Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens teori: Engströms falska tips från fjällstugan

Expressen har gått igenom Stig Engströms journaler
Stig Engström, avliden år 2000, har av polisen pekats ut som misstänkt Palmemördare.
Foto: JAN ARVIDSON

Polisen misstänker att Stig Engström låg bakom falska telefontips efter Palmemordet.

Tre anonyma telefontips – enligt polisens teori från Engströms fjällstuga – som skulle förvirra utredarna.

– Det här hade gett Engström det alibi han förlorade, säger journalisten Thomas Pettersson, aktuell med en nyutgåva av Palmeboken ”Den osannolika mördaren”. 

Thomas Pettersson är journalisten som satte Skandiamannen på kartan med ett uppmärksammat reportage och en bok under 2018.

Med förstasidesrubriken ”LÖSNINGEN” presenterades Skandiamannen, Stig Engström, som svaret på den i dagarna 35 år gamla mordgåtan. 

Och två år senare, i juni förra året, kallade Palmegruppen till presskonferens och presenterade uppgifter som på många sätt liknande Thomas Petterssons reportage. 

Stig Engström, avliden sedan år 2000, uppgavs vara ”åtminstone skäligen misstänkt för att inte säga på sannolika skäl” misstänkt för mordet, enligt Palmegruppens förundersökningsledare Krister Petersson.

Nyutgåva av Palmeboken

I samband med årsdagen av Palmemordet släpper nu Thomas Pettersson och Filter en nyutgåva av sin bok om Skandiamannen, ”Den osannolika mördaren”, med åtta nya kapitel. 

Där kartläggs Stig Engströms påstådda lögner, som han enligt Thomas Petterssons tidigare intervju i Expressen lagt fram för att på olika sätt förvirra utredarna och göra sig själv otänkbar som mördare.

Den prisbelönade journalisten Thomas Pettersson har i flera år granskat Stig Engströms roll vid Palmemordet. Tidigare var Engström känd som vittne till mordet, numera har han av polisen pekats ut som tänkbar mördare.
Foto: OLA KJELBYE / FILTER

Men i boken finns också nya uppgifter om polisens kartläggning under de senaste åren i försöken att binda Stig Engström till mordet. 

Det handlar om fjällstugan i Idre, där Engström och hans fru vistades dagarna efter mordet. 

Den nya utredningen kring Stig Engström inleddes 2017 och utredaren Sven-Åke Blombergsson berättar i boken hur arbetet för hans del bestod i att granska vittnesmål från mordet på nytt. Han tyckte att Engströms uppgifter ”stod ut” och han började då även undersöka tips som kommit in veckan efter mordet. 

Anonyma tipsen efter mordet

Där hittade Blombergsson tre anonyma tips om mordet, som nu även Expressen tagit del av, och som alla kom in på onsdagskvällen den femte mars 1986.

Förundersökningsledaren och åklagaren Krister Petersson stod i juni 2020 bakom en presskonferens där Stig Engström pekades ut som misstänkt för Palmemordet.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Enligt Expressens uppgifter är polisen övertygade om att en och samma person ringt in dessa uppgifter:

• Ett samtal från en kvinna som berättade om en man på Snickarbacken, inte långt från mordplatsen. Han hoppade in i en ”mellanblå” Opel och bar en handledsväska, var 180-185 centimeter lång och med mörk halvlång rock. Ett signalement som också stämmer in på Stig Engström.

• Tio minuter senare, ytterligare ett tips från en okänd person om en ”kraftigt byggd man, 180–185 centimeter lång och iklädd halvlång mörk rock” som också hoppat in i en ”mellanblå Opel”. 

• Och slutligen, senare på kvällen, ännu ett tips om en ”kraftigt byggd mellanblond man, cirka 185 centimeter lång och iklädd halvlång mörk rock som kommit springande och kastat sig in i en Opel”. Det sista tipset ringdes in av en namngiven präst, som hade blivit uppringd av en anonym kvinna i syfte att han skulle vidarebefordra uppgifterna till polisen eftersom hon själv varit ute på ”vänsterprassel”. 

Stig Engström åkte på skidresa till Idre dagarna efter mordet. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

I den nya utredningen om Stig Engström misstänkte polisen att det var Stig Engström som på något sätt varit involverad i att dessa uppgifter ringdes in.

I boken konstateras att Engström, sedan andra personer vid mordplatsen avförts, själv riskerade att bli utpekad som mördare eftersom han hade ett signalement som han själv sagt överensstämde med mördarens. 

Polisen om sin tes

Polisens teori var att Engström under sin fjällsemester i Idre, som pågick vid samma tid som de inringda tipsen, försökte förvirra utredarna bygga upp en berättelse som ger honom alibi. Tesen var att han involverade en kvinna i sin närhet, eventuellt frun, i att ringa in samtalen.

Utredaren Blombergsson säger i boken om paret Engströms fjällresa efter mordet:

– Det var nog mycket oro och diskussioner om hur man skulle göra. Min tes var att exfrun ringt in de här samtalen. Personen som ringde var uppenbarligen väldigt angelägen om att lämna den här informationen till polisen.

Exfrun, som inte vill kommentera, har dock helt tillbakavisat dessa uppgifter i förhör. Hon fick i förhör med Palmegruppen flera frågor om tipssamtalen, men hon förnekade helt kännedom om detta och säger att hon och Stig Engström var ensamma i stugan under hela fjällveckan. Ingen hade heller lånat deras telefon, enligt exfrun.

Engström har lämnar en rad skiftande berättelser om sin roll i samband med Palmemordet. Uppgifter som senare ifrågasatts.
Foto: JAN ARVIDSON
Olof Palme mördades efter besöket på biografen Grand i Stockholm.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Utredningsåtgärder för att spåra eventuella samtal från fjällstugan visade sig också resultatlösa. 

Uppgifterna var sedan länge raderade. 

Thomas Pettersson, författaren till boken, har sin bild klar av de anonyma samtalen.

– Jag tror att Engström där uppe i fjällen skapade sin strategi om att han förväxlats med mördaren. 

”Samma person ringde in”

Pettersson lyfter fram att Engströms tidigare version kring mordet hade spruckit vid tillfället. Dagen före de inringda samtalen, den fjärde mars 1986, hade vittnet Lars Jeppsson för första gången trätt fram i Aftonbladet, i egenskap av polisens nyckelvittne. Engström hade tidigare pekat ut Jeppsson, eller åtminstone en yngling i blå täckjacka på samma position, som den möjlige gärningsmannen. Jepssons nya berättelse uteslöt även den version som Engström tidigare, enligt boken, lämnat till vänner och kolleger om att han sprungit efter mördaren. Någon sådan person fanns inte i Jepssons berättelse.

Allt detta, enligt Thomas Petterssons scenario, ledde fram till att Engström såg till att de förvirrande samtalen ringdes in dagen efter. 

– Det mesta talar för att det var samma person som ringde in de tre samtalen. Dessa samtal skulle ha betytt att två personer med liknande signalement befann sig vid brottsplatsen. Den ena Engström, den andra mördaren. Det här hade gett Engström det alibi han förlorade dagen innan.

Utredaren Sven-Åke Blombergsson har avböjt att ytterligare kommentera uppgifterna.

Stig Engström pekas ut som Palmes mördare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.