Rikspolischef Bengt Svenson. Foto: Suvad Mrkonjic
Rikspolischef Bengt Svenson. Foto: Suvad Mrkonjic

Poliser kräver chefens avgång efter IT-fiaskot

Publicerad

Det kokar inom poliskåren. Expressen kan avslöja raseriet inom polisernas interna Facebook-grupp. Efter IT-fiaskot krävs rikspolischef Bengt Svensons avgång.

Missnöjet inom den svenska poliskåren har ökat drastiskt efter de senaste turerna i polisens IT-fiasko.

Expressen har bland annat avslöjat hemliga skrivelser där IT-cheferna sågar den egna satsningen och hur en optimistisk rapport från leverantören, företaget Oracle, manipulerades till att se ut som en oberoende rapport från Rikspolisstyrelsen.

"Skötebarn"

Införandet av det fiaskostämplade IT-systemet har drivits hårt av rikspolischef Bengt Svenson.

Expressen har varit i kontakt med en lång rad poliser i landet som nu kräver hans avgång.

- Han har drivit detta till ruinens brant. Bengt Svenson måste ta sitt ansvar och avgå, säger polisinspektör Anders Karlsson i Göteborg.

- Det här IT-haveriet var Svensons skötebarn och vi som jobbar med detta anser att han förbrukat sitt förtroende. Det vore smakfullt av honom att avgå, säger polisinspektör Carl-Fredrik Gedda i Göteborg.

Expressen kan här intill också publicera de interna konversationerna inom polisernas stängda Facebook-grupp, UMF. Tonen är bitvis hård med flera direkta avgångskrav mot Bengt Svenson.

Stor irritation

Lena Nitz, ordförande på Polisförbundet, säger att hon känner till den hårda kritiken.

- Irritationen är stor inom kåren just nu och vi är medvetna om att det finns en sådan kritik mot Bengt Svenson, men det är inget vi diskuterat i förbundsstyrelsen än. Vi har inte haft frågan uppe än men vi får avvakta utvecklingen framöver.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag