförande
Foto: Sven Lindwall
Inrikesminister Anders Ygeman tror att antalet utvisningar ökar till 80 000 nästa år.
Foto: Sven Lindwall

Polisen lyckades bara genomföra en tredjedel av alla avvisningar i fjol, skriver Dagens industri.

Det ökade antalet avvisningar sätter hård press på polisen vilket får polisförbundets ordförande att slå larm om att man inte kommer att klara situationen.

Det var på onsdagen som inrikesminister Anders Ygeman, S, meddelade att upp till 80 000 människor kan få avslag på sina asylansökningar och därför bli avvisade ut ur Sverige.

Regeringen har gett polisen och Migrationsverket i uppdrag att förbereda för avvisningarna, som pågrund av de långa handläggningstiderna inte kommer att komma i gång förrän i början av 2017.

Men samtidigt finns stora frågetecken kring hur detta praktiskt ska kunna gå till. I fjol skulle 21 000 människor avvisas och av dessa reste mindre än hälften självmant tillbaka till sina hemländer, skriver Dagens industri.

Det blir därmed upp till polisen att hantera de som inte självmant lämnar Sverige. Av de 11 000 som skulle avvisas lyckades man bara genomföra 3600, skriver tidningen.

Det finns enligt Di omkring 21 000 personer som har fått avslag på sina asylansökningar som fortfarande befinner sig i Sverige.

Ett nedslående resultat säger inrikesminister Anders Ygeman.

– Det har varit ett område som Sverige har misskött under ganska lång tid. Vi måste kraftigt förbättra det här arbetet, säger Ygeman till Di.

För att få bukt med problemet kräver han att ribban höjs hos polismyndigheten.

I samband med att Ygeman aviserade prognosen med uppemot 80 000 avvisningar nästa år meddelade han även att gränspolisen får utökade resurser i form av 1000 nya tjänster.

Men trots detta är gränspolisen själva skeptiska och tror att siffran på antalet avvisningar trots allt kommer vara ganska oförändrad.

– Andelen avvisningar som vi lyckas genomföra kan nog hamna på samma nivå som i fjol, säger Per Löwenberg, biträdande chef över gränspolisen, till Di.

Även polisförbundet riktar kritik mot den arbetsbörda som de ökade antalet avvisningar kommer att innebära.

– Vi är inte rustade för den här situationen. Vi presterar redan över vår förmåga och resultaten är extrem övertid och en arbetssituation som är svår för polisen överlag, säger Lena Nitz som är polisförbundets ordförande till Di.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.