Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisernas egna berättelser om krisen

"Jag upplever att det finns en bristande kunskap om vår verksamhet i den högsta ledningen", säger Nils Löfgren, 51, som jobbat som polis i 23 år. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
<p>"Många vill byta jobb och många söker nytt jobb", säger Josephine Björk, 44 år, som jobbade som polis i 13 år.<br></p>
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Poliserna är överens.

Det är kaos inom polismyndigheten – trots att statsminister Stefan Löfven inte vill kalla problemen för kris.

Här är polisernas egna berättelser om hur det ser ut inom polismyndigheten i dag.

Therese Löthman, 34 år, har varit polis i sju år. Hon är mängdbrottsutredare i Nacka, men byter jobb till utredare på Försäkringskassan på måndag.

Therese Löthman, 34 år, har varit polis i sju år. Hon är mängdbrottsutredare i Nacka, men byter jobb till utredare på Försäkringskassan på måndag.
Foto: Privat

Vad är det som inte fungerar inom polisen?

– Vad är det som fungerar? Vi har för lite personal och resurser, och har omorganiserat oss på ett sätt som gör att vi inte är lika slagkraftiga som tidigare. När man ringer 112 är det inte lätt att komma fram. Får man kontakt är det inte ens säkert att det skickas en patrull på grund av att alla är upptagna med andra jobb. Dessutom är det stor personalflykt.

Varför fungerar det inte?

– Det största problemet är att det är för få poliser. Och att arbetsgivaren försöker lösa problemet med att anställa civila. Civilanställda behövs också, men de har inte alla befogenheter och kan inte jobba i uniform. Vi är för få poliser för att klara arbetet vi är satta att göra.

Hur går snacket inom poliskåren?

– Många är uppgivna. Alla förändringar är jobbiga men nu har det gått ett år och vi ser inget ljus i tunneln. Det är mer kaos än någonsin. Ingen sektion eller avdelning eller lokalpolisområde är självförsörjande utan man måste ta hjälp av varandra och släcka bränder. Man jobbar inte brottsförebyggande och man har ingen framförhållning i sitt arbete. Den resursen finns inte.

Hur länge har det varit så här?

– I Stockholm klev vi in i den nya organisationen i oktober och i princip sedan dess har vi sett att det blivit försämringar successivt.

Vad ska man göra åt det?

– Dels ta ett ordentligt grepp om detta och utvärdera omorganisationen. Man måste få polisen att bli en attraktiv arbetsplats igen och det gör man genom att höja lönerna och förbättra arbetsmiljön. Vi måste också bygga upp förtroendet hos medborgarna igen, visa att vi finns där för dem.


LÄS MER: Poliserna har fått nog: Nu räcker det


Nils Löfgren, 51 år, har jobbat som polis i 23 år.
Foto: Privat

"Finns en bristande kunskap om vår verksamhet"

Nils Löfgren, 51 år, har jobbat som polis i 23 år. Han utreder grova brott i region öst.

Vad är det som inte fungerar inom polisen?

– Det korta svaret är ingenting. Men om man ska försöka konkretisera det hela så har vi en verksamhet som alltid måste fungera, det finns inga andra aktörer. Då går det inte stänga igen butiken som jag upplever att man har gjort, i väntan på något annat.

Varför fungerar det inte?

– Jag upplever att det finns en bristande kunskap om vår verksamhet i den högsta ledningen och att det inte finns någon kommunikation mellan ledningen och de som utför jobbet.

Hur går snacket inom poliskåren?

– Jag träffar människor på olika funktioner varje dag som säger samma sak: Vi hinner inte, vi kan inte, vi är alldeles för få. Man hinner inte göra det man ska helt enkelt.

Hur länge har det varit så här?

– Det var inget som kom över en natt men det har blivit en märkbar försämring i samband med att den nya organisationen sjösattes den 1 januari 2015. Efter det fungerar saker markant sämre.

Vad ska man göra åt det?

– Grundtanken i organisationen köper jag. Däremot måste man bygga underifrån, man måste se till att varje enhet och varje grupp har en möjlighet att utföra sina uppgifter. Annars måste man prioritera bort tills man har resurser, man kan inte göra allt hela tiden med de begränsade resurser vi har. Innan omorganisationen fanns det strukturer för vilka grupper som hade respektive arbetsuppgift.


