Resultatet av undersökningen i den slutna Facebook-gruppen.Resultatet av undersökningen i den slutna Facebook-gruppen.
Resultatet av undersökningen i den slutna Facebook-gruppen.
1 av 5 som röstat i den slutna polisgruppen skulle rösta på Jimmie Åkesson och SD om det var val i dag. Foto: Jens L'Estrade1 av 5 som röstat i den slutna polisgruppen skulle rösta på Jimmie Åkesson och SD om det var val i dag. Foto: Jens L'Estrade
1 av 5 som röstat i den slutna polisgruppen skulle rösta på Jimmie Åkesson och SD om det var val i dag. Foto: Jens L'Estrade

Polisernas stöd för Sverigedemokraterna

Publicerad

En hemlig, stängd Facebookgrupp med omkring 5 000 medlemmar inom polisen har tidigare krävt rikspolischefen Bengt Svenssons avgång och hånat polisprofessorn Leif GW Persson.

Nu har gruppen UMF gjort en opinionsundersökning om partisympatier.

Den visar att 18 procent av dem som svarat skulle rösta på Sverigedemokraterna - stödet inom gruppen är alltså nästan dubbelt så stor för SD i polisgruppen som riksgenomsnittet.

- Sverigedemokraternas människosyn står i direkt motsats till Polisförbundets grundläggande värderingar om alla människors lika värde och rätt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Röstningen på UMF-sidan - som står för "underbetalda, missnöjda och förbannade" - på Facebook avslutades på fredagen.

Frågan ställdes: vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

324 medlemmar röstade inom ett dygn. Resultatet:

Socialdemokraterna 26 procent, Moderaterna 23 procent, Sverigedemokraterna 18 procent, Vänsterpartiet 10 procent, Folkpartiet 7 procent, Miljöpartiet 6 procent, Kristdemokraterna 1 procent, Centerpartiet 0 procent, Feministiskt initiativ 0 procent, Piratpartiet 0 procent, övriga partier 0 procent, "Bryr mig inte, röstar inte" 1 procent.

Redan i presentationen av omröstningen på UMF-sidan säger man att resultatet inte ska ses som om den är representativ för polisers åsikter i stort utan ska betraktas som kuriosa inom gruppen.

Men Polisförbundets hårda linje när det gäller SD ser ut att kunna stöta på en del motstånd om man - trots allt - utgår från just de här uppgifterna.

I Demoskops partiundersökning, som presenterades i Expressen i mars, fick Sverigedemokraterna (SD) 10 procent och Socialdemokraterna (S) 32,7 procent.

Det innebär att SD har åtta procentenheter fler anhängare i den slutna Facebookgruppen bland polisanställda än bland övriga befolkningen. Och Socialdemokraterna nästan sju procentenheter färre.

"Vill se förändring"

Diskussionen om omröstningen har varit livlig på UMF-sidan:

"Den visar någorlunda var de aktiva på UMF för tillfället lägger sina sympatier. Spontant ser det ut att följa opinionen i stort med undantag av att SD verkar ha ett starkare stöd."

"...ju närmare gatan och eländet ju mer vänster och SD för att man blir trött av det man ser. Utslagning och då vill man se en förändring."

UMF-sidan på Facebook avslöjades tidigare av Expressen och har fått skarp kritik efter förolämpade, anonyma kommentarer mot polischefer och kända, offentliga personer.

Erling Staxäng, Polisförbundets andre vice ordförande, säger:

- Vi har sagt att man får rösta på vad man vill. Men att vara förtroendevald i Polisförbundet och Sverigedemokraterna är inte särskilt kompatibelt med varandra. Det har med den människosynen att göra, den som riktar udden mot människors lika värde.

Är det förvånande att SD får 18 procent av sympatierna?

- Jag har ingen uppfattning om det, säger Saxäng.

Är du själv med i UMF på Facebook?

- Nej, det är jag inte. Jag har varit med, men gick ur gruppen eftersom det inte gav mig så mycket.

Delar inte SD:s människosyn

Polisförbundets ordförande Lena Nitz svarade så sent som i går på en insändare i Stockholmspolisens webbtidning blaljus.nu varför Polisförbundets och Sverigedemokraternas människosyn inte går ihop.

"Polisförbundet anser att Sverige berikas av mångfald av alla slag, både vad beträffar etniskt ursprung, religion och sexuell läggning. Som det står i stadgarna ska Polisförbundet verka för mångfald. Till exempel ser vi ju att det är viktigt att poliskåren speglar samhället beträffande etnisk mångfald", säger hon.

Förre länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad, som nästa år blir regionpolischef för Uppsala, Västmanlands och Gävleborgs län, kommenterar Facebooksidans undersökning:

- När det gäller kvinnosynen blir jag inte särskilt förvånad. Men jag tror att det är en liten grupp som uttrycker sina åsikter. Jag tror inte att Sverigedemokraterna är det parti som gemene man inom polisen röstar på.

 

Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för iOS och Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag