Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Poliser nedsprayade vid vänsterdemonstration

Två poliser sprayades med röd färg när demonstranterna tog sig längs Vasagatan. Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Flera personer försökte ta sig igenom polisens avspärrningar. Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Två poliser sprayades med röd färg när demonstranterna tog sig längs Vasagatan. Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Två poliser sprayades med färg och en kvinna blev påriden av en polishäst när demonstranter tog sig till Vasagatan i Stockholm.

Utöver det rapporterades ett antal fall av skadegörelse.

Samtidigt som nazistiska NMR demonstrerade vid Kungsholmstorg i Stockholm hölls en stor demonstration för strejkrätten på Norra Bantorget.

”Efter den stora demonstrationen genomfördes ett antal civila olydnadsaktioner runtom i centrala Stockholm till stöd för strejkrätten. Bland annat genomfördes en vägblockad utanför Socialdemokraternas huvudkontor på Sveavägen under en timme”, skriver nätverket ”Strike back”, som arrangerade mötet på Norra Bantorget, på Facebook.

En av grupperna genomförde en ny demonstration utanför Socialdemokraternas kontor på Sveavägen. Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Två poliser sprayades med färg

Vid 15-tiden gick ett par hundra deltagare, flera av dem maskerade, längs Vasagatan mot Centralstationen. På bilder från platsen syns hur personer bär en banderoll med texten: ”Strike back – försvara strejkrätten”. 

– De kom gående från Norra Bantorget och den sammankomst som varit där, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Flera personer försökte ta sig igenom polisens avspärrningar. Två poliser sprayades med röd färg och fördes till sjukhus för kontroll. Inledningsvis var ingen misstänkt. 

– Det arbetet pågår, säger Carina Skagerlind.

En kvinna blev samtidigt påriden av en polishäst men behövde inte uppsöka sjukhus. En anmälan om tjänstefel skrevs.

Vänsterextrema Antifascistisk aktion i Stockholm skrev på Twitter: ”När nazisterna ställer in och trycker bland avspärrningar så tar socialister över staden.”

Vid 16.20 hölls en ny demonstration vid korsningen av Sveavägen och Tegnérgatan.

– Det var inte samma gruppering som var på Vasagatan men även den här hade sitt ursprung från Norra Bantorget och mötet som var där, säger Carina Skagerlind.

Någon timme senare hölls en demonstration vid Sergels torg. 

– En av motdemonstrationerna som fanns vid Kungsholmstorg gick vidare längs Norr Mälarstrand och in på stan och hade en sammankomst vid Sergels torg, säger Carina Skagerlind.

Motdemonstranter under NMR:s demonstration på Kungsholmstorg. En av motdemonstrationerna gick sedan vidare till Sergels torg. Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Ett antal fall av skadegörelse 

På lördagskvällen hade polisen rapporterat in ett antal fall av skadegörelse samt ett antal anmälningar om olaga demonstration, som den vid Vasagatan, Sveavägen och Sergels torg. 

Demonstration räknas som en allmän sammankomst enligt ordningslagen och är en starkt skyddad rättighet i grundlagen för att få yttra sina åsikter. Dock krävs det att man söker tillstånd för att ha en demonstration på offentlig plats, skriver polisen

Utöver det avvisades eller avlägsnades en handfull personer tillfälligt.

– Polisens mål med den här dagen var att alla skulle kunna säga sin åsikt och att det skulle ske utan några svårare störningar. Rent generellt kan man säga att det har vi lyckats genomföra. Sedan har stockholmarna så klart blivit störda av de avspärrningar som varit, säger Carina Skagerlind.

Vad säger du till dem som varit kritiska till att NMR fått demonstrera?

– Polisen förhåller sig till den lagstiftningen som vi har i dag, så då får man snarare vara kritisk mot den lagstiftningen, tycker jag. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!