Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens varning efter branden i Notre-Dame

Notre-Dame höll redan på att renoveras. Nu blir återuppbyggnaden långt mer omfattande, efter branden.Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN
Katedralen i Paris efter att den brandhärjades.Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Branden i den anrika byggnaden har gjort många förkrossade – och stora pengar har samlats in för att återuppbygga katedralen.Foto: THIERRY MALLET / AP TT NYHETSBYRÅN

Polisen varnar för bly efter branden i Notre-Dame.

De som bor i närheten av den anrika katedralen uppmanas torka av sina hem, eftersom blypartiklar kan ha lagt sig som damm.

Även parker i området har stängts för allmänheten.

Det var den 15 april som den förödande branden bröt ut i över 800 år gamla Notre-Dame i Paris, Frankrike. Chockade fransmän och turister fick se katedralens tak slukas i lågorna – och hur spiran rasade ner.

Nu, närmare två veckor senare, varnar polisen boende i området för den giftiga metallen bly. Prover har visat att blypartiklar släpptes ut i samband med branden, och nu kan de ha lagt sig som damm i hem och på arbetsplatser. Därför uppmanas de som bor eller jobbar kring Notre-Dame att torka av ytorna i sina hem och på sina kontor, skriver nyhetsbyrån AFP.

Särskilt om de stod öppna i samband med branden.

Miljögrupp: 300 ton bly har smält

– När det gäller hem och privata lokaler rekommenderas innehavarna i närheten av Notre-Dame städa sina hem eller lokaler och sina möbler och andra föremål med våtservetter för att ta bort damm, står det i polisens uttalande enligt AFP.

Samtidigt har de allmänna ytorna, som parker, i anslutning till katedralen stängts. De kommer inte att öppnas för allmänheten igen förrän blynivåerna har återgått till det normala.

Miljögruppen Robin des Bois har tidigare sagt att 300 ton bly från katedralens tak smälte i branden. I ett uttalande skriver miljöaktivisterna:

– Katedralen har reducerats till giftigt avfall.

Hotet är dock begränsat, enligt polisen. Akut blyförgiftning är ovanligt, och det har inte kommit några uppgifter om att någon ska ha blivit förgiftad efter branden. Blyförgiftning sker vanligtvis efter åratal av exponering.

Kritik mot donationerna till Notre-Dame

Frankrike ska nu bygga upp katedralen på nytt, vilket väntas ta flera år. Stora pengar har donerats, öronmärkta för renoveringen av den anrika byggnaden.

Men insamlingen till Notre-Dame har också fått kritik, bland annat från välgörenhetsorganisationen Abbe Pierre Foundation och från den franska ekonomen Julia Cagé. Det finns de som menar att delar av pengarna borde kunna gå till fattiga människor och klimatet.

Även svenska artisten Zara Larsson har kritiserat de franska miljardärerna som har skänkt pengar till Notre-Dame.

”Miljardärerna fick fram hundratals miljoner till Notre-Dame inom några dagar, alltmedan folk fortfarande inte har rent vatten att dricka”, twittrade hon några dagar efter branden.