Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliser kräver chefens avgång efter IT-fiaskot

Rikspolischef Bengt Svenson.
Foto: Suvad Mrkonjic

Det kokar inom poliskåren. Expressen kan avslöja raseriet inom polisernas interna Facebook-grupp. Efter IT-fiaskot krävs rikspolischef Bengt Svensons avgång.

Så skriver poliserna på Facebook

"BS skyller sin vana troget på 'medarbetare'. När skall han inse att oavsett är han ytterst ansvarig?! Alla som sliter i det dagliga förtjänar en bättre chef än kappvändare-BS".

En polis i Stockholm pekar på Bengt Svensons (BS) ansvar sedan han i Expressen lagt ansvaret på andra ansvariga.

"Bengt har för vana att skylla ifrån sig och ge intervjuer där han berättar hur 'arg', 'förbannad' och 'besviken' han är på sin personal och sin verksamhet. Enligt mig fruktansvärt fegt att inte våga stå upp när man är högst ansvarig i landet. Han sprider inte trygghet i organisationen och jag säger återigen att han borde avgå".

En polis i Skåne

"Oavsett är det BS yttersta ansvar att se till att få rätt information och att systemet fungerar".

En polis i Stockholm

"Det är Bengts förbannade skyldighet att ta reda på fakta o inte gå omkring o tro att saker o ting är bra när det är skit".

En polis i Skåne

Missnöjet inom den svenska poliskåren har ökat drastiskt efter de senaste turerna i polisens IT-fiasko.

Expressen har bland annat avslöjat hemliga skrivelser där IT-cheferna sågar den egna satsningen och hur en optimistisk rapport från leverantören, företaget Oracle, manipulerades till att se ut som en oberoende rapport från Rikspolisstyrelsen.

"Skötebarn"

Införandet av det fiaskostämplade IT-systemet har drivits hårt av rikspolischef Bengt Svenson.

Expressen har varit i kontakt med en lång rad poliser i landet som nu kräver hans avgång.

- Han har drivit detta till ruinens brant. Bengt Svenson måste ta sitt ansvar och avgå, säger polisinspektör Anders Karlsson i Göteborg.

- Det här IT-haveriet var Svensons skötebarn och vi som jobbar med detta anser att han förbrukat sitt förtroende. Det vore smakfullt av honom att avgå, säger polisinspektör Carl-Fredrik Gedda i Göteborg.

Expressen kan här intill också publicera de interna konversationerna inom polisernas stängda Facebook-grupp, UMF. Tonen är bitvis hård med flera direkta avgångskrav mot Bengt Svenson.

Stor irritation

Lena Nitz, ordförande på Polisförbundet, säger att hon känner till den hårda kritiken.

- Irritationen är stor inom kåren just nu och vi är medvetna om att det finns en sådan kritik mot Bengt Svenson, men det är inget vi diskuterat i förbundsstyrelsen än. Vi har inte haft frågan uppe än men vi får avvakta utvecklingen framöver.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.