Fadimes bror Mesut Sahindal sköts till döds av polisen i går morse. Foto: Markus Marcetic
Fadimes bror Mesut Sahindal sköts till döds av polisen i går morse. Foto: Markus Marcetic

Poliserna som sköt Sahindal åter i tjänst

Publicerad

Fadimes bror Mesut Sahindal sköts till döds av polisen i går morse.

I dag är de tre poliserna återigen i tjänst.

– Länspolismästern har inte fattat beslut om att de ska tas ur tjänst, säger Christer Nordström, presstalesman vid polisen i Uppsala.

Tidigt på tisdagsmorgonen larmades polisen till Victor Rydbergsgatan i Uppsala efter anmälan om olaga hot.

Beväpnad med två knivar mötte Mesut Sahindal de tre poliserna som kom till platsen. Enligt polisen uppmanades han flera gånger att släppa knivarna men han uppträdde hotfullt och närmade sig poliserna.

Polisen sköt även varningsskott utan att han stannade. Därefter sköt de honom i benet och använde även pepparsprej. Till slut sköts Mesut Sahindal i huvudet och avled.

– Vi har förståelse för att poliserna kan ha känt sig hotade och skjutit, men man skjuter inte någon mot huvudet eller överkroppen. Tre poliser måste kunna skjuta en person i benen och avvärja hotet, berättade en familjemedlem för Expressen i går.

De tre poliserna fick i går avsluta sina pass och åkte hem för att vila, medan ärendet lämnades över till riksenheten för polismål. I dag arbetar poliserna igen.

– Länspolismästern har inte fattat beslut om att de ska tas ur tjänst, utan de är i tjänst tills vidare, säger Christer Nordström.

Hur mår de?

– Vad jag har förstått från en av deras närmaste chefer är de självklart påverkade av det som har hänt, men de mår efter omständigheter bra.

Vad får de för hjälp?

– Vi har ett program för det här med länshälsan och erbjuder stöd i olika former. Det finns en organisation för det på myndigheten.

Bara några timmar innan dödsskjutningen hade Mesut Sahindals släppts efter åklagarbeslut efter att ha gripits misstänkt för misshandel och olaga hot mot sin exsambo.

– Vi vet åklagarens beslut men i det här läget har vi ingen anledning att kommentera det ytterligare utan läget är som det är. Hon har motiverat sitt beslut och det får du ta med åklagarmyndigheten, säger Christer Nordström.

Reinfeldt tror inte på el-pistol

Efter varje dödsskjutning tar debatten om att poliserna ska utrustas med elpistoler ny fart. Polisfacket hör till dem som vill ha ett komplement till de vanliga pistolerna.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tror inte att det hjälper, skriver unt.se.

– Det tillkom en diskussion efter liknande incidenter längre tillbaka om beväpning av svenska poliser, ur det kom pepparsprejen. Men där man använder el-pistoler så säger de att det dödliga våldet inte har minskat. Då hänvisar jag till uppgifter som jag har fått från polisen, säger Fredrik Reinfeldt till Unt.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag