Poliserna slog Åke - får dagsböter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Hovrätten friade poliserna från fängelse för misshandel av Åke Djerfsten, 65.

I stället döms de till dagsböter för tjänstefel.

- Vi är förvånade. Vi hade förväntat oss att de skulle fastställa tingsrättens dom, säger Åkes advokat.

BILDSPECIAL: Här går poliserna till angreppWEBB-TV: Övervakningskameran avslöjade poliserna 

I tingsrätten dömdes de två poliserna till tre månaders fängelse för misshandel. Hela händelsen filmades av en övervakningskamera. Filmen visade hur Åke fick ta emot flera batongslag från poliserna och fallet fick stor uppmärksamhet när det kom ut i media.  I dag friades de två poliserna för misshandel, men dömdes för tjänstefel.  Men rättens ordförande och ytterligare en jurist har en annan uppfattning än majoriteten och vill döma poliserna till två månaders fängelse för misshandel. En tredje jurist vill att de ska frias även från tjänstefel. - Vi tycker att de skulle ha dömts för misshandel, men man ska komma ihåg att de inte friades helt - de är ju trots allt dömda för tjänstefel, säger Åkes advokat Martin Cullberg.

"Man undrar vad som krävs"

 Enligt hovrätten borde poliserna ha försökt tala Åke Djerfsten tillrätta i stället för att fortsätta slå honom med batongerna när han backade undan. - Man undrar vad som krävs för att fälla poliser för misshandel. Om det hade varit andra personer som slagit honom är jag övertygade om att de hade fällts. Jag får intrycket av att man har en mer välvillig inställning för att de är poliser, säger Martin Cullberg. Om de ska överklaga domen är ännu inte klart. - Det är mycket möjligt att vi överklagar, säger Martin Cullberg. Hovrätten anser att Åke inte har gjort något trovärdigt intryck när han försökt förklara vissa uppgifter. Han förnekar att han slagit poliserna. En bild visar hur Åke slår med knuten näve mot den ene polisens huvud. Detta styrks av ett vittne och i viss mån av ett rättsintyg. Även den andra polisen har enligt hovrätten fått ta emot ett knytnävsslag.

Känner sig lättad

 Mannens våld har varit uppenbart oförsvarligt, skriver hovrätten. Vad tycker du om att Åke inte anses trovärdig? - Jag tycker att det är märkligt, när man säger att vittnena är trovärdiga, det är svårt att förstå. Han har hela tiden sagt att han har kommit åt dem när han försökte komma loss, men inte avsiktligt. Men när de slog honom med batonger försökte han försvara sig, säger Martin Cullberg.  Polismannens advokat Johan Ödlund berättar att de tagit emot domen med tillfredsställelse. -  Den ger i stora delar uttryck för vad min huvudman har berättat om vad som hänt på platsen. Men vi är väl inte lika nöjda med att han blev dömd för tjänstefel, säger Johan Ödlund till Expressen.se. Hur mår din klient i dag? - Han har haft det oerhört jobbigt under den här tiden. Han känner en oerhört lättad i dag. Men det tar nog ett tag innan han förstår det här, tills det har sjunkit in, säger Johan Ödlund. Enligt hovrätten har batongslagen inte varit försvarliga och tjänstefelet bedöms inte som ringa. Poliserna döms till 150 dagsböter vardera, ett kraftigt bötesstraff. Mannen tilldöms ett skadestånd på 7 100 kronor varav 5 000 kronor avser kränkning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.