Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliserna om filmen: "Det här är en galning"

Donald Trump refererade till ett tv-inslag på Fox News som filmaren Ami Horowitz medverkade i.Foto: Skärmdump/Fox news
Foto: Skärmdump/Fox news

Donald Trump angrep den svenska flyktingpolitiken efter att ha sett ett tv-inslag på Fox News.

Inslaget handlade om filmaren Ami Horowitz och i hans material intervjuas två svenska poliser - som inte känner igen sig alls i den bild som återgavs och menar att de svarat på andra frågor.

– Vi vill inte förknippas med den här jävla kritiken mot invandring, säger poliskommissarie Anders Göranzon.

Det var under lördagen som Donald Trump tog upp Sverige i sitt tal i Florida.

– Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige! Där tog man in många personer och där har man problem som man aldrig har sett förut, sa presidenten.

Ett dygn senare bekräftade Trump via Twitter huvudteorin om vad han syftat på – ett inslag med filmskaparen Ami Horowitz som sändes på tv-kanalen Fox News under fredagskvällen i ”Tucker Carlson tonight”.

Horowitz har besökt Sverige och bland annat intervjuat två poliser som i reportaget ger en mörk bild av den skenande brottsligheten i Sverige.

"Pratade om utsatta områden"

De två poliserna som medverkar heter Anders Göranzon och Jacob Ekström och jobbar i Stockholm. I inslaget svarar de inledningsvis på Horowitz frågor om problemet med ökad tillgång på grova vapen.

Men efter att ha sett inslaget och rapporteringen på Fox News reagerar de nu på hur de framställs.

– När vi träffade honom i september gjorde vi en intervju om grov brottslighet, gängkriminalitet och skjutningar. Men i kontexten som speglades i Fox News handlade det plötsligt om flyktinginvandring, säger Anders Göranzon.

I intervjun med poliserna som visas i inslaget menar Göranzon att det inte fanns något fokus på migration eller invandring.

– Vi pratade om 14 utsatta områden som vi har problem med, det är inget snack om den saken. Men vi vill inte förknippas med den här jävla kritiken mot invandring som förmedlades i inslaget, säger Anders Göranzon.

"Han är en galning"

När han och hans kollega i lördags fick se Donald Trump tala illa om Sverige, och då det visade sig att han hänvisade till "deras" inslag, kändes det jättekonstigt.

– Vi vill inte legitimera det här inslaget eftersom vi medverkade på andra premisser. Sedan är det väldigt märkligt att en av världens mäktigaste män använder Fox News som källa, när han måste ha världens bästa underrättelsekällor till förfogande, säger Anders Göranzon.

Under helgen har Trumps kritik mot Sverige blivit en världsnyhet, och inslaget i Fox News har omnämnts i flera av världens största nyhetsmedier.

Men trots uppmärksamheten har Anders Göranzon inte märkt av någon större respons från folk, bortsett från det stora medieuppbådet.

– Vi har inte hört någonting, men vi är ju också med väldigt kort. Vi är bara två svenska poliser som knappt säger någonting. Men han (Horovitz, reds. anm.) är en galning, säger Anders Göranzon

Expressen söker Ami Horowitz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.