Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliser skjutna i våldsamma protester

26-åringen sköts ihjäl av polis – protester i USA.
Minst två poliser har skjutits i Louisville.Foto: JOHN MINCHILLO / AP/ TT
Protesterna i Louisville har blivit våldsamma.Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT
Många poliser befinner sig ute på gatorna i Louisville. Bilden från polisens egen livesändning.Foto: Louisville Metro Police Department
Läget för de skjutna poliserna ska vara stabilt. Bilden från polisens egen livesändning.Foto: Louisville Metro Police Department

Kaos har brutit ut i Louisville, Kentucky, efter beskedet att inga poliser åtalas för dödsskotten mot Breonna Taylor.

Minst två poliser har skjutits under demonstrationerna, uppger New York Times.

En misstänkt gärningsman har gripits.

Protesterna mot att inga poliser åtalas för Breonna Taylors död har blivit våldsamma. Guvernören har kallat in nationalgardet och ett stort antal poliser har skickats ut. Drygt ett hundratal personer ska ha gripits, enligt CNN.

Ett utegångsförbud på 72 timmar började gälla klockan tre i natt, svensk tid, men många demonstranter befinner sig ute på Louisvilles gator med många och våldsamma konfrontationer som följd. 

Polisen i Louisville bekräftar att två poliser har skjutits.

– En polisman opereras just nu. För båda är läget stabilt. En misstänkt har gripits, säger polischefen Robert Schroeder.

Enligt Schroeder ska poliserna ryckt ut på ett larm om misstänkt skottlossning.

”Snälla gå hem”

Kentuckys guvernör Andy Beshear uppmanar alla demonstranter att följa utegångsförbudet.

– Vi vet att lösningen på våld aldrig är våld, och i kväll så tänker vi på de två poliserna och deras familjer. Så jag ber alla: snälla gå hem, säger han i ett uttalande, enligt CNN.

Poliser på platsen för en av skjutningarna.Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Poliser försöker upplösa demonstrationen.Foto: MARK LYONS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Det kommer att finnas många tillfällen att bli hörd de kommande dagarna och så många människor lyssnar just nu. Som er guvernör lovar jag att lyssna.

Breonna Taylor sköts till döds i razzia i Louisville

På onsdagen kom beskedet att inga poliser åtalas för dödsskotten mot Breanna Taylor, 26, som sköts till döds när polisen gjorde en razzia mot hennes hem i Louisville. Poliserna letade efter droger som var kopplade till hennes tidigare pojkvän.

Den enda som åtalades var polisbefälet Brett Hankison, som sköt minst tio skott in i flera lägenheter i samband med räden. Han åtalas för att ha satt grannarnas liv i fara, men inte för Breonna Taylors död, enligt NBC News.

”Dagens åtal är upprörande och stötande för Breonna Taylors minne, ännu ett exempel på polisens bristande ansvar”, skriver Ben Crump, Breonna Taylors familjs advokat, på Twitter.

”I kväll så tänker jag på Breonna Taylors familj som fortfarande sörjer sin dotter och syster. Vi får inte sluta yttra Breonnas namn i takt med att vi reformerar rättsväsendet”, skriver Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris på Twitter.

Demonstrationer runt om i USA

Efter beskedet har stora protester brutit ut i flera amerikanska städer. Bland annat i Atlanta, Washington och Chicago, rapporterar CNN.

I Denver ska en bil kört rakt in i en folkmassa. Enligt polisen ska dock ingen kommit till skada och bilföraren greps på platsen.

I New York samlades ett hundratal demonstranter vid Barclays Center för att gemensamt marschera över Manhattan-bron.

– Detta har varit en fredlig folksamling med hög energi, säger CNN:s utsände reporter Athena Jones till tv-kanalen.

Här fångas skotten i polisens livesändning

Plötsligt hörs smällar under sändningen på Facebook.

Polischefen: ”Två av våra poliser blev skjutna”

Inträffade under protester i Louisville.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.