LÄS MER: Löfgren: Nu lämnar jag en myndighet i förfall

Staffan Rosén, 64, har jobbat som polis i drygt 39 år. Nu har han valt att sluta – ett år innan pensionen.

"Hade jag fortsatt hade jag blivit bitter"

Staffan Rosén, 64 år, har jobbat som polis i drygt 39 år. Han har varit bland annat hundförare, stationschef och arbetat fackligt. Senast jobbade han fem månader som kommunpolis i Hässleholm, men nu har han valt att sluta – ett år innan pensionen.

Vad är det som inte fungerar inom polisen?

– Huvudsakligen är det omorganisationen som har skapat resursbrist. Folk räcker inte till.

Varför fungerar det inte?

– Jag vill inte lägga skuld på lokala chefer eller polisområdeschefer för de sliter för att få till en fungerande verksamhet. Men den här omorganisationen var inte färdig när den sjösattes och redan där skapades problem. Sedan belastade de enorma flyktingströmmarna polisen hårt. Det finns inte tillräckligt med personal eller pengar inom polisen.

Hur går snacket inom poliskåren?

– Man pratar om det som ett problem, men sen är det väl få som är i samma sits som jag som har möjlighet att stiga av. Att sitta som kommunpolis och sakna de resurser som behövs för att bedriva ett långsiktigt och brottsförebyggande arbete... Hade jag fortsatt med det hade jag blivit bitter. Jobbet är intressant och stimulerande men när man inte kan göra ett fullgott arbete och inte kommer närmare medborgarna är det dags att avrunda.

Hur länge har det varit så här?

– Den stora krisen började smått när man sjösatte omorganisationen. Sedan kom nästa läge när allt blev regioner och däremellan kom flyktingströmmen. Det har accelererat och den här sommaren har det varit absurt nästan.

Vad ska man göra åt det?

– Man ska nog bromsa ner och se över organisationsstrukturen. Akutverksamhet och grövre brottslighet måste vi klara av oavsett vad, men det tror jag att vi klarar i dag. Men jag har aldrig upplevt att vi är så långt från medborgarna som vi är nu. Jag vill inte gå så långt som att säga att de ska vara oroade men medborgarna har all anledning att vara bekymrade över framtiden.


Josephine Björk, 44 år, jobbade som polis i 13 år. Hon slutade som polis i somras och är nu elevstödjare på en mellanstadieskola.
Foto: Privat

LÄS MER: Så ser krisen inom polisen i Sverige ut


"Med omorganisationen krackelerade det totalt"

Josephine Björk, 44 år, jobbade som polis i 13 år. Hon har bland annat varit ordningspolis, yttre befäl och kc-befäl i Gävle. Senast jobbade hon i Sandviken med inre tjänst. Hon slutade som polis i somras och är nu elevstödjare på en mellanstadieskola.

Vad är det som inte fungerar inom polisen?

– Det är väldigt dåligt ledarskap högst uppifrån och det är för mycket administration, poliser hinner inte hinna vara poliser. I och med omorganisationen kommer vi längre bort från medborgarna och i och med att många slutar blir utredningar som är jätteviktiga liggande. Det finns inga poliser på gator och torg som blir skickade på jobb där vi ska vara. Plus att det är väldigt dåliga löner.

Varför fungerar det inte?

– Jag tror att det är på grund av dåligt ledarskap plus att vi har en rikspolischef som inte jag anser är lämpad att vara rikspolischef. I min värld ska man vara polis och ha gjort det mesta inom polisen för att vara viktig chef. I slutändan blir det poliser i yttre tjänst och utredare som blir lidande och ytterst blir det allmänhet som drabbas.

Hur går snacket inom poliskåren?

– Många vill byta jobb och många söker nytt jobb.

Hur länge har det varit så här?

– Jag började 2003 och jag har upplevt att det har blivit en försämring hela tiden. Men när den stora omorganisationen började kändes det som att det krackelerade totalt.

Vad ska man göra åt det?

