Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisernas vittnesmål efter dödsskjutningen

Eric Torell, 20, sköts till döds 2 augusti förra året. Foto: PRIVAT
Blomhav på platsen.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Eric Torells mamma, Katarina Söderberg.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
I dag ska de båda åtalade poliserna som sköt honom i ryggen få ge sin förklaring.Foto: LÄSARBILD

Vad var det som hände morgonen den 2 augusti förra året, då 20-årige Eric Torell sköts till döds av polis?

I dag ska de båda åtalade poliserna som sköt honom i ryggen få ge sin förklaring.

Totalt avlossade polisen 25 skott mot Eric Torell, i tron att de befann sig i livsfara. Tre skott träffade, varav ett som gick in i ryggen konstaterades vara dödligt.

Under måndagen går huvudförhandlingen efter dödsskjutningen mot Eric Torell in på sin fjärde dag, och den 31-årige polis som avlossade det dödande skottet ska nu förhöras i rätten. 31-åringen är åtalad för vållande till annans död, alternativt tjänstefel.

Även den andra åtalade polisen som var inblandad i skjutningen förhörs under dagen. Han avlossade också ett skott som träffade Eric Torell i ryggen, dock inte dödligt, varför åklagaren har åtalat honom för tjänstefel.

Krimkrönikör Fredrik Sjöshult tror att poliserna som sköt Eric Torell kommer att frias

Inblandad polis vittnade

Både åklagare och försvarare är överens om att de skott som avlossades då Eric Torell stod vänd mot poliserna var inom nödvärnsrätten, då poliserna trodde att de befann sig i livsfara. Eric Torell höll vid tillfället ett verklighetstroget leksaksvapen i handen. Åklagare Martin Tidén anser däremot, till skillnad från försvaret, att den rätten försvann när Eric Torell vände sig med ryggen åt poliserna.

Under måndagen ska också Eric Torells mamma Katarina Söderberg förhöras, i form av målsägande.

I fredags förhördes den tredje polisen som var iblandad i skottlossningen. Hon var inledningsvis också misstänkt för brott, men avskrevs sedan. Hon berättade då om den rädsla hon hade känt i situationen.

– Jag är helt säker på att han kommer skjuta mig och att jag är tvungen att skjuta mot honom innan han skjuter mot mig, sade hon, enligt SVT.

Under tidigare förhandlingsdagar har även insatschefen, som åtalats för tjänstefel, samt Eric Torells pappa förhörts.

Pappan var ute och letade efter sonen som hade rymt hemifrån den aktuella morgonen, Torell hade både Downs syndrom och autism. Pappan stötte då på insatschefen och dennes kollega, som var i området efter ett larm om en misstänkt beväpnad person, alltså Eric Torell.

Pratade med pappan

Poliserna såg däremot inget samband mellan händelserna, berättade insatschefen i rätten.

– Min kollega gjorde bedömningen att det inte hade med vårt ärende att göra. Och utifrån det jag kunde överhöra hade jag samma uppfattning.

En stund senare sköts Eric Torell till döds av polis, som trodde att han siktade på dem med en riktig pistol. I själva verket var det en leksak.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.