Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens tips: Lämna tillbaka alkoholen

Annika Lindahl, insatschef på Norrtäljepolisen, vill att föräldrar ska tänka mer på barnen under midsommarhelgen.
Foto: Privat
Nästan alla ärenden som Norrtäljepolisen åker ut på under midsommarhelgen är alkoholrelaterade, enligt Annika Lindahl.
Foto: LEZANSKA KINGA

Föräldrar: Spola kröken på midsommar!

Uppmaningen kommer från polisen Annika Lindahl vid Norrtäljepolisen.

– Om man väljer att dricka får man göra det utan barnen, säger hon.

Annika Lindahl, insatschef på Norrtäljepolisen, har skrivit en uppmaning till alla midsommarfirare i ett inlägg på polisens Facebooksida:

"Barn har rätt till en trygg miljö och ska inte behöva se fulla vuxna. Våga ta ställning och säg: Vi har beslutat oss för att skippa alkohol då det är barn med på festen."

Nästan alla ärenden som Norrtäljepolisen åker ut på under midsommarhelgen är alkoholrelaterade, enligt henne. Därför uppmanar hon midsommarfirarna att skippa alkoholen i år, åtminstone om det finns barn med på festen.

– Någonstans måste man ändå dra gränsen. Barnen ska inte fara illa, men det gör de. Det behöver inte handla om brott, barn tycker att det är obehagligt att se vuxna fulla.

Annika Lindahl har flera exempel där barn varit inblandade.

– Vi åkte till ett bråk i en villa för ett tag sedan, där föräldrar och släktingar var jättefulla. Till och med mormodern var full. De skrek könsord till varandra och kastade saker omkring sig.

I villan fanns fyra barn, i åldrarna 0-15 år. En 7-årig flicka var jätterädd och vågade inte tala när polisen kom.

– Jag samlade ihop alla och sa till de vuxna att ni får inte bete er så här inför era barn. Sedan vände jag mig till barnen och sa att ni har rätt att känna er trygga, och om det händer något sådant här igen så ring 112, säger Annika Lindahl.

Annika hoppas att fler vågar välja bort alkoholen i år.

– Jag tycker inte man behöver dricka om man har barn i familjen. Det känns oviktigt, man kan festa ändå.

Har man redan handlat går det utmärkt att återlämna alkoholen till Systembolaget och få pengarna tillbaka, tipsar Annika Lindahl i Facebook-inlägget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.