– Man måste våga stanna upp och göra ett riktigt omtag. Man måste se till att cheferna blir rätt person på rätt position. Man måste höja lönen och göra jobbet mer attraktivt för vi måste bli mer poliser. Man måste ta bort administrativa uppgifter så att poliser hinner vara poliser och cheferna ser sin personal. Man kan anställa civila att sköta det administrativa.

Lisa Fältmark, 30 år, har varit polis i sju år. Hon är polisassistent på ingripandeverksamheten i Kiruna.
Foto: Privat

LÄS MER: Ett personligt blogginlägg: I dag gör jag min sista dag som polis


"Främst är det en politisk fråga"

Lisa Fältmark, 30 år, har varit polis i sju år. Hon är polisassistent på ingripandeverksamheten i Kiruna.

Vad är det som inte fungerar inom polisen?

– Personalen i kärnverksamheten, alltså poliser i yttre tjänst och utredare, går alldeles för hårt. Vi är trötta och sliter väldigt hårt för att hinna med och orka.

Varför fungerar det inte?

– Vi är för få poliser, det är för få i kärnverksamheten. Vi måste ha fler poliser för att orka med allt jobb. Hinner man inte med det som kommer in blir det en stress för man vill så mycket. Att det går så pass bra som det gör trots förutsättningarna är för att poliser jobbar så hårt. Det är jättemycket övertid.

Hur går snacket inom poliskåren?

– Man är trött. Löftet om att komma närmare medborgarna som vi skulle i och med den nya organisationen tog vi som att vi skulle bli fler, och det har man gått och väntat på.

Hur länge har det varit så här?

– Det är inte ett nytt problem, så här var det innan omorganisationen också. Det har varit en nedåtgående spiral.

Vad ska man göra åt det?

Peter Larsson, 35 år, har varit polis i nio år. Han är ingripandepolis i Göteborg.

– Främst är det en politisk fråga. Polisen behöver mer resurser och har behövt mer resurser men det börjar bli akut. Det är dags för politikerna att ta ansvar över polisen. Det är där vi är nu och det måste ske.


LÄS MER: Polischef om krisen: "Vi ringer upp de som har slutat""Det är inte en kiosk i Åmål utan svensk polis"

Peter Larsson, 35 år, har varit polis i nio år. Han är ingripandepolis i Göteborg.

Vad är det som inte fungerar inom polisen?

– Framför allt har vi en kraftig underdimensionering så vi inte klarar av vårt uppdrag. Vi skickar inte bilar i den omfattning som skulle behövas och vi klarar inte av att utreda brott. Vi har våldtäkter och mord man inte hunnit börja utreda överhuvudtaget. Det finns fall med våld i hemmet som har legat i ett halvår utan att någon tittat på det. Det är katastrof.

Varför fungerar det inte?

– Största anledningen är att vi är för få poliser. Vi har för hög och grov brottslighet och är för få. Och när så många poliser slutar blir det ännu värre.

Hur går snacket inom poliskåren?

– Det är dystert, riktigt dystert. Många har lämnat och ännu fler är på väg. De väntar in nästa lönerevision för att se om det är värt att vara kvar. De flesta som har slutat vill vara kvar, men lönebilden och arbetsmiljön gör att man värderar annat.

Hur länge har det varit så här?

– Det har varit under lång tid, men poliser är lojala och engagerade och vill allmänhetens bästa så man har knutit näven i fickan. Omorganisationen var det som fick bägaren att rinna över för många, plus att det inte händer så mycket på lönefronten. Polisledningen har inte velat ta i frågan och nu briser allt.

Vad ska man göra åt det?

– Lönen måste upp. Det behövs en rejäl satsning från regeringens sida. Vi måste förändra ledarskapet som är förkastligt, det är hierarkiskt. Det finns mycket engagemang och kunskap i kåren men vi får inte komma till tals. Sen behöver vi fler kolleger så vi får en dräglig arbetsmiljö. Det är inte en kiosk i Åmål man pratar om utan svensk polis, och det tas inte på större allvar av politikerna.


LÄS MER: Larsson: Poliskrisen är här och nu, Dan Eliasson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.