Poliser anklagas för att gömma bevis

Publicerad
För att skydda informatörer och infiltratörer har svenska åklagare och poliser undanhållit bevisning för domstolar och försvarare i hundratals fall, hävdas i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Advokat Peter Althin och statsåklagare Nils-Eric Shultz uppger också att väsentlig dokumentation om brottsprovokationer och tillslag har gömts undan eller förstörts samt att polischefer egenmäktigt fattat beslut om provokationer.

"Inte förenlig"

Artikelförfattarna konstaterar att åtminstone en försvarare nu förbereder sig för att gå vidare till Europadomstolen sedan klienten blivit fälld efter att ha varit utsatt för en brottsprovokation av en betald polisinformatör. Enligt Althin och Schultz är "den svenska modellen" inte är förenlig med Europakonventionens regel om att allt som är väsentligt i ett brottmål ska läggas fram för domstolen.

"Behöver tvättas ut"

De båda menar att det kan behövas en sanningskommission "för att reda ut och tvätta den här byken".
"Det finns inget lagstöd för det här agerandet. Inga sekretessregler, nödregler eller ens extrema undantag som ger polis eller åklagare rätt att gömma undan bevisning för domstolarna och försvaret", skriver Schultz och Althin i DN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag