Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgift: Poliserna tagna ur yttre tjänst

Eric Torell hade rymt hemifrån med ett leksaksvapen när han sköts till döds av polisen.Foto: PRIVAT
Eric Torell sköts till döds av polis den 2 augusti.Foto: LÄSARBILD

De tre poliser som var inblandade vid dödsskjutningen av Eric Torell har tagits ur yttre tjänst, enligt uppgift till Expressen.

Polisen vill inte kommentera uppgiften.

– Vi kommer inte att kommentera någonting kring deras situation, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

Vid 04-tiden på morgonen den 2 augusti sköts Eric Torell till döds av polis i Vasastan i Stockholm. Eric Torell, som hade Downs syndrom, hade rymt hemifrån med ett leksaksvapen. 

Polisen beskrev situationen som att man skjutit verkanseld sedan en hotfull situation uppstått vid kontroll av en person.

Efter dödsskjutningen inleddes en förundersökning om tjänstefel, något som sker rutinmässigt när poliser har skjutit verkanseld.

Tagna ur yttre tjänst

Enligt uppgift till Expressen har alla tre poliserna tagits ur yttre tjänst. Beslutet ska ha fattats under förra veckan.

Torgny Söderberg är tillförordnad lokalpolisområdeschef för Norrmalm och chef för de inblandade poliserna. Förra veckan sade han till DN att en av poliserna har återgått i tjänst medan de andra två var på tidigare planerad ledighet.

Inga kommentarer

Nu vill Torgny Söderberg inte kommentera någonting som har med dödsskjutningen att göra. Han hänvisar alla frågor till Stockholmspolisens mediecenter.

Lars Byström är Stockholmspolisens presstalesperson. Inte heller han vill kommentera om poliserna har tagits ur yttre tjänst eller inte.

– Vi kommer inte att kommentera någonting kring deras situation, säger han.

Två av tre poliser som var med när Eric Torell sköts ihjäl var nyutexaminerade. Det avslöjade Expressen den 7 augusti. Flera poliser berättade anonymt att de senaste årens avhopp har skapat en polisbrist som har gjort att flerårig erfarenhet ofta saknas ute i fält.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.