Polisen Ahmed Merabet, 42, sköts till döds.
Polisen Ahmed Merabet, 42, sköts till döds.

Poliserna som blev offer för terrordådet

Publicerad

Polisen Ahmed Merabet, 42, blev terroristernas sista offer under den blodiga attacken.

Han försökte stoppa terroristerna men sköts i stället brutalt ihjäl med ett skott i huvudet efter att ha vädjat för sitt liv.

Nu hyllas han och de andra poliserna som har fått sätta livet till för sitt mod och sin hjälteinsats.

"Jag är inte Charlie. Jag är Ahmed, den döde polisen. Charlie gjorde narr av min tro och kultur, jag dog genom att försvara hans rätt att göra det #JesuisAhmed", skriver en bloggare på Twitter.

Ahmed Merabets sista uppdrag som polis blev att försöka stoppa terroristerna när de tog sig ut ur byggnaden. Han arbetade som patrullerande polis i det 11:e arrondissementet i närheten av byggnaden där attacken ägde rum.

Ahmed Merabet, som hade varit polis i åtta år och precis innan dödsskjutningen blivit befordrad, beskrivs som diskret och plikttrogen av polisens fackförbund - och var muslim.

- Vi är alla väldigt chockade och påverkas av att se den video av mordet som cirkulerar, säger polisföreträdaren Rocco Contento.

Skjuts med flera skott

I filmen - som är tagen från taket på byggnaden där redaktionen låg och som spridits över världen - kan man se hur flera skott avfyras. Merabet träffas och tar sig för magen innan han faller ihop på trottoaren utanför byggnaden.

Där ber han för sitt liv med händerna sträckta över huvudet när en av de maskerade terroristerna kommer fram till honom.

- Vill du döda mig? frågar han Merabet innan han kallblodigt skjuter ihjäl honom med ett skott i huvudet.

Nu strömmar hyllningarna till Merabet och andra polisers arbete in.

"Jag är inte Charlie"

Symbolen för detta har blivit hashtaggen #JeSuisAhmed (som på svenska betyder "Jag är Ahmed") som sprids på Twitter.

Ett stort antal inlägg i sociala medier uppmärksammar även religionens betydelse. Den belgisk-libanesiske bloggaren Dyab Abou Jahjah skriver på Twitter:

"Jag är inte Charlie. Jag är Ahmed, den döde polisen. Charlie gjorde narr av min tro och kultur, jag dog genom att försvara hans rätt att göra det #JesuisAhmed".

Clarissa Jean-Philippe

Livvakt dödades

Under attacken inne på redaktionen dödades även polisen Franck Binsolaro, 49, som tillhörde redaktören Stephane Charbonniers personskyddsstyrka.

Enligt tidningen The Independent ska Franck Binsolaro ha suttit med i rummet där redaktionsmötet ägde rum.

Han lämnar efter sig fru och två barn.

Ett knappt dygn efter attacken sköts även en kvinnlig polis ihjäl vid Porte Chatillion då eld från ett maskingevär avfyras.

Det är oklart om dödskjutningen av 27-åriga Clarissa Jean-Philippe har någon koppling till attacken mot Charlie Hebdos redaktion.

Gärningsmannen är fort-farande på fri fot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag