Foto: Läsarbild
 Foto: Läsarbild

Poliser i tumult mitt under Prideparaden

Publicerad

Ett bråk utbröt i Prideparaden när en grupp aktivister försökte störa de poliser som deltog i tåget.

När personerna vägrade flytta på sig uppstod ett mindre tumult.

– En person är nu gripen för våldsamt motstånd, säger Towe Hägg, kommunikatör på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Aktivisterna utförde sin aktion när Prideparaden passerade Konserthuset på Sveavägen.

Enligt Towe Hägg var handlingen en demonstration mot polisens arbete.

Vad som sades till de deltagande poliserna har hon inga uppgifter på.

– Jag har heller inga uppgifter på att det ska vara en organisation som ligger bakom, säger Towe Hägg.

När aktivisterna vägrade flytta på sig tvingades polisen att gripa in.

– Det gripandet som skedde nu gjordes av en patrull i tjänst som kallats dit, säger Towe Hägg.

"Kom från ingenstans"

Enligt vittnet Micheal Leitner rusade aktivisterna in när poliserna kom i gående i Paraden och skrek "jävla fascister" åt dem. Aktivisterna hade även en banderoll som polisen snabbt rev ner.

– De kom från ingenstans. Först trodde vi att det var på låtsas för att det var poliser som gick i paraden, men sen förstod vi att det var på riktigt när en kvinna började skrika att hon fått pepparsprej i ansiktet, säger han.

För två år sedan genomfördes en liknande aktion mot anställda inom försvarsmakten som deltog i Prideparaden.

Frivilliga poliser har fått gå uniformerade i Prideparaden sedan 2008. De poliser som paraderar har dock fortfarande rätt att ingripa vid pågående brott, trots att de bär uniformen på sin fritid.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag