Poliser erbjöds köpa sex vid thaimassage

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Kondompaket i massagerummet, spermafynd och sexmeddelanden.

Nu åtalas två kvinnor i en misstänkt kopplerihärva där anställda sålt sex över 2 000 gånger på thaimassagesalonger i Uppsala.

Misstankarna väcktes när en polis blev erbjuden att köpa sex.

– Då valde vi att kicka i gång en utredning, säger kammaråklagare Tomas Eriksson.

Två kvinnor har varit anhållna och häktade sedan den 1 mars 2016, då polisen gjorde tillslag mot flera platser i Uppland. Nu åtalas de för grovt koppleri respektive grovt medhjälp till koppleri. Båda förnekar brott.

En 43-årig kvinna åtalas för grovt koppleri.

– Hon har kopplat ihop köpare och säljare, säger kammaråklagare Tomas Eriksson vid Uppsala åklagarkammare.

Kvinnan driver två thaimassagesalonger i centrala Uppsala och ska enligt åklagaren ha tjänat grova pengar på att utnyttja anställda som sålt sex.

– Hon har tillhandahållit en verksamhet dit människor har kunnat komma och där erbjudits sexuella tjänster. Hon förnekar det här brottet, men det är vad vi påstår att utredningen visar, säger Tomas Eriksson.

Ska ha sålt sex över 2 000 gånger

En 24-årig kvinna åtalas för medhjälp till grovt koppleri. Hon ska enligt åtalet ha bland annat tagit betalt från torskar som köpt sex och ha rapporterat sexförsäljningen till den 43-åriga kvinnan.

– Hon har hjälpt till med det ekonomiska. Men hon förnekar också brott, säger Tomas Eriksson.

De "tillfälliga sexuella förbindelserna mot ersättning" ska ha ägt rum vid 2 441 tillfällen, enligt åtalet. Vid tillslagen mot salongerna beslagtogs bokföringshandlingar och kassamaskiner, som tre revisorer från Skatteverket tröskat igenom.

– De har utifrån bokföringsunderlag och kassarapporter räknat fram en uppskattning, det här är en cirkasiffra, säger Tomas Eriksson.

Försökte sälja sex – till polis

De anställda som sålt sex ska inte ha fått några pengar, utan de ska den nu åtalade näringsidkaren ha behållit. Fem av de anställda är brottsoffer i målet. En av dem ska ha varit i en utsatt position och ha bott i en av salongerna, för att hon var bostadslös.

Kopplerihärvan upptäcktes när en polis anmälde att han hade blivit erbjuden att köpa sex på ett av massageställena.

– Då valde vi att kicka i gång en utredning, säger Tomas Eriksson.

Polisen spanande på de misstänkta salongerna och flera polisinfiltratörer gick in som kunder för att se om de skulle erbjudas att köpa sex.

En polis såg ett kondompaket i ett massagerum en annan berättar att "det var lyhört i lokalen". Flera av poliserna vittnar om hur de erbjöds att köpa sex vid olika tillfällen och utspritt över tid, enligt bevisuppgifter i åtalet.

Sperma och sexmeddelanden

Det finns även teknisk bevisning. Vi husrannsakan hittades nio oanvända kondomer och man såg att massagerum gick att låsa från insidan. Polisens tekniker påträffade också sperma från tre personer. Mobiltelefoner som tagits i beslag innehöll också förfrågningar om att köpa sex.

Två män i 45- och 25-årsåldern från Uppsala åtalas också misstänkta för sexköp. Båda förnekar brott.

Alla anställda har inte sålt sex och det har också tillhandahållits massage utan sexuella inslag på salongerna.

– Det har inte varit en ren bordell, utan en legitim verksamhet också, säger Tomas Eriksson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.