Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens våld – skulle stoppa 12-årig flicka

Se bilderna från protesten.
Här försöker flickan fly från polisen.
Foto: CNN
Men en polis hinner upp henne – och utdelar en tackling.
Foto: CNN
Här hålls flickan kvar på marken.
Foto: CNN
Polisen i Hongkong får nu kritik för agerandet.
Foto: CNN
Stora demonstrationer hölls i Hongkong.
Foto: SIMON JANKOWSKI / POLARIS POLARIS IMAGES

Den 12-åriga flickan försökte fly från polis – men tacklades hårt till marken.

Polisen i Hongkong kritiseras nu för att ha använt för mycket våld.

Videon som publicerades av en studentgrupp på Hongkong University of Science and Technology visar hur flickan gick på trottoaren när hon stoppades av polis.

Efter efter kort interaktion börjar hon springa – men polis tacklar den unga flickan till marken, vartefter hon med våld hålls fast. Nu kritiseras polisen i Hongkong för sitt bryska agerande.

– Jag var väldigt rädd. De bad mig stå still, men jag kunde inte vara lugn, så jag sprang i väg, säger flickan, enligt Hongkong Free Press.

Polisen: Minsta möjliga våld

Men polisen i Hongkong slår tillbaka mot kritiken och hävdar att de använt ”minsta möjliga våld”. Enligt polisen stoppades flickan för en kontroll, precis som andra som protesterande i området.

”Under ingripandet sprang hon plötsligt i väg på ett misstänkt sätt”, skriver polisen i ett uttalande.

”Poliser jagade och stoppade därför henne med minsta möjliga våld”. 

Enligt polisen har den 12-åriga flickan stridit mot förbudet mot folksamlingar på två eller fler och ska nu böta motsvarande 2 400 svenska kronor.

Stor demonstration

I helgen var det stundtals stökigt i Honkong i samband med pro-demokratiska demonstrationer, rapporterar South China Morning Post. Enligt nyhetsbyrån AFP greps cirka 300 personer.

Demonstrationerna var en av de största i Hongkong sedan Kina införde de nya säkerhetslagarna i början av juni, och gjordes i syfte mot att parlamentsvalet – som skulle ha hållits i söndags – senarelades i ett år.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.