Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen om stormningen: ”Så här kommer jag att dö”

Hör polisernas vittnesmål från stormningen av Kapitolium.
Polisen Aquilino Gonell torkar sina tårar under sitt vittnesmål från upploppen vid Kapitolium.
Foto: SIPA USA / POOL/SIPA USA SIPA USA
Upprorsmakare stormar ingången till Kapitolium den 6 januari 2021.
Foto: LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOC / LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Tusentals Trumpsupportrar deltog i stormningen av Kapitolium.
Foto: PHIL MCAULIFFE / POLARIS POLARIS IMAGES
Trumpsupportrar tog sig så småningom in i byggnaden.
Foto: GRIPAS YURI/ABACA / STELLA PICTURES/GRIPAS YURI/ABACA
Fem människor dog i stormningen av Kapitolium.
Foto: KEN CEDENO/UPI/SHUTTERSTOCK / KEN CEDENO/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Första kongressförhören som ska gå till botten med hur USA:s kongressbyggnad kunde stormas inleddes på tisdagen.

Flera poliser som tjänstgjorde vid Kapitolium den 6 januari berättade om sina smärtsamma upplevelser när en argsint mobb bröt sig in, rapporterar CNN.

– Jag hörde dem skandera ”döda honom med hans eget vapen”, säger polisen Michael Fanon.

Efter att det officiellt blivit klart att Donald Trump förlorat presidentvalet stormades Kapitolium i Washington den 6 januari i år. Kort innan hade den avgående presidenten i ett tal uppmanat sina anhängare att marschera mot kongressen, enligt ABC.

På tisdagen påbörjades förhören i kongressen om hur upploppet, som kostade fem människor livet, varav en polis, och skadade minst 150 poliser, vid kongressbyggnaden kunde inträffa. Minst 543 upprorsmakare har gripits för inblandning i händelsen och 23 personer har erkänt sig skyldiga, enligt CBS.

Fyra poliser – Daniel Hodges, Michael Fanone, Harry Dunn och Aquilino Gonell – som var utstationerade vid Kapitolium den dagen, fick inleda utfrågningen i kongressen med att avge sina vittnesmål, rapporterar CNN.

Flera av dem hade det svårt att hålla känslorna tillbaka när upprivande och våldsamma minnen väcktes till liv.

Berättar om rasistiska påhopp

Daniel Hughes beskriver hur han blev fastklämd mellan upprorsmakare och en metalldörr. Michael Fanon berättar att han blev indragen i mobben och därefter slagen och elchockad upprepade gånger med sitt elchockvapen.

– Jag riskerade att bli fråntagen mitt vapen, samtidigt som jag hörde dem skandera ”döda honom med hans eget vapen”, säger polisen Michael Fanon.

Harry Dunns vittnesmål innehöll detaljer om hur Trumpanhängare skrek rasistiska glåpord efter honom och använde bland annat n-ordet, vilket han uppger aldrig tidigare har hänt när han varit klädd i polisuniform.

– Jag blev väldigt känslosam och började skrika, ”Hur kan något sådant här ske? Är det här Amerika?, säger Harry Dunn i sitt vittnesmål.

Poliskonstapeln Daniel Hodges under vittnesmålet.
Foto: SIPA USA / POOL/SIPA USA SIPA USA
Polisen Daniel Hodges som var i tjänst den 6 januari svär vittneseden inför sitt vittnesmål.
Foto: SIPA USA / POOL/SIPA USA SIPA USA
Polisen Aquilino Gonell kan inte hålla tårarna tillbaka när videos av stormningen visades i rättsalen.
Foto: SIPA USA / POOL/SIPA USA SIPA USA

Var räddare än i Iraks krigszoner

Aquilino Gonell som tidigare har tjänstgjort i Irak, säger att han var mer rädd under arbetspasset på Kapitolium den 6 januari, än vad han var någon gång i krigszoner i Irak.

– Jag minns att jag tänkte, så här kommer jag att dö, när jag försvarar denna entré, säger Aquilino Gonell, som berättar att han inte kunde krama sin fru när han kom hem eftersom han blivit nedsprejad med ett kemiskt medel.

Sedan den särskilda kommittén tillsattes för att utreda stormningen har det pågått en politisk strid mellan demokrater och republikaner kring utredningens syfte och tillvägagångssätt, och huruvida dåvarande presidenten Donald Trumps roll i det hela ska utredas.

Vid tisdagens utfrågning närvarade nästan enbart demokrater eftersom majoriteten av republikanerna i kongressen bojkottar förhandlingarna.Demonstranter stormade Capitol Hill

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.