Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliserna: Mycket rädda för vår egen säkerhet

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Foto: PRIVAT

I förhör som Aftonbladet tagit del av säger de nu åtalade poliserna att de var mycket rädda för sin egen säkerhet när de mötte 20-årige Eric Torell en tidig sommarmorgon förra året.

– Han sa ingenting men jag upplevde det som ett aggressivt beteende, säger en av poliserna i förhören, enligt Aftonbladet.

Vid 04-tiden på morgonen den 2 augusti larmades polisen om att en person blivit hotad av en beväpnad man i Vasastan i Stockholm. 

Det var början på den kedja av händelser som ledde till att 20-årige Eric Torell, som hade Downs syndrom och autism, sköts till döds av polis på en innergård.

Poliserna sköt 25 skott mot Eric Torell. Tre av dem träffade, två av dem i ryggen. Ett av skotten i ryggen var dödande.

Eric Torell, som enligt sin mamma befann sig på en treårings mentala nivå, hade rymt hemifrån med sitt leksaksvapen den natten.

Åklagaren Martin Tidén menar att poliserna befann sig i en upplevd nödvärnssituation men att nödvärnsrätten upphörde i samma ögonblick som Eric Torell vände ryggen mot poliserna.

Två av poliserna på plats åtalas nu. Polisen som sköt det dödande skottet åtalas för vållande till annans död medan hans manlige kollega åtalas för tjänstefel. Den kvinnliga poliskollegan på plats, och som även hon sköt mot Eric Torell, åtalas inte. Dessutom åtalas deras befäl, polisinsatschefen.

”Motiverad till att skjuta mot polis”

Aftonbladet har nu tagit del av förhör med de tre poliser som var på plats vid dödsskjutningen. 

De utgjorde en av tre patruller som skickades ut på larmet. Deras uppgift var inte att hitta den misstänkte utan att få tag i inringaren. 

När de var på väg till platsen fick de information om att en namngiven farlig person varit på platsen med pistol.

Polisen som avlossade det dödande skottet, som här kallas polisman 1, säger i förhör:

– Att det fanns ett ärende just nu med en man som bodde, jag kommer inte ihåg vilken adress men närliggande. Och att den här mannen hade tillgång till vapen och sprängmedel och att han var motiverad till att skjuta mot polis.

Poliserna fick inte tag på inringaren eftersom porten var låst. De gick in på en innergård  intill, såg att den var tom och var på väg ut när de upptäckte en beväpnad man. 

Polisman 1:

– Då ser jag lite längre upp en man, som jag bedömer det som, som har en ljus tröja på sig, ser ganska kraftig ut och håller vad jag uppfattar vara ett vapen i sin högra hand, ett svart vapen. Och jag ser att det här vapnet är liksom större, det är inte ett gevär, men det är betydligt större än en pistol, större än våra tjänstevapen.

Han gick tillbaka in i portalen mot innergården för att larma ett förtursanrop över radion.

– Och då dyker den här mannen med pistolen upp, i den här portalen och börjar gå mot oss. Och då känner jag mig jäkligt trängd alltså, säger han i förhör enligt Aftonbladet.

Enligt honom skriker han och kollegerna ”polis”, varpå de backar in på gården.

”Han står fortfarande med vapnet höjt”

Den beväpnade mannen följde efter. Polisman 1 uppger i förhör att han uppfattade att mannen riktade sitt vapen mot hans kvinnliga kollega. 

– Och då känner jag att nu skjuter han ihjäl henne, så då valde jag att skjuta med mitt vapen mot den här mannen och när jag skjuter, när jag bestämmer mig för att skjuta så får jag ju ett kraftigt tunnelseende. Blir extremt fokuserad och jag skjuter och jag ser inte att det får någon effekt på mannen, han står fortfarande kvar med vapnet höjt. Jag upplever det som fortfarande ett kraftigt hot. Så jag skjuter och till slut så, så backar den här killen eller den här mannen och ramlar till marken och jag slutar skjuta och han tappar sitt vapen.

”Jag blir fruktansvärt rädd”

Polisen som står åtalad för tjänstefel, polisman 2, berättar att han gömde sig bakom ett träd. Därifrån såg han hur mannen höjde armen, som om han riktade ett vapen mot patrullen.

– Sen precis efter det så smäller det. Och sen smäller det igen och jag blir fruktansvärt rädd och förstår att nu skjuts det mellan den här personen och mina kollegor. Och jag ser ju att han står ju kvar. Jag ser liksom ingen reaktion så jag väljer att öppna eld mot den här personen för att slå ut hotet mot mig och mina kollegor, säger polisman 2 enligt Aftonbladet.

Upplevde inte att de sköt mot ryggen

Polisman 1 säger i förhör att han upplevde mannen som motiverad och driven i sitt agerande. Han säger sig inte ha upplevt att han sköt när Eric Torell hade ryggen vänd mot honom. Detsamma säger polisman 2.

Polisman 1 är 31 år gammal och hade arbetat som polis i sex veckor när dödsskjutningen inträffade. Polisman 2 är 35 år och hade arbetat i nio månader.

Polisinsatschefen som åtalas för tjänstefel är 39 år gammal och har arbetat som polis i 13 år. Han åtalas för att ha organiserat insatsen för dåligt. Bland annat träffade han Eric Torells pappa som var ute och letade efter sonen men undersökte inte om den beväpnade mannen och Eric Torell kunde vara samma person.

Alla de tre åtalade poliserna förnekar brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.