Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Poliser trängde sig in hos berusad man – döms

Se filmen som fick polisen fällda.
Bild från övervakningskameran. Åklagaren menar att poliserna i Landskrona gjort sig skyldiga till brott.
Foto: Polisen
Strax efter händelsen skrev en av poliserna om ingripandet i en privat chatt med kolleger.
Två poliser döms efter att det trängt sig in hos en berusad man.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Två poliser trängde sig in hos en berusad man och misshandlade honom

Men händelsen fångades på kamera och nu döms de båda poliserna för bland annat hemfridsbrott och misshandel.

Straffet blir ett års fängelse.

– Det är tråkigt att det överhuvudtaget förekommer att poliser beter sig på det sättet, säger chefsåklagare Joakim Zander vid särskilda åklagarkammaren.

Försvararen för den ena polisen hävdar att filmen var manipulerad.

Det var under natten mellan den 13 och 14 mars i fjol som en polispatrull beordrades till en lägenhet i centrala Landskrona. Patrullen talade på telefon med en kvinna vars make hade druckit alkohol och blivit för berusad. Kvinnan var tydlig med att det inte förekommit något hot eller våld, men maken hade blivit otrevlig och skrämt barnen.

Poliserna bankade först på mannens dörr i mer än 20 minuter, enligt tingsrätten, men blev inte insläppta. Mannen sa att han inte begått något brott och ville därför att de skulle gå därifrån.

Efter att en glasruta i dörren gått sönder pepparsprejade polisen mannen i ansiktet varefter de gick in i bostaden, satte på honom handbojor och tog med honom till arresten, enligt domen.

Fångades på film

I efterhand hävdade poliserna att mannen hotat att döda dem.

Men händelsen hade fångats på en videokamera som mannen hade uppsatt i hemmet.

”Vi griper honom för någonting eller... Jag vet inte”, säger en av poliserna, enligt den transkriberade inspelningen.

Sedan kom de överens om att anmäla honom för hot mot tjänsteman.

Poliserna hade överhuvudtaget inte rätt att ingripa mot mannen, slår tingsrätten fast.

Filmen beskrivs av chefsåklagare Joakim Zander vid särskilda åklagarkammaren som helt avgörande i målet.

Eleonora Johansson, som försvarar den yngre av de två poliserna, invänder mot filmens äkthet.

– Det förnekar min klient. Vi har haft invändning att ljudfilmen är manipulerad, det kan inte ens NFC utesluta i deras yttrande, säger hon.

Vidare menar hon att polismännen hade grund för ingripandet.

– Vår uppfattning är att man inte tagit i beaktande polisjuridiken och de initiala bedömningar som görs. Det faktum att målsägande drar handen genom rutan är grund för att utgöra hot mot tjänsteman, säger Johansson.

Hon berättar vidare att de avser överklaga domen. Den äldre polismannens försvarare Lars Kruse uppger i ett meddelande till Expressen att också hans klient kommer överklaga domen.

”Jag delar i alla delar Johanssons uppfattning. Handen genom rutan räcker”, skriver Kruse.

Skröt om ingripandet

Bara några minuter efter ingripandet skrev den äldre av de två poliserna i en gruppchatt som han delar med flera poliskolleger han känt sedan de studerade tillsammans på polishögskolan.

”Kommer bli så anmäld wa”, skrev han och till kollegernas jubel skröt han vidare om hur de misshandlade den berusade mannen:

”Haha ja. Dunkade hans pära i golvet med när han försökte spotta”

I förhör har polismannen sagt att chatten varit ett sätt för honom och kolleger att avreagera sig efter ingripanden.

– Den är väldigt tråkig den chatten, där han uttrycker sig raljerande om insatsen mot målsägande, kommenterar chefsåklagare Joakim Zander.

Nu döms de till fängelse

Därför döms de nu för flera brott. Det handlar om olaga frihetsberövande, misshandel för att ha använt pepparsprej samt hemfridsbrott och dataintrång.

Tingsrätten anser att mannen därmed blev utsatt för en mycket allvarlig kränkning och straffet för poliserna blir ett år vardera. Straffvärdet ligger egentligen på ett år och fyra månader men ”eftersom de kommer att bli avskedade döms de dock till ett års fängelse”, står det i pressmeddelandet.

– Det är första gången jag dömer poliser till ett så långt fängelse­straff. Det är tragiskt eftersom det skadar tilltron till polis och rättsväsende, säger chefsrådmannen Thed Adelswärd i ett pressmeddelande.

– För Sverige som rättssamhälle är det mycket viktigt att allmänheten kan lita på polisen. Det kan man också i de allra flesta fall. Detta är ett sorgligt undantag, fortsätter han.

Chefsåklagare Joakim Zander, vid särskilda åklagarkammaren instämmer:

– Det är tråkigt att den här domen överhuvudtaget existerar och behövs. Det är glädjande att domstolen har haft samma uppfattning om hur det ska bedömas som jag haft när jag väckte åtal.

– Jag tror att tilltron får sig en törn, jag hoppas att polis och myndigheterna kring polisen kan lösa det.

Mannen som utsattes för polisernas behandling är nöjd med domen, det berättar hans målsägarbiträde Jannica Levin.

– Det är en seger för rättvisan och svenskt rättsväsende att man faktiskt tar ansvar och lagför poliser som beter sig på det här sättet, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.