Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens varning: Unga utnyttjas för penningtvätt

Så ser brottsstatistiken i Sverige ut.
Foto: Shutterstock/Polisen
Foto: Polisen / Polisen

”Vill du tjäna 40 000 på tio minuter utan konstigheter?”.

Så kan en bild på Instagram se ut där unga lockas till att agera målvakter för penningtvätt. Nu varnar polisen för den nya vågen.

– Många lockas av de höga summorna, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisen internationella IT-brottscentrum.

Det var veckan innan midsommar som en av de stora bankerna i Sverige kontrollerade ett 80-tal låneansökningar och märkte att de alla föll i samma mönster: unga personer som blivit lurade till att ta ett lån.

Lånet, som ibland kan uppgå till summor på en halv miljon kronor, förs sedan över till huvudgärningsmannen och så får målvakterna själva behålla en viss summa för besväret.

Så här kan en ”annons” se ut på Instagram. Foto: Polisen

De unga personerna lockas via inlägg på Instagram till att bli målvakter för penningtvätt för att själva tjäna snabba pengar. De enda kraven som ställs är att du ska vara över 18 år och inte ha några betalningsanmärkningar.

”Övertygas om att de inte åker fast”

Enligt Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens internationella IT-brottscentrum, finns det tre huvudsakliga anledningar till att ungdomar ställer upp på att vara målvakter.

– En är att de är hotade eller utpressade för att de känner huvudgärningsmannen och därför känner sig tvingade till att låna ut sitt konto. Ett annat är att de faktiskt inte vet att det är brottsligt att låna ut sitt bankkonto, säger Jan Olsson.

Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens internationella IT-brottscentrum. Foto: Polisen / Polisen

Men enligt honom är den allra vanligaste orsaken att ungdomarna i själva verket vet om att det är brottsligt men att de inte tror att de kommer åka fast.

– Målvakterna övertygas om att de inte kommer åka fast och får ett manus som de ska följa när banken väl ringer och frågar varför de inte har börjat betala tillbaka sitt lån, säger Jan Olsson.

Det ungdomarna då säger att de inte har tagit ett lån utan att de blivit id-kapade.

Kan få fängelse

I slutändan blir det dock målvakten som själv får stå för sitt lån och i de allra värsta fallen, då det handlar om grov penningtvätt, kan straffet bli två års fängelse.

– Är det en hög summa pengar och om personer har gjort det flera gånger kan det sluta så, säger Jan Olsson som menar att medan målvakterna är enkla att spåra och hittas på en gång är det svårare med huvudgärningsmännen.

– De är påtagligt vana att begå brott och de har lärt sig hur man ska göra för att anonymisera sig. Det är inte första gången de gör det här.

Foto: Polisen

Vidare menar Jan Olsson att unga måste inse både polisen och bankerna är medvetna om vågen som just nu går på Instagram och att det är ett brott som begås om de lånar ut sitt bankkonto till någon annan för att genomföra en betalning.

– De måste förstå att det kommer att uppdagas och att de kommer bli kontaktade av polisen, plus att de blir skuldsatta en lång tid framöver.

Så här går penningtvätten till

Huvudgärningsmännen kontaktar målvakterna på Instagram där de uppmanas till att ta ett lån på en viss summa för att själva få ut en del av pengarna.

 

Målvakterna tar sedan ett lån på banken och när pengarna kommer in på kontot skickar de sedan över dem till huvudgärningsmännen. 

 

För att göra pengarna svåra att spåra händer det att målvakterna ombeds att föra över pengarna till ett bitcoin-konto och sedan växlar huvudgärningsmännen över till kryptovalutan monero.

 

När väl banken ringer till målvakterna för att fråga varför de inte börjat betala av lånet säger följer de ett manus de fått och menar att de inte tagit något lån utan i själva verket blivit id-kapade.