Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens varning: Samlingar med festande ungdomar

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Ungdomar samlas bland annat vid Enskede IP, skriver polisen.
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN
Det är polisen i område Globen som skriver om det på sin facebooksida.
Foto: PEO MÖLLER / KVP

Ungdomar samlas i stora grupper i Stockholm under kvällarna och dricker alkohol – mitt under coronapandemin.

Detta uppmärksammar Stockholmspolisen återigen, i ett inlägg på Facebook.

Samtidigt uppmanar de alla föräldrar att ha koll på vad barnen gör om kvällarna:

”Med tanke på rådande läge med covid 19, så uppmuntrar vi inte till dessa samlingar”, skriver polisen för området Globen.

Redan i mitten på april kom de första rapporterna från Stockholm. Ungdomar hade samlats i stora grupper om kvällarna utomhus, trots Folkhälsomyndighetens råd om att hålla avstånd och social distansering. 

”Patrullerna som arbetat har haft fullt upp både fredags- och lördagsnatten. I fredags befann sig ett par hundra ungdomar i Blecktornsparken och på lördagen var det Tanto som gällde”, skrev polisen för Södermalm på Facebook i april. 

Under helgen, en månad senare, är det polisen för området Globen i Stockholm som går ut med nästa larm.

”Vet du vad ditt barn gör om kvällarna”

I ett facebookinlägg med rubriken: ”Vet du vad ditt barn gör på kvällarna”, beskriver polispatrullen hur det ”flera helger i rad” har varit stora ungdomssamlingar under kvällen på bland annat Enskede IP, vid olika fotbollsmatcher.

Man skriver vidare att det även kommit in flera anmälningar gällande misshandel och rån, och att föräldrar har fått komma och hämta sina ungdomar.

”Även andra samlingsplatser så som Långsjöns badplats och hoppbacken samlas mycket ungdomar och inte sällan förekommer det alkohol. Med tanke på rådande läge med covid-19 dessutom, så uppmuntrar vi inte till dessa samlingar”, skriver polisen.

Uppmaningen till föräldrarna

”Vi uppmuntrar däremot er föräldrar att ta reda på vart era barn spenderar kvällen och att själva ta er ut om ni har möjlighet. Ju fler vuxna vi är som syns ute, desto lugnare blir det”, avslutar man. 

Samlingarna går inte under kategorin allmänna sammankomster, och är därmed inte förbjudna. Däremot har Folkhälsomyndigheten sedan tidigare vädjat om att samtliga ska hålla avstånd och social distansering. 

Men uppgifter om att fler och fler tar lättare på Folkhälsomyndighetens restriktioner har kommit med jämna mellanrum under de senaste veckorna. 

Framförallt har fokus då riktats mot restauranger och krogar, och i Stockholm har totalt tio restauranger fått besked om stängning sedan Smittskyddsenheten utökat sina inspektioner. 

Vädjan om att hålla restriktionerna 

I slutet på april gick även statsministern ut i ett tal, och sa åt även kroggäster att det också ligger på dem att hålla avstånd:

– Det finns all anledning att återupprepa för restaurangägare och krögare att smittskyddsläkare kan stänga ner. Du som gäst har också ett ansvar att se till att hålla avstånd. Det här gäller i hela vårt land. Nu prövas vår uthållighet, sa Löfven bland annat. 

Även Tegnell gick ut med en uppmaning i slutet på april:

– Vi börjar få en del oroande rapporter från olika delar av landet att utelivet är lite trångt igen. Vi hoppas att kommuner och regioner kan hålla koll på restaurangerna så att man fortsätter följa det regelverk som finns.

Anders Tegnell på en av Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferenser. Här tillsammans med Johanna Sandwall, krisberedskapschef (till vänster om Tegnell) och Iréne Nilsson Carlsson från folkhälsorådet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här gäller förbudet för allmän sammankomst

• Sammankomster som demonstrationer, hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning.

• Föreläsningar och föredrag som hålls för undervisning eller för att meddela bildning.

• Sammankomster för religionsutövning.

• Teaterföreställningar, biografföreställningar, konserter och andra sammankomster för att framföra konstnärligt verk.

• Andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas.

• Tävlingar och uppvisningar i sport, idrott och flygning.

• Danstillställningar.

• Tivolinöjen och festtåg.

• Marknader och mässor.

• Tillställningar som inte anses vara allmänna sammankomster eller cirkusföreställningar.


Här gäller inte förbudet:

• Skolor

• Mataffärer

• Simhallar

• Köpcentrum och gallerior

• Arbetsplatser

• Gym- och träningsanläggningar

• Kollektivtrafik

• Privata fester

Statsminister Stefan Löfven: ”Oerhört viktigt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.