Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Poliser gripna efter politiskt mord

Rikspolischefen i Demokratiska republiken Kongo har stängts av och flera poliser har gripits i utredningen kring mordet på den framträdande människorättsaktivisten Floribert Chebeya. Omvärlden kräver en utredning.
Det är en polisofficer, Daniel Mukalay, som efter att han gripits pekat vidare uppåt mot rikspolischefen John Numbi som ansvarig för mordet.
- John Numbi har suspenderats så att riksåklagaren smidigt kan koncentrera sig på sina efterforskningar och försäkra att inget hamnar i vägen för utredningen, sade Daniel Lubo, en rådgivare inom inrikesdepartementet.
Kongo-Kinshasas inrikesminister sade på söndagen att inga krafter skulle sparas för att lösa mordet på människorättskämpen Floribert Chebeya och att president Joseph Kabila var beslutsam om att man ska vända på alla stenar.

Bunden och skjuten

Den 47-årige Chebeya, som ledde gruppen Röst för de stumma, (Voix des Sans Voix, VSV), hittades död i onsdags. Han var bunden, i baksätet på sin bil, utanför huvudstaden Kinshasa. Hans chaufför Fidele Bazana är fortfarande försvunnen. Enligt VSV var de båda på väg till ett möte med rikspolischefen Numbi i högkvarteret.
Den tidigare flygvapenchefen John Numbi, 47, är en nära allierad till Kabila som utnämnde honom och haft honom som en av sina viktigaste militära rådgivare.

Oberoende utredning

FN, EU, USA och ett 50-tal människorättsgrupper kräver att Kongo-Kinshasa och president Kabila genomför en oberoende utredning för att verkligen försöka lösa mordet.
Opinionsbildare har länge kritiserat landets situation på människorättsområdet och sagt att den hotfulla situationen förvärrats för aktivister, varav flera lever i fruktan för sitt liv.
Floribert Chebeya, som kämpade för att upprätthålla konstitutionen och förbättra förhållandena i fängelser, hade tidigare trakasserats av myndigheterna och Amnesty varnade i en rapport tidigare i år för att hans liv var i fara.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!