Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisernas angrepp mot rikspolischefen

Den så kallade romregisterskandalen har skapat en massiv förtroendekris mellan vanliga poliser och rikspolischefen Bengt Svenson. Foto: Jens L'Estrade

Den så kallade romregisterskandalen har skapat en massiv förtroendekris mellan vanliga poliser och rikspolischefen Bengt Svenson.

Det visar nya inlägg från polisernas slutna Facebookgrupp som Expressen i dag kan publicera.

"Hans agerande och ryggradslösa undflyhet gentemot media och oinsatta politiker har försatt oss i en frustrerad situation, och detta i en fråga där media har direkt fel."

"Bengt..skärp dig! Stå upp och förklara vad vi gör och varför trots att sanningen inte är vacker."

"Misstänker att åtminstone Bengt snart klappar ihop för gott...(Som RPC alltså, inget annat!)"

Expressen har under två dagar avslöjat hur poliser i den stängda Facebookgruppen UMF Sverige i fräna ordalag hånat kvinnor, chefer och experter som uttalat sig kritiskt om polisen.

Gruppen riktar sig uteslutande till poliser och har i nuläget har över 5000 medlemmar, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av alla poliser i landet. Tidigt på morgonen 23 september var ett självklart diskussionsämne DN:s avslöjande om ett påstått olagligt register över romer hos Skånepolisen.

En polisman lägger upp en bild på DN:s förstasida med kommentaren: "Kommer nog bli bekymmer om detta."

Bara några minuter senare är diskussionen i gång:

"Det är inget konstigt eller fel att övervaka individer där det begås brott, felet blir om vi övervakar ´alla´ bara-för-att. Att även romer, som judar, svenskar, asiater, mörkhyade, begår brott är inget nytt. Att de som begår brott finns med i flera av våra register är en förutsättning till ett effektivt polisarbete. ...att media sedan skriver om detta är ett större problem än själva registret!"

En annan polisman kommenterar:

"Verkar inte bättre än att det är just romer som avses i ´analysfilen´. Sen att barn och avlidna finns i den känns bekymrande och något besynnerligt. Direkt obra."

"Strykrädda politiker"

Ganska snart pekar poliserna på uppgifter om att registret skapats som en del i utredningen av en större släktfejd och inte som ett etniskt register. Särskilt blogginlägg från Internet Swedens ansvarige utgivare Peter Forsman lyfts fram på polisforumet.

I blogginläggen går Forsman i detalj in på varför han anser att bilden av det så kallade romregistret blivit helt snedvriden i medierna på grund av okunskap och "strykrädda politiker och polischefer":

"Synd bara att folk i allmänhet redan har köpt den felaktiga osanna versionen", kommenterar en polisman på UMF ett av blogginläggen.

"Jag kommer salta min mössa och äta upp den om Niklas Orrenius och Dagens Nyheter rättar sina gravt överdrivna påhopp på skånepolisen och förklarar att de kanske dragit förhastade slutsatser", skriver en annan.

Några poliser menar att registreringen ändå kan ha gått för långt:

"Bara uppgifterna om att man har registrerat uppgifter om 4000 personer, varav hundratals barn och avlidna, tyder på att någon eller några gått långt över gränsen för vad som kan tänkas vara legitimt att registrera."

Ilska mot rikspolischefen

Den mesta ilskan riktas mot rikspolischefen Bengt Svenson som bara några timmar efter att avslöjandet publicerats gick ut och sa att registret är "fullständigt oacceptabelt."

"Jag är besviken på Chefen. Han framstår som vilken naiv proffstyckare som helst - vilket bara blir patetiskt och politiskt! Våga vara chef och stå upp för hur brottsligheten ser ut!"

"Bengt Svenson första offentliga uttalande var ´det är oacceptabelt´ utan att ha en aning hur det egentligen låg till, det är lågt, riktigt lågt! Så gör man inte som chef. Svårare än så är det inte!!!"

Vissa tror på rikspolischefen, eller RPC som han kallas, snara avgång:

"Jag ger RPC max en månad, vad tror ni?

Justitieminister Beatrice Ask attackeras också:

"Det är SKANDAL att vår högsta chef och justitieminister går ut och fördömer polisens arbete utan att veta vad de pratar om."

"Inför 2015 är det väl j*vligt viktigt att vi har en chef som:

1: Vi har förtroende för

2: har förtroende för oss

3: står upp för oss i media tills det är BEVISAT, inte bara påstått att vi gjort fel.

Tyvärr uppfyller varken Bengt Svensson eller Beatrice Ask något av dessa kriterier enligt mig. Bort med dom och in med någon som kan vända skutan rätt"

I en annan diskussion kommer Bengt Svenson och Beatrice Ask på tal igen:

"Bengt och Beatrice är väl självskrivna? De har ju offentligt gått ut och bett om ursäkt till romerna. Tyder väl på att de redan vet att vi gjort duktigt konstiga saker? Det kallar jag superdetektiver", skrev en polisman som direkt fick medhåll:

"Ha ha rätt där.. vi är redan dömda.. märkligt nog med hjälp av väldigt lärda människor som förmodligen föll pladask av mediatrycket trots att de borde klara av det.. denna gång blev trycket så enormt att de klappade ihop. (tyvärr för oss alla)"

En tredje polisman fyller i:

"Misstänker att åtminstone Bengt snart klappar ihop för gott...(Som RPC alltså, inget annat!)"

En chef som däremot hyllas på forumet är Peter Springare, chef för roteln för grova brott på länskriminalpolisen i Örebro. Springare var en av få poliser som kritiserade Svensons kategoriska fördömande av registret och förklarade att det kunde finnas utredningstekniska skäl bakom det.

"Äntligen någon som vågar vara ärlig och som inte kissar på sig så fort media knackar på dörren! Uppfriskande"

"Svensson, ett steg tillbaka, MARSCH! Springare, framåt MARSCH!"

Kritiken fortsätter

I onsdags blev det känt att Skånepolisen, i ett svar till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, förklarat att registret inte innehåller uppgifter om en enskild etnisk grupp. Upprinnelsen till registret ska ha varit att fyra släkter från Italien, forna Jugoslavien och Rumänien skaffat automatvapen som de misstänktes använda mot varandra.

Skånepolisen uppgav också att av de 1235 slumpmässigt granskade personerna i registret var 625 dömda eller misstänkta för brott.

På UMF har kritiken mot Bengt Svenson fortsatt:

"Jag personligen tror att Bengt valde att sälja ut polisen i allmänhet och polisen i Skåne i synnerhet för att skademinimera för sig själv, inget annat."

Rikspolischefen Bengt Svenson säger om kritiken mot honom:

- Det är inte första gången de sagt att de vill bli av med både justitieministern och rikspolischefen.

- När man har det tonläget som man har i den Facebookgruppen så har jag svårt att ta dem på riktigt allvar. Jag tycker att de ska ta diskussionerna på ett mer seriöst sätt. Vi kan inte hålla på och diskutera om människor är idioter eller pajasar.

Svenson förklarar varför han tidigt fördömde det så kallade romregistret och kallade det olagligt:

- Jag fördömde det utifrån de kunskaper som fanns i Dagens Nyheter. Vi ska ta del av SIN (Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, reds anm) och det Skånepolisen gör. Hade Skånepolisen gått ut tidigare och talat om vad det här var då hade vi haft en annan verklighet än den som beskrevs i DN.

- Det finns saker som säger att det här registret inte hade den karaktären i alla delar som DN gjorde gällande, säger Svenson.