Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliser erkänner fusk - väljer lättlösta brott

Foto: Christian Örnberg
Polisens utredare uppmanas av sina chefer att inte lägga ner särskilt mycket tid på att lösa bostadsbrott.
I stället blir de tillsagda att satsa på enklare brott för att förbättra statistiken, avslöjar Kaliber i P1.
- Vi fuskar med statistiken, säger Tomas Bergström som utreder inbrott i Hallsberg till Kaliber.
Enligt en granskning som Radioprogrammet Kaliber i P1 har gjort prioriteras bostadsinbrotten i stor uträckning bort av polisen till förmån för enklare brott.
– Vi fuskar med statistiken; vi utreder lättare brott i stället för svårare brott, för att vi hinner inte nå målet annars. Så i slutet på månaden kan det komma ett desperat vädjan från våra chefer, där de ber oss vara snälla och utreda de lättare brotten, säger polisutredaren Tomas Bergström.

"Måste ifrågasätta"

Åtta av tio andra utredare bekräftar bilden.
– Det här är felaktigt. Är det här utbrett då måste man ifrågasätta hur verksamheten leds, säger rikspolischef Bengt Svenson till Kaliber.
Polisen och forskaren Stefan Holgersson vid Linköpings universitet bekräftar bilden som ges i Kaliber. Han har i sin forskning intervjuat utredare i samtliga 21 polismyndigheter runtom i landet.
- Det är till och med förundersökningsledare som säger att ni ska inte engagera er i ärendena, ni ska inte bry er, inte tänka med hjärtat. Ni ska bara beta av det här och det är klart, det blir bara ett nummer i en stor hög, säger han till Kaliber.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.