Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens utmaning med leksaksvapnen

20-årige Eric Torell sköts ihjäl av poliser när han rymt hemifrån med en leksakspistol. Enligt regionpolischef Ulf Johansson är realistiska leksaksvapen ett problem för polisen.
Foto: Privat/Läsarbild
Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, säger att realistiska leksaksvapen ställer till med problem för polisen.
Foto: PRIVAT
Polisen larmades till Norrbackagatan i Stockholm vid 04-tiden i torsdagsmorse efter att en beväpnad man iakttagits i området.
Foto: Elin Jönsson

Leksaksbranschen har rekommenderat svenska butiker att sluta sälja realistiska leksaksvapen efter polisens dödsskjutning av 20-årige Eric Torell.

Agerandet välkomnas av Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

– Vi har problem med det i vardagssituationer och jag tycker att det är bra att branschen ser över det, säger Ulf Johansson.

Polisen larmades till Norrbackagatan i Stockholm vid 04-tiden i torsdags morse efter att en beväpnad man iakttagits i området. Det visade sig senare vara 20-årige Eric Torell som hade rymt hemifrån med ett leksaksvapen. Eric hade Downs syndrom och autism och sköts till döds av polisen.

Efter händelsen har branschorganisationen Lek- och babybranschen uppmanat svenska leksaksbutiker att plocka ned realistiska leksaksvapen från hyllorna – ett agerande som välkomnas av polisen.

– Det uppstår rätt många situationer runt personer som rör sig med leksaksvapen i vardagen, som riskerar att bli farliga situationer. Så det finns en problematik med leksaksvapen. Jag tycker att det är bra om branschen tar ett eget initiativ och tittar på det, det tycker jag är värdefullt för oss, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

Eric Torell, 20, sköts till döds av polisen på Norrbackagatan i Stockholm.
Foto: PRIVAT

Realistiska leksaksvapen

Enligt Ulf Johansson är vissa leksaksvapen så realistiska att de kan misstas för riktiga vapen även om man håller i dem själv och kan granska på nära håll.

– Är det situationer där det är svårt att se – snabba situationer kan man säga, så är det väldigt svårt att förstå vad det är på någon sekund om de är lika, säger Johansson.

– Men vi har problem med det i vardagssituationer och jag tycker att det är bra att branschen ser över det.

En förundersökning om tjänstefel har inletts av särskilda åklagarkammaren efter dödsskjutningen, men i nuläget är ingen av poliserna misstänkt för något brott.

Eric Torell hade rymt hemifrån med ett leksaksvapen när han sköts ihjäl av en polispatrull.
Foto: PRIVAT

Politisk tveksamhet: ”Se över vad som bör göras”

Från politiskt håll finns en försiktig optimism för att följa Ulf Johanssons exempel. Men från Moderaternas håll vill man invänta utredningen innan man drar några slutsatser om vad som ledde fram till tragedin.

– Det är dock positivt att realistiska leksaksvapen tas bort från butikerna. En annan fråga som M driver är att polisutbildningen bör moderniseras och anpassas efter dagens förutsättningar. Det finns bland annat behov av mer praktik för de som ska arbeta i yttre tjänst, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Han får medhåll av Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin, som också tycker att det är positivt att branschen tar ansvar.

– Om det av polisen upplevs som ett återkommande problem, då bör man politiskt se över vad som bör göras, säger Johan Hedin.

Liberalerna motsätter sig sänkta krav till polisutbildningen och tycker att polisstudenterna borde utbildas mer kring psykisk ohälsa och konflikthantering,  skriver Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad. 

Johansson: Branschen bör själva avgöra 

Linda Snecker är rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Hon välkomnar initiativet som leksaksbranschen har tagit. 

– Jag tycker att det är jättebra, det är en fråga som Vänsterpartiet har drivit i EU-parlamentet när EU:s vapendirektv gick igenom. Leksaker ska inte se ut som vapen, det är en självklarhet, säger Linda Snecker. 

Expressen har varit i kontakt med Morgan Johanssons pressekreterare Adriana Haxhimustafa som hälsar att man från S sida tror att branschen själva bäst kan avgöra om man bör plocka bort verklighetstrogna leksaksvapen eller inte. I övrigt avböjer Morgan Johansson att lämna någon kommentar. 

Ulf Johansson anser dock att Sverige har en bra utbildning för poliser.

– Den står sig väl i jämförelse med andra länder. Sedan har vi fortsättningsutbildningar som går ut på att man ska vara mentalt förberedd och kunna taktiskt agera vid sådana här händelser och de där utbildningarna har högsta prioritet hos oss – det tar mycket resurstid men det är väldigt viktigt för oss att genomföra dem.


LÄS MER: Polislärare: Unga och oerfarna poliser drar vapen snabbt 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.