Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliser om Husby: Skicka i väg patrasket

Poliser kommenterar Husby-kravallerna med: "Skicka i väg patrasket".
Foto: Jörgen Hildebrandt

Kritikstormen mot polisens riktade ID-kontroller i tunnelbanan - det så kallade Reva-projektet - avfärdas av poliser som "extremvänsterkampanj" och "moralpanik".

Domare och nämndemän som friat en misstänkt narkotikabrottsling hånas som "jävla tröttmössor".

Och Husby-kravallerna kommenteras med: "Skicka i väg patrasket".

Expressen kan i dag publicera nya inlägg ur polisens stängda Facebookgrupp.

Så här säger poliserna om rättssäkerhet när ingen utomstående hör dem.

Expressen avslöjade i går hur kända svenska kvinnor och män - advokater, journalister, debattörer, brottsforskare och chefer - hånas brutalt på svenska polisers egen stängda Facebooksida UMF - "Underbetalda, missnöjda, förbannade".

Facebookgruppen startades i februari 2012 och har i dag över 5000 medlemmar, vilket motsvarar var fjärde svensk polis.

Enligt de poliser som administrerar sidan är den till för poliser och inga andra. Varje ny medlem måste godkännas av någon polis som redan är med i gruppen.

De kränkande omdömen som riktas mot namngivna personer - med det gemensamma att de i offentligheten kritiserat polisen och dess arbetsmetoder - har väckt starka reaktioner.

Men ett antal poliser som Expressen varit i kontakt med har också reagerat på den frustration och syn på rättssäkerhet som många av deras kolleger ger uttryck för i Facebookgruppen.

Husbykravallerna i våras väcker starka känslor hos många poliser i gruppen.

En polisman undrar medan kravallerna fortfarande pågår:

"Alltså varför sätter vi inte in en jättekommendering ringar in dem med hjälp av hundar och helikoptrar och griper hela bunten..."

En annan medlem i gruppen svarar:

"Ett förslag. Kista kommun... Riv hela skiten. Erbjud skötsamma medborgare nytt boende. Övriga brådskar med mer än 30 avsnitt i BR=tillför inget till samhället=Hejdå. Norbottens län har minskat i invånare senase åren. Skicka iväg patrasket. Samt en fundering till. När man möts med våld/blir stenkastad på... Varför inte nyttja nödvärnsparagrafen och använda tjänstevapnet? En sten i skallen = ridå."

En annan polisman skriver den 20 maj:

"Vilka vidriga kräk!!! Åh vad jag önskar att jag och min kompis Sigge var där...

Med "Sigge" syftar polismannen på sitt tjänstevapen, Sig Sauer.

Polismannen skriver detta en vecka efter att polisen skjutit ihjäl en 69-årig knivbeväpnad man i Husby.

Runt om i Sverige erbjuder sig poliser i Facebookgruppen att komma till sina kollegers hjälp i Husby:

"Jag sitter med hjälmen på i Skåne o bara väntar på att det ska ringa..."

"Jag vill ju påstå att hundarna alltid är de som fäller avgörandet när det kommer till att hantera folkmassor."

En annan polisman kommenterar en artikel i tidningen Metro om påstådda övergrepp från polisen mot Husbybor:

"hahaha ja jösses... skicka dem till Mexico en månad så ska de få se på elaka poliser."

Ask hånas

Justitieminister Beatrice Ask hånas för att hon inte tydligt tagit ställning för polisens insatser under kravallerna.

En polisman citerar i ett inlägg på Facebookgruppen ett TT-telegram som säger att Ask låter hälsa att "om någon blivit förolämpad av polisen ska det givetvis anmälas och hanteras enligt gällande regler."

Polismannen konstaterar:

"Härligt att känna stödet!"

En annan polisman svarar:

"Jag hoppas att det här är ett skämt."

När Dagens Nyheter i en huvudledare den 8 mars kritiserar polisens ID-kontroller riktade mot människor med utländskt utseende i tunnelbanan - det så kallade Reva-projektet - och skriver att det är "beklämmande" att höra justitieminister Beatrice Asks förklaringar så reagerar flera i Facebookgruppen med upprördhet:

"Nu får det fan vara nog. Herregud. Som sagt, var är cheferna, lagstiftarna?"

En annan polisman svarar:

"Jag har inte följt debatten i sin helhet, men har förstått att den följer det gamla vanliga rasism/moralpanikspåret. Om man nu ska göra inre utlänningskontroller så borde det väl vara rimligt att dessa görs på utlänningar? Är man rasist för att man i det syftet bara kontrollerar dessa individer? Vill dom att man ska ta varannan svensk bara för att det ska se bra ut?"

En annan medlem i gruppen skriver:

"En välregisserad (extrem)vänsterkampanj helt enkelt. Vinkla sanningen någon grad, krydda med lite ljug och ta saker ur sitt sammanhang = vinst! Media hakar på i sann sensationsanda och sprider mytbildningen."

Bitterheten är stor mot politiker och höga polischefer som inte tar fotfolket i försvar:

"I skuggan av detta står polischefer och sparkar kotte och politiker vill inte behöva svara för detta och väljer att lägga snaran över polisens axlar."

"Idiot struntade i att bron var öppen"

Nyligen bekräftade chefsåklagare Håkan Roswall vid riksenheten för polismål att han kommer att åtala det polisbefäl som i mars i våras beslutade att öppna Hjulstabron utanför Enköping för att få stopp på en bil som jagades av en polispatrull efter att de de två unga männen i bilen smitit från betalningen på en bensinmack i Uppsala.

Kritiken mot polisjakten och den tragiska olyckan väcker raseri bland poliserna på UMF:

"Man kan ju bli trött för mindre. Rubriken i tidningarna borde vara "idiot struntade i att bron var öppen". Nej, men häng polisen i stället och skyll på dem.

Andra poliser skriver:

"Det konstigaste är förresten att våra lagar knappast motsvarar folkets syn på brott och straff. Ett demokratibekymmer."

"Vart i helvete är samhället på väg när polisen inte får försöka fånga de som begår vardagsbrott längre?"

Bitterheten mot bilden av polisens arbete som ges i media präglar också kommentarerna efter att en motorcykel med två beväpnade kriminella kraschat av vägen i Hässelby villastad. De två männen hade hotat flera personer med vapen på Hässelby torg innan de flydde på motorcykeln. När en polispatrull mötte motorcykeln i hög fart och svängde runt för att följa efter så såg poliserna att mc:n kört av vägen. Båda de misstänkta männen var allvarligt skadade, i det ena fallet livshotande.

En polisman kommenterar ironiskt:

"Vi får stå ut med sorgen... för att citera en känd film. Sen vill jag leka reporter och ifrågasätter starkt polisernas agerande. Så provocerande att möta en mc. Dom borde svängt av vägen. Vad ska jo (justitieombudsmannen) säga?"

En kvinnlig polis svarar:

"Karma is a bitch."

En annan polisman ironiserar:

"Var det verkligen proportionerligt att göra en U-sväng i det läget? Hade man inte kunnat försöka med något mindre provocerande först? Frågorna hopar sig."

En annan polisman fortsätter:

"Den som glömde att lägga ut halmbalarna i svängen lär får det hett om öronen ajajaj."

"Det står vad killarna på motorcyklarna är misstänkta för, men inte vad poliserna borde dömas till? Det måste vara nåt fel på länken, jag kan inte ha fått med hela artikeln? Hur ska vi nu veta vad patrullen gjorde för fel om inte journalisterna talar om det för oss? Folk är ju skadade! Poliserna måste ju ha gjort något fel!?"

En annan polisman skriver:

"Nu blir JO jättebesviken på polisen...igen."

Missnöje med medier

Missnöjet och frustrationen med hur svenska medier och rättsvårdande myndigheter ser på polisens våldsanvändning skiner tydligt igenom i kommentarerna till en film med en dödsskjutning som ligger på Youtube.

"Jag undrar vad Stockholms tingsrätt skulle säga om den här skjutningen..." skriver en polis och lägger ut länken.

Youtube-klippet visar hur poliser i den amerikanska staden Tomah med ett 50-tal skott skjuter ihjäl en pistolbeväpnad man som öppnat eld mot polisen i en trafikkontroll.

En annan polisman kommenterar ironiskt:

"In Sweden we call it "framkallande av fara för annan."

Andra kommentarer som följer:

"Jag tror att de i USA kallar det: "Justice served"."

"Amerikansk patron ur."

"Så återtar man initiativet."

En medlem i forumet konstaterar att den lokala distriktsåklagaren efteråt faktiskt berömde poliserna som sköt för deras modiga ingripande, och skriver:

"När händer detta i Sverige?"

Och får svar av en annan medlem i Facebookgruppen:

"Aldrig tror jag tyvärr."

Ironiserar

Andra medlemmar i Facebookgruppen ironiserar över hur svenska rättsvårdande myndigheter hade sett på ett liknande ingripande om det skett i Sverige:

"Varför skjuta tillbaka! Polisen hade väl skyddsväst för tusan!?"

"Kunde väl ha gömt sig bakom en bil?"

"Haha, Tingsrätten skulle ju ha krävt att polisen visste att det va ett riktigt vapen. Att det smäller betyder ju inget. Kan ju vara knallpulver."

Ytterligare en medlem i Facebookgruppen citerar en amerikansk distriktsåklagaren som efteråt sagt att "vi alla ska vara stolta över vad poliserna gjorde och att polismännen, även om det var sorgligt att skytten dog, gjorde vad de måste göra." Inlägget i Facebookgruppen avslutas:

"Det är så man blir tårögd."

En annan polisman kommenterar:

"Och det var åklagaren som sa det. Här inleder man fu..." (förundersökning, reds anm).

En annan medlem i Facebookgruppen konstaterar att amerikanska poliser utbildas att "skjuta/besvara eld tills målet/hotet är bekämpat och ligger ned" och att tidningarna dagen efter skrev att det var bra agerat av poliserna som utsatte sig för fara men bekämpade hotet:

"Inget aftonblaj här inte".

Friande domar i framför allt tingsrätterna och, i polisernas tycke, allt för höga beviskrav väcker starka känslor i polisernas Facebookgrupp.

Ett exempel på det är när en medlem i det kriminella gänget Red Devils i maj frias av tingsrätten i Ystad efter att han hävdat att polisen planterat paket med kokain på honom när de visiterade honom.

"Det där är ju helt barockt!!!!!! Var tingsrätten påtänd????"

"Detta är ju för fan inte sant!!! Räcker inte polismans iakttagelser längre, måste man ha ytterligare ett vittne??? Grattis världen! Då kan vi glömma att rapportera trafikbrott t ex..."

"Kommer sluta att vi måste filma allt vi gör men vi får ju dock inte filma några andra människor för de kan ju bli kränkta..."

"Detta är så jävla typiskt tingsrätterna. En massa intorkade politiker som lever i ett statusområde där lugnet råder. Deras hjärnor har fastnat på 60-talet. Men det får VI leva med och kämpa emot."

"Tingsrättstombolan in action."

"Vad i h... Va är det frågan om? Ska jag behöva växa upp i det här landet?"

"Är inte förvånad alls. Det brukar komma förvånande domslut från Ystad tingsrätt. Vilket skämt!!!

"Att dessa jävla tröttmössor ska få lämna sina avtryck i samhället gång på gång. En fars är vad det är."

"Helt sinnes!!! När får det vara nog?!"

"Varför ska vi ens rapportera någon överhuvudtaget när inte resten av rättskedjan funkar?!"

"Vilka jävla idioter till nämndemän. Vad ska vi med tingsrätten till när det blir en sådan lekstuga. Här ser jag verkligen att vi kan spara skattepengar och lägga det på något vettigare. Typ slänga det i sjön eller nått".

"Gång på gång kommer tingsrätterna med märkliga domslut. Är det inte dags snart att lägga ner dom?"

"Nä, sparka de nämndemän och den domare som hade detta målet för de har tappat allt vett på vägen och borde läggas in på psykvården. För friska kan de ju inte vara..."

En annan medlem i Facebookgruppen skriver:

"Ingenting är på riktigt längre..."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.