Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Poliserna har fått nog: Nu räcker det

"Man skäms ibland när man är ute hos folk när man vet att anmälningar inte kommer att leda till något", säger polisen Daniel Backlund. Foto: PRIVAT

Christer Nordström vid Uppsalapolisen, som har varit inom yrket i 47 år, är också upprörd. "Så illa som det är inom svensk polis i dag är ofattbart", säger han.

Foto: Jens L'Estrade
Daniel Backlund tror på tidigare insatser i samhället, hårdare konsekvenser för de så kallade "vardagsbrotten" – och på mer resurser. Foto: Johan Nilsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Polisen Daniel Backlund har tappat förtroendet för rättsväsendet – efter 13 år i yrket.

Nu är han en av flera poliser som höjer sin röst och kräver förändring.

– Man blir förvånad när någon får ett fängelsestraff en längre tid, säger han.

Daniel Backlund jobbar i yttre tjänst i Västernorrland och har varit polis sedan 2004. Under sina år i yrket har han mer och mer tappat tron på rättssystemet.

Och nu har han fått nog.

"'Nu räcker det.' Det är polisförbundets slogan när det gäller polisens löner. Nu räcker det har för mig aldrig primärt handlat om lönerna. För mig har det handlat om det synnerligen grovmaskiga nätet som kallas rättssystem", skriver Daniel Backlund i en debattartikel publicerad av Dagens Nyheter på måndagen.

– I yttre tjänst har vi att göra med samma personer gång på gång och efter ett tag börjar man reflektera över det. Som jag uppfattar det är konsekvenserna för yrkeskriminella personer nästan obefintliga, säger han.

Inte möjligt att skydda samhället

Daniel Backlund upplever att de personer som regelbundet begår bland annat inbrott, narkotikabrott och trafikbrott kommer undan alldeles för lätt. Att polisen inte har någon möjlighet att skydda samhället från dessa personer.

– Det tär på en något fruktansvärt och man skäms ibland när man är ute hos folk när man vet att anmälningar inte kommer att leda till något. Det är oerhört frustrerande.

"Listan med exempel där misstänkta gång på gång helt eller delvis slipper straff kan göras i princip hur lång som helst. Tror de flesta poliser har gott om egna exempel där det är just på det här sättet. Hur kriminella människor bara år ut och år in tillåts fortsätta med sin kriminella verksamhet", skriver Daniel Backlund i DN.

 

LÄS MER: Färre vill bli poliser – 43 platser står tomma

 

Han vet inte hur man ska lösa problemet men tror på tidigare insatser i samhället, hårdare konsekvenser för de så kallade "vardagsbrotten" – och på mer resurser.

– Naturligtvis är det en resursfråga. Vi kan bara åka på akuta saker egentligen, och är ganska vingklippta när det kommer till att jobba preventivt. Det behövs fler poliser som kan utreda brott, säger Daniel Backlund.

"Trodde inte att brott ska löna sig"

Han berättar hur anmälningarna hopar sig hos flera förundersökningsledare – och att många letar efter anledningar att lägga ner fall för att få bort högen.

"Trodde att polisyrket handlade om att brott inte skall löna sig. Har märkt att jag hade fel. Riktigt fel", skriver Daniel Backlund i DN.

Christer Nordström vid Uppsalapolisen, som har varit inom yrket i 47 år, är också upprörd. "Så illa som det är inom svensk polis i dag är ofattbart", säger han. Foto: Jens L'Estrade

En annan som är upprörd är Christer Nordström vid Uppsalapolisen, som har varit inom yrket i 47 år.

– Så illa som det är inom svensk polis i dag är ofattbart. Det finns verksamheter inom polisen som fungerar mycket bra men när vi ser på kärnverksamheten, synliga poliser i yttre tjänst, ser man att något har hänt, säger han.

 

LÄS MER: Anna Dahlberg: Polisens kris hotar rikets säkerhet

 

Omorganisationen skulle föra polisen närmare medborgarna. Det har den inte gjort enligt Christer Nordström – snarare tvärtom.

– Vi måste få poliser som kan avdelas till detta. Vi är för få, och trots att det ser olika ut på olika håll i landet ska vi ha nationell styrning.

"Måste prioriteras annorlunda"

Enligt Christer Nordström är polisen felorganiserad. Och han tror att frågan måste upp på riksdagsnivå.

– För att klara vår uppgift måste det prioriteras annorlunda. Utryckning måste ha högsta prioritet i alla sammanhang.

Han säger att det finns ett utbrett missnöje inom polisen. Att det är tufft för många.

– Massor av ärenden skrivs av. Man letar hellre efter anledningar att skriva av ärenden än att utreda dem. Som gammal yrkesman blir man förtvivlad över att se vad som händer en hel yrkeskår.

Christer Nordström och Daniel Backlund är inte de första poliserna att höja sina röster i Sverige.

Omfattande kritik från poliser

Ett antal poliser har tidigare kommit med omfattande kritik – och har orsakat en intensiv debatt om polisväsendet. Flera har kritiserat den omfattande omorganiseringen där alla polismyndigheter blev en myndighet, många poliser har slutat i protest och många av de som är kvar protesterar mot låga löner och hårda arbetsvillkor.

Det har också skrivits flera åsiktsartiklar i ämnet, allmänheten har engagerat sig och många har gett sig in i debatten – som efter sommarens många bilbränder även har nått regeringsnivå.

 

LÄS MER: Debatt: Därför står jag inte längre ut som polis

 

Rikspolischef Dan Eliasson, som har fått skarp kritik internt, skrev nyligen om en del av problemen i ett blogginlägg.

Han skriver bland annat att man behöver fler poliser i Sverige, och att det kommer att avgöras hur många i kommande statsbudget. Han skriver också att polisen fortsätter sin ombildning, att man är inne i en "omfattande utvecklingsfas som påverkar oss alla" – men att många poliser nu tycker att det börjar kännas bättre.