Polisernas stöd för Sverigedemokraterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Resultatet av undersökningen i den slutna Facebook-gruppen.
1 av 5 som röstat i den slutna polisgruppen skulle rösta på Jimmie Åkesson och SD om det var val i dag.
Foto: Jens L'Estrade

En hemlig, stängd Facebookgrupp med omkring 5 000 medlemmar inom polisen har tidigare krävt rikspolischefen Bengt Svenssons avgång och hånat polisprofessorn Leif GW Persson.

Nu har gruppen UMF gjort en opinionsundersökning om partisympatier.

Den visar att 18 procent av dem som svarat skulle rösta på Sverigedemokraterna - stödet inom gruppen är alltså nästan dubbelt så stor för SD i polisgruppen som riksgenomsnittet.

- Sverigedemokraternas människosyn står i direkt motsats till Polisförbundets grundläggande värderingar om alla människors lika värde och rätt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Röstningen på UMF-sidan - som står för "underbetalda, missnöjda och förbannade" - på Facebook avslutades på fredagen.

Frågan ställdes: vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

324 medlemmar röstade inom ett dygn. Resultatet:

Socialdemokraterna 26 procent, Moderaterna 23 procent, Sverigedemokraterna 18 procent, Vänsterpartiet 10 procent, Folkpartiet 7 procent, Miljöpartiet 6 procent, Kristdemokraterna 1 procent, Centerpartiet 0 procent, Feministiskt initiativ 0 procent, Piratpartiet 0 procent, övriga partier 0 procent, "Bryr mig inte, röstar inte" 1 procent.

Redan i presentationen av omröstningen på UMF-sidan säger man att resultatet inte ska ses som om den är representativ för polisers åsikter i stort utan ska betraktas som kuriosa inom gruppen.

Men Polisförbundets hårda linje när det gäller SD ser ut att kunna stöta på en del motstånd om man - trots allt - utgår från just de här uppgifterna.

I Demoskops partiundersökning, som presenterades i Expressen i mars, fick Sverigedemokraterna (SD) 10 procent och Socialdemokraterna (S) 32,7 procent.

Det innebär att SD har åtta procentenheter fler anhängare i den slutna Facebookgruppen bland polisanställda än bland övriga befolkningen. Och Socialdemokraterna nästan sju procentenheter färre.

"Vill se förändring"

Diskussionen om omröstningen har varit livlig på UMF-sidan:

"Den visar någorlunda var de aktiva på UMF för tillfället lägger sina sympatier. Spontant ser det ut att följa opinionen i stort med undantag av att SD verkar ha ett starkare stöd."

"...ju närmare gatan och eländet ju mer vänster och SD för att man blir trött av det man ser. Utslagning och då vill man se en förändring."

UMF-sidan på Facebook avslöjades tidigare av Expressen och har fått skarp kritik efter förolämpade, anonyma kommentarer mot polischefer och kända, offentliga personer.

Erling Staxäng, Polisförbundets andre vice ordförande, säger:

- Vi har sagt att man får rösta på vad man vill. Men att vara förtroendevald i Polisförbundet och Sverigedemokraterna är inte särskilt kompatibelt med varandra. Det har med den människosynen att göra, den som riktar udden mot människors lika värde.

Är det förvånande att SD får 18 procent av sympatierna?

- Jag har ingen uppfattning om det, säger Saxäng.

Är du själv med i UMF på Facebook?

- Nej, det är jag inte. Jag har varit med, men gick ur gruppen eftersom det inte gav mig så mycket.

Delar inte SD:s människosyn

Polisförbundets ordförande Lena Nitz svarade så sent som i går på en insändare i Stockholmspolisens webbtidning blaljus.nu varför Polisförbundets och Sverigedemokraternas människosyn inte går ihop.

"Polisförbundet anser att Sverige berikas av mångfald av alla slag, både vad beträffar etniskt ursprung, religion och sexuell läggning. Som det står i stadgarna ska Polisförbundet verka för mångfald. Till exempel ser vi ju att det är viktigt att poliskåren speglar samhället beträffande etnisk mångfald", säger hon.

Förre länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad, som nästa år blir regionpolischef för Uppsala, Västmanlands och Gävleborgs län, kommenterar Facebooksidans undersökning:

- När det gäller kvinnosynen blir jag inte särskilt förvånad. Men jag tror att det är en liten grupp som uttrycker sina åsikter. Jag tror inte att Sverigedemokraterna är det parti som gemene man inom polisen röstar på.


Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för iOS och Android.

Några kommentarer på Facebook-gruppen UMF

"...du får gärna tycka och tänka som du vill så länge du låter andra göra det."

"...resultatet speglar väl, de gjorda Sifoundersökningar som jag tagit del av under hösten baserat på riket i stort."

"Tycker det är tråkigt att det höjs röster för att man ska stänga ned för att resultatet "inte passar". Det är ju det som är demokrati liksom, alla får en röst och det parti med flest röster vinner."

"...ju närmare gatan och eländet ju mer vänster och SD för att man blir trött av det man ser. Utslagning och då vill man se en förändring."

Expressens tidigare avslöjanden kring UMF

Kallas för "häxa" och "skit"

Medlemmar i gruppen har förolämpat kända offentliga personer. exempel:

Tv-profilen Elisabet Höglund kallas "dement" och "häxa" som "inte behöver ringa 112".

Tidigare länspolismästaren i Stockholm Carin Götblad hånas som "polisens motsvarighet till Linda Rosing".

Författaren Johanna Langhorst avfärdas med att hon är "bara skit!

Leif GW är ett "troll"

I UMF-gruppen har anonyma skribenter bland annat kallat Leif GW Persson för ett "troll" och kritiserat kvinnliga poliser. Leif GW Persson gick till motangrepp i SVT:s "Veckans brott" där han påstod att poliskåren är gammaldags och manligt auktoritär.

"Polismyndigheten innehåller ett antal idioter", sade han.

Spyr galla på polischefen

Expressen avslöjade polisens IT-haveri och på UMF-sidan spydde polisanställda, anonymt, galla över rikspolischefen Bengt Svensson. till exempel:

"BS skyller sin vana troget på 'medarbetare'. När skall han inse att oavsett är han ytterst ansvarig?! alla som sliter i det dagliga förtjänar en bättre chef än kappvändare-bs".

"Det är en väldigt låg nivå"

Rikspolischefen Bengt Svensson har kommenterat UMF:

"Jag kan inte påverka facebookgruppen. Var och en får stå ansvarig för sitt. Jag kan bara tycka att det är en väldigt, väldigt, väldigt, väldigt låg nivå som man uttrycker sig. Det är förklemande", sade rikspolischefen Bengt Svensson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.