Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliser som sköt ihjäl Eric hyllas – av kolleger i sluten Facebookgrupp

Eric Torell, 20, blev ihjälskjuten av polisen på Norrbackagatan i VasastanFoto: PRIVAT
Eric hade ett leksaksvapen i handen när han sköts.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
"En heder för kåren". En polis hyllar i ett inlägg på Facebook trion som sköt ihjäl Eric Torell, 20.Foto: Skärmdump från Facebook
Kritik mot den egna kåren uppskattas inte i en sluten Facebookgrupp för poliser.Foto: Skärmdump från Facebook

Poliserna som i somras sköt ihjäl Eric Torell, 20, hyllas av medlemmar i en sluten Facebookgrupp för poliser:

"Jag hoppas innerligt att alla kolleger hade fattat samma beslut som ni" och "Ni är en heder för kåren" står det i ett inlägg.

Inlägget på Facebook har gillats av fler än 500 personer.

Poliserna sköt 25 skott mot Eric, som hade Downs syndrom och bar ett leksaksvapen. Det dödande skottet tog i ryggen.

Utåt visar polisen upp en viss bild av myndigheten. Rikspolischef Anders Thornberg har sagt att dagen då Eric Torell sköts ihjäl var en av hans värsta dagar som polischef. 

Så låter det inte bland poliser i slutna grupper på nätet.

Men Expressen har nu tagit del av konversationer från den slutna Facebookgruppen UMF (underbetalda, missnöjda och förbannade).

Gruppen har i dag 7.500 medlemmar på Facebook. Medlemmarna är främst nuvarande eller tidigare poliser.

Där är tonen betydligt hårdare.

Poliser hyllar trion som sköt ihjäl Eric, 20

I gruppen hyllas de tre poliserna som sköt ihjäl Eric Torell i ett inlägg. De beskrivs som "en heder för kåren” och personen som skrivit ett av inläggen hoppas "innerligt att alla kolleger hade fattat samma beslut som ni". 

Fler än 500 medlemmar i polisgruppen har gillat inlägget.

Inlägget är skrivet den 5 augusti. Då var det känt att Eric var obeväpnad och bar på ett leksaksvapen. Han hade Downs syndrom och hade lämnat sitt hem mitt i natten. 

Poliserna sköt 25 skott mot honom, varav tre träffade. Det dödande skottet tog i ryggen.

Hyllas som "en heder för kåren"

Bästa kollegor som råkade befinna sig på platsen och tvingades avlossa verkanseld mot en person – alla mina tankar går till er!

Jag var ytterst nära att göra det samma som er. För mig så la personen ned vapnet. Det gjorde inte den ni hade framför er. 

Ni gjorde ett klokt beslut, ni kom hem till familjen och jag hoppas innerligt att alla kolleger hade fattat samma beslut som ni.

Det är tungt nu men vad skulle ni gjort annorlunda? Ni är en heder för kåren och ni har alla med er i tankarna"

Kritik mot den egna kåren uppskattas inte

Expressen har tagit del av flera meddelanden från den slutna Facebookguppen, som bland annat visar hur kritik tas emot. 

Poliser skriver också hur de tror att de själva kommer att påverkas efter att kolleger skjutit ihjäl Eric. En person i gruppen skriver:

"Jag tror tyvärr det finns en risk för att vi polismän påverkas negativt av massmedias kölhalning efter dödsskjutningen i Stockholm. Att gå i närstrid mot knivbeväpnade personer kommer sluta i tragedi", skrev en polis den 10 augusti.

Foto: Skärmavbild

De riktar även skarp kritik mot kolleger som ifrågasätter polisernas agerande. Bland annat riktas kritik mot en debattartikel av polisen Martin Marmgren som också är politiskt aktiv i Miljöpartiet som publicerades i Expressen med rubriken "Vi poliser måste visa mer ödmjukhet".

"Mycket trist när "kollegor" blir läktarproffs utan att ha en aning om vad som hänt på platsen", står det i en av kommentarerna i Facebookgruppen UMF Sverige.

Andra kolleger skriver i kommentarer att man borde JO-anmäla Marmgren, vilket senare skedde. Två personer har JO-anmält honom för hans debattartikel, en polis och en privatperson.

Marmgren sa då till DN att "de flesta har reagerat positivt och förstått vad jag försöker säga" med debattartikeln.

Foto: Skärmavbild

"Du är modig som vågar lyfta en annan sida"

Kritik mot de egna leden uppskattas inte i Facebookgruppen. En polis skriver i ett inlägg att en annan person är modig som vågar ifrågasätta och lyfta andra perspektiv:

"Jag provade det en gång för länge sen... Jag la ner", skrev han i mitten av augusti.

Han fortsätter: "Jag uppskattar alla inlägg som avviker från det man ska tycka. Oavsett mina egna åsikter. Om jag inte får obekväm input kommer mina tankar aldrig att utvecklas".

I gruppen ifrågasätter flera poliser Eric Torells föräldrar och lägger i flera kommentarer skulden för dödsskjutningen på dem.

– Det är svårt att hantera alla känslor när jag hör det här. Jag blir förvånad av att de hyllar sig själva och hoppas att ingen polis i framtiden någonsin igen kommer agera likadant, säger Erics mamma Katarina Söderberg.

Förundersökningen mot poliserna har pågått i över fyra månader. Beslut väntas veckan före jul.