Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skjutning i centrala Paris – tre döda

Dramatiska bilder från gatorna i Paris under fredagskvällen.
Polis och ambulanspersonal arbetar på plats.
Foto: Twitter/ Clément Lanot
Bilder från insatsen.
Foto: GABRIELLE CEZARD/SIPA/SHUTTERSTO / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Bilder från insatsen.
Foto: TERESA SUAREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tre personer har dött.
Foto: ABACA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Efter skjutningen uppstod oroligheter i Paris.
Foto: TERESA SUAREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Minst tre personer har dött och flera skadats i fredagens skottlossning i centrala Paris.

Dådet var riktat mot bland annat ett kurdiskt kulturcenter – och terrorroteln vid Paris åklagarmyndighet har kopplats in.

En 69-årig fransk pensionär har gripits som misstänkt för dådet, även han har förts till sjukhus med livshotande skador.

Mannen har suttit fängslad för en attack medelst en sabel i ett migrantläger i fjol, där två personer skadades.

– Han hade nyligen släppts, uppger Parisåklagaren Laure Beccuau, för tv-kanalen BFM.

Tre personer dödades i skottlossningen som inträffade strax före klockan 12 på gatan rue d'Enghien, strax norr om Louvren, i centrala Paris. Enligt samstämmiga uppgifter från flera franska medier riktades skotten mot ett kurdiskt kulturcenter.

Alexandra Cordebard, borgmästare i Paris 10:e arrondissement, uppger för tv-kanalen BFM att skott avlossats mot kulturcentret, en restaurang och en frisörsalong.

Terrorroteln inkopplad

En förundersökning om mord och grovt våld har upprättats. Samtidigt har åklagare vid roteln för kontraterrorism kopplats in, men det ska i skrivande stund inte finnas några uppgifter om terrormotiv, rapporterar Nyhetsbyrån AP.

Paris Åklagarmyndighet bekräftar för BFM att en 69-årig man har gripits. 

Enligt uppgifter till Le Parisien är den gripne en 69-årig fransk man, en pensionär, som tidigare varit chaufför vid statliga SNCF. Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin säger att mannen ”tydligt inriktat sig på utlänningar”. 

Enligt BFM är 69-åringen känd av polisen för en attack med en sabel i ett migrantläger i Paris ifjol. Han var vidare känd för ett mordförsök 2016, skriver tv-kanalen.

Enligt brittiska Daily Mail skadades två personer i attacken i migrantlägret. Mannen ska ha suttit fängslad för mordförsöket och släppts ur fängelse 12 december, enligt tidningens uppgifter.

Vissa omständigheter bekräftas av Parisåklagaren Laure Beccuau:

– Han hade nyligen släppts, uppger Beccuau för BFM.

Daily Mails uppgiftslämnaresäger att 69-åringen ”förefaller vara en högerextremist som går till attack mot allt och alla som ser ut som migranter”. Mannen ska också ha varit föremål för en utredning om ytterligare ett mordförsök 2021.

Tre döda

Åklagarmyndigheten i Paris uppger för Reuters att tre personer har dött.

Borgmästare Cordebard uppger att även den misstänkte skytten förts till sjukhus med livshotande skador.

Flera personer vittnar i franska och internationella medier om kaoset som utspelade sig på rue d'Enghien. 

– Vi såg hur en person i 60-årsåldern tog upp en pistol ur en liten väska och började skjuta mot huset, säger ett vittne som vidare uppger att gärningspersonen snabbt övermannades.

En annan säger:

– Han sköt besinningslöst. Vi såg folk springa, till höger – till vänster. Jag hörde två skott.

https://twitter.com/ClementLanot/status/1606251150608670720

Upplopp på gatorna efter attacken

I efterdyningarna av attacken har det uppstått tumult på gatorna i Paris och fler har gått ut på gatorna och börjat demonstrera. 

Polisen uppges använda tårgas mot demonstranterna och minst elva poliser uppges vara skadade till följd av sammandrabbningarna med demonstartare, rapporterar den franska tidningen L'Est Républican på Twitter.

Videor och bilder på sociala medier visar kaos. Demonstranter kastar föremål mot poliser och även brandförsvaret är på plats för att släcka flera mindre bränder som brutit ut i upploppet. 

Macron: ”En grym attack” 

Även den franska presidenten Emmanuel Macron har gått ut och fördömt attacken. 

– Franska kurder var målet för en grym attack i hjärtat av Paris, twittrade president Emmanuel Macron strax före klockan 18 på fredagen. 

Premiärminister Elisabeth Borne har även hon fördömt attacken och kallat den för en ”grym handling”, skriver Le Parisien.

Skjutning i centrala Paris – tre döda